• Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

by cov 2 February 2017, 09:19
Czy ktoś ma jakieś patent na odczytanie klucza z płyty DB10BM-6050A2623101-MB-A02 ?
To jest płyta z Toshiby C55-A , kość 25Q64FWSIG.
Niestety sposoby opisywane w dziale "SERWIS WARSZTAT" nie działają. :|
Nie byłem w stanie znaleźć klucza w pliku znając klucz (próby na wsadzie z działającej płyty, gdzie klucz odczytany pod Windowsem)
Ma ktoś może jakieś patent?

Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

by Google Adsense [BOT] 2 February 2017, 09:19

#3 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

by cov 2 February 2017, 09:37
No właśnie nie, wydaje mi się że program z forum (jeśli chodzi model C55-A) działa z płytą Compal'a, a to jest płyta Inventec'a

#4 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

by Vogelek23 2 February 2017, 11:38
cov wrote:No właśnie nie
To na co czekasz? Aż my to zrobimy za Ciebie?

cov wrote:wydaje mi się że program z forum (jeśli chodzi model C55-A) działa z płytą Compal'a, a to jest płyta Inventec'a
Program z forum działa z plikiem wsadowym BIOS, a nie z płytą - przestań wymyślać bzdety, a zamiast tego po prostu sprawdź ten program.

#5 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

by cov 2 February 2017, 12:02
Vogelek23 wrote:
cov wrote:No właśnie nie
To na co czekasz? Aż my to zrobimy za Ciebie?

cov wrote:wydaje mi się że program z forum (jeśli chodzi model C55-A) działa z płytą Compal'a, a to jest płyta Inventec'a
Program z forum działa z plikiem wsadowym BIOS, a nie z płytą - przestań wymyślać bzdety, a zamiast tego po prostu sprawdź ten program.

"No właśnie nie" - w sensie że: "właśnie nie działa program" pomimo opcji Toshiba C55-A (mój błąd, nie napisałem konkretnie :frustry: ) sprawdzany na kilku zgranych wsadach z tego typu płyty.

Nie przyszło by mi to do głowy, żeby ktoś miał to sprawdzić za mnie...

#6 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

by grisza69 2 February 2017, 12:48
Czy nie możesz założyć dysku do tej Toshiby, wrzucić instalacje Win 8, a następnie odczytać klucz programem z poziomu systemu ? :roll:

#7 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

by cov 2 February 2017, 13:21
grisza69 wrote:Czy nie możesz założyć dysku do tej Toshiby, wrzucić instalacje Win 8, a następnie odczytać klucz programem z poziomu systemu ? :roll:

Tak byłoby najprościej, ale...

W sumie mam 4 płyty tego modelu, 3 moje i jedna klienta.
Moje dwie płyty sprawne, jedna uszkodzona, płyta klienta -uszkodzony BIOS ( po podstawieniu BIOS z mojej sprawnej płyty, płyta klienta działa)

Problem w tym że próbuję z uszkodzonego wsadu klienta wydobyć klucz, żeby zamienić go w działającym wsadzie z mojej płyty.

Z moich dwóch płyt odczytałem klucze za pomocą programu RWeverything. Mając klucz chciałem odnaleźć do we wsadzie za pomocą NC, Notepad++, czy oprogramowaniu programatora, żeby namierzyć adresy komórek gdzie zawarty jest klucz, niestety żaden program nie znajduje nic co mogłoby przypominać klucz.

Program RW pokazuje adresy komórek pamięci gdzie zapisany jest klucz, niestety grzebiąc we wsadzie w oprogramowaniu programatora za pomocą funkcji "edit", te adresy nie istnieją

#8 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

by grisza69 2 February 2017, 13:29
Spróbuj tym HxD

P.S. po prawej jest zmiana na cywilizowny jezyk a nie szwabski ;)

#9 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

by cov 2 February 2017, 14:39
Dzięki, tak tak zmieniłem język ;)

Za pomocą HxD znalazłem numer seryjny, ale klucza brak... :wtf:

#10 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

by Vogelek23 2 February 2017, 14:40
Czy jesteś pewny, że ten konkretny egzemplarz został fabrycznie wypuszczony z Windowsem 8?

#11 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

by cov 2 February 2017, 14:58
Vogelek23 wrote:Czy jesteś pewny, że ten konkretny egzemplarz został fabrycznie wypuszczony z Windowsem 8?

Tak, jestem.

Jak już pisałem mam dwie sprawne płyty, z których pod Windowsem za pomocą programu RW odczytałem numery seryjne i klucze do Windowsów ( obie płyty uruchamiane na tym samym systemie) klucze są różne, i numery seryjne też, więc wykluczam to żeby program wyświetlał bzdury, z resztą używam tego programu przy innych płytach z pozytywnym skutkiem.

Zgrane wsady na programatorze dla potwierdzenia zaprogramowałem nową kość ze zgranym wsadem, wlutowałem na płytę, i pod Windowsem w programie RW numer seryjny i klucz jest identyczny, co potwierdza że klucz i numer seryjny jest zawarty we wsadzie.

#12 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

by dominik555 2 February 2017, 15:06
Wstaw screen z HxD ze wsadu z kluczem, string:
00592380 - 005925D0.

#13 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

by cov 2 February 2017, 15:35
Oto screen:

Image

Gdzie numer seryjny to: 4E020136U

#14 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

by dominik555 2 February 2017, 15:53
Image
No to przekopiuj, a w zasadzie wstaw przez nadpisanie tego obszaru ze starego wsadu do tego nowego i sprawdź czy WK się zmieni.

#15 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

by cov 3 February 2017, 15:52
SN się zmienił, ale WK jest bez zmian :(

#16 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

by dominik555 3 February 2017, 16:02
Image
Ten obszar próbowałeś?

#17 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

by cov 6 February 2017, 10:46
Niestety, bez zmian.

Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

by Google Adsense [BOT] 6 February 2017, 10:46
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).