• Toshiba L40 teresa20 - ładowanie rtc

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba L40 teresa20 - ładowanie rtc

przez shakez 29 stycznia 2011, 14:27
Witam.
Laptop to Toshiba Satelite L40 na platformie Teresa20.
Pierwotnie startowała tylko przetwornica główna i ładowanie baterii.
Po zwarciu nogi 69 i 70 KBC startowały pozostałe przetwornice.
Wylutowałem baterię rtc (miała 2.6V) i laptop uruchomiła się prawidłowo.
Zmierzyłem napięcie jakim jest ładowana bateria i okazało się że jest 2.7.
Po wlutowaniu nowej baterii laptop nie uruchamia się.

Moje pytanie dotyczy napięcia jakim jest ładowana bateria.
Czy 2.7 jest za niskie i może powodować problem z uruchomieniem laptopa?
Na marginesie gdzie kupujecie baterie rtc?

Re: Toshiba L40 teresa20 - ładowanie rtc

przez Google Adsense [BOT] 29 stycznia 2011, 14:27

#2 Re: Toschiba L40 teresa20 - ładowanie rtc

przez h3nry 29 stycznia 2011, 14:34
Mierzyłeś prąd ładowania ?
Obrazek

#3 Re: Toschiba L40 teresa20 - ładowanie rtc

przez shakez 29 stycznia 2011, 14:42
Mierzyłem tylko napięcie.

#4 Re: Toschiba L40 teresa20 - ładowanie rtc

przez h3nry 29 stycznia 2011, 14:52
Obrazek
Tu bym szukał.

#5 Re: Toshiba L40 teresa20 - ładowanie rtc

przez shakez 29 stycznia 2011, 20:12
Na nodze 5 układu PU5403 mam 3.08V więc chyba z nim wszystko jest ok.
Dalej +RTC_PWR dochodzi do diody D2003 i za nią napięcie spada do 2.7V
Podmiana diody nic nie dała.
Zdjąłem też C2043, C2010 i C2011 - bez zmian.

#6 Re: Toshiba L40 teresa20 - ładowanie rtc

przez Vogelek23 29 stycznia 2011, 21:03
Napięcie za diodą D2003 jest w porządku - wszak dioda to nie przewodnik i spadek napięcia rzędu 0,3V jest jak najbardziej do przyjęcia.
Lepiej będzie, gdy podasz napięcie z kondensatora C1706 lub padów JRST1 - to jest ostatni punkt przed mostem południowym, gdzie to napięcie można zmierzyć.

#7 Re: Toshiba L40 teresa20 - ładowanie rtc

przez Usunięty Użytkownik 402 29 stycznia 2011, 21:40
Zrób reballing mostu południowego - pracy niewiele,a być może wyjaśni to zaistniałą sytuację.
Takie małe sprostowanie skoro bateryjka cmos ma znamionowo 3v i w dodatku jest za rezystorem 1,3kΩ to nie jest ładowana ponieważ jej napięcie jest wyższe niż napięcie z diody D2003 i tym samym prąd płynąć będzie z bateryjki ,a nie do niej.
Jest to raczej układ zasilania równoległego, w przypadku braku zasilania zewnętrznego napięcie pobierane do podtrzymania czasu jest brane z bateryjki, w przypadku gdy pojawi się napięcie na diodzie D2003 to napięcie pobierane jest głównie z tej diody do podtrzymania czasu.
Takie mam przemyślenia na ten temat.

Re: Toshiba L40 teresa20 - ładowanie rtc

przez Google Adsense [BOT] 29 stycznia 2011, 21:40