• Wyrwane pady mostu DAUT1AMB6E0 REV:E

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Wyrwane pady mostu DAUT1AMB6E0 REV:E

by wojpatr 15 February 2017, 09:46
Witam.
Jak powyzej, przy ściąganiu ukladu 215-0752007 zeszło kilka padów.
Czy są to ważne punkty?
Wersja płyty z osobną grafiką

Image

Re: Wyrwane pady mostu DAUT1AMB6E0 REV:E

by Google Adsense [BOT] 15 February 2017, 09:46

#2 Re: Wyrwane pady mostu DAUT1AMB6E0 REV:E

by morph 15 February 2017, 10:36
Witaj

Zaznacz, które są urwane, bo zdjęcie nie do końca jest wyraźne.

Z tego co widzę na pewno masz do odbudowy pad A13.

Pady AE16, AC16, AD17 w wersji z osobnym GPU są do pominięcia.

#3 Re: Wyrwane pady mostu DAUT1AMB6E0 REV:E

by wojpatr 15 February 2017, 12:01
Wyrwane są jeszcze:
AE22, AD22, AB20 i A20

#4 Re: Wyrwane pady mostu DAUT1AMB6E0 REV:E

by morph 15 February 2017, 12:19
A20 - NC
AB20 - NC/ważne przy wersji UMA
AD22 - NC/ważne przy wersji UMA
AE22- NC/ważne przy wersji UMA
AE16- NC/ważne przy wersji UMA
AC16 - NC/ważne przy wersji UMA
AD17 - NC/ważne przy wersji UMA
A14 - +3V_VDLT33_NB (pierwotnie źle policzyłem powinno być A14 nie A13) - ważna dla wersji UMA

#5 Re: Wyrwane pady mostu DAUT1AMB6E0 REV:E

by wojpatr 15 February 2017, 12:44
Czyli jednym słowem tylko A14 do odbudowy tak? :)

#6 Re: Wyrwane pady mostu DAUT1AMB6E0 REV:E

by morph 15 February 2017, 13:38
Sprawdź, czy masz obsadzoną L84, jeżeli nie to nawet tego pada nie trzeba będzie odbudowywać.

#7 Re: Wyrwane pady mostu DAUT1AMB6E0 REV:E

by wojpatr 15 February 2017, 18:43
Na mojej płycie nawet nie występuje taki element
Czyli spokojnie mogę zamawiać most bez obaw? :)

Image

Image

#8 Re: Wyrwane pady mostu DAUT1AMB6E0 REV:E

by morph 15 February 2017, 19:00
Jeżeli nie znajdziesz innych uszkodzonych padów to myślę, że możesz wstawiać. Zakładamy oczywiście, że zdiagnozowałeś uszkodzenie NB poprawnie.

#9 Re: Wyrwane pady mostu DAUT1AMB6E0 REV:E

by wojpatr 15 February 2017, 19:11
Typowa usterka tych modeli- 2 mrugnięcia CAPS LOCK i brak obrazu Programowałem kilka razy BIOS, podstawiałem sprawne procesory, wymieniłem profilaktycznie PQ41, przelutowalem pobliską drobnicę oraz zrobiłem reflow podstawki CPU. Został mi tylko ten most.
Laptop wyświetlał obraz dopiero gdy pochodził okolo 5min, lub po podgrzaniu właśnie tego mostu (wcześniej zrobiłem jego reballing i nic się nie zmieniło). Myślę, że on bedzie przyczyną niesprawności laptopa

#10 Re: Wyrwane pady mostu DAUT1AMB6E0 REV:E

by morph 15 February 2017, 19:17
Jeżeli po podgrzaniu tego mostu pojawił się obraz to rzeczywiście jest on do wymiany. Ja diagnostykę tych płyt rozpoczynam od testera socketu CPU, jeżeli brak świecenia którejkolwiek diody na testerze - podgrzanie rdzenia NB - zazwyczaj zaczynają świecić wszystkie i trochę jaśniej. Odpalam testowo notebooka, jeżeli pojawia się obraz NB jednoznacznie do wymiany i nie męczę płyty dalej.

#11 Re: Wyrwane pady mostu DAUT1AMB6E0 REV:E

by wojpatr 15 February 2017, 19:24
Właśnie testera nie posiadam do tej podstawki, tylko jakis pod procesory i3, i5. Muszę się zaopatrzyć w testery starszych socketów. Tematu jeszcze nie zamykam ponieważ chciałbym zostawić jeszcze informację o rezultacie wymiany

Re: Wyrwane pady mostu DAUT1AMB6E0 REV:E

by Google Adsense [BOT] 15 February 2017, 19:24
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).