Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
- Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
- Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
- Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
- Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Re: Lutowanie -stacja WEP 992DA
Google Adsense [BOT] • 17 Лютого 2017, 14:55
Witajcie, chciałbym zauważyć iż temperatura ustawiona na wyświetlaczu nie musi odzwierciedlać temperatury która jest 2cm dalej za wylotem dyszy.
Warto też korzystając z białej kartki sprawdzić czy wylatujące powietrze ma dobre skupienie i w dobrym kierunku. Zdarza się że powietrze wieje nieco w bok- test z kartką to wyjaśni, zbrązowieje tam gdzie trzeba.
Warto też korzystając z białej kartki sprawdzić czy wylatujące powietrze ma dobre skupienie i w dobrym kierunku. Zdarza się że powietrze wieje nieco w bok- test z kartką to wyjaśni, zbrązowieje tam gdzie trzeba.
rubin714p написав:Próbowałem wczoraj na płytach z napedów cd i uklady odchodzą w kilka sekund na 360st .Ale tam chyba jest inny lut . Spróbuję z tą kartką papieru.
Lut jest ten sam chodzi o pojemność cieplną, płyta od cd jest mała i cienka dlatego ma mniejsza pojemność cieplna i układy szybciej odchodzą. Nigdy nie pracowałem na WEP 992DA ale z twoich wypowiedzi wnioskuje ze musisz się zapatrzyć w bardziej wydajny sprzęt np Quick 861 lub dokupić dolny podgrzewacz do twojej stacji.
Nie mam termopary-zginęła mi:). Ale próbowałem na kartce jak kolega radził- wychodzą w ciągu kilku sekund brązowe punkty. Przed chwilką bawiłem się też jakąś kartą wi-fi i przy temperaturze 370st , nadmuch na 2 układ na kulkach podniesiony. Ale z płyty głównej za diabła nie wylutuję .Może to brak wprawy ?;)
Stop bezołowiowy potrzebuje więcej powera Raz że płyta zabiera całe ciepło, a dwa że lut wymaga większej temperatury.
Zrób próby z nastawą na 410-420 stopni.
Wcześniej miałem badziewną stację i gorące powietrze nie wylatywało idealnie na wprost, skupienie ciepła miałem nieco w bok i za diabła nie szło lutować, no chyba że niemal z przyłożenia. Test z kartką wykazał że sprzęt ma problem- gołym okiem tego nie było widać.
Wymieniłem grzałkę na taką która jest nawinięta na korpus i problem z celnością znikł. Wcześniej w środku grzałka to był pęczek drutu Powietrze jedną stroną leciało lepiej niż drugą i stąd kłopoty.
Zrób próby z nastawą na 410-420 stopni.
Wcześniej miałem badziewną stację i gorące powietrze nie wylatywało idealnie na wprost, skupienie ciepła miałem nieco w bok i za diabła nie szło lutować, no chyba że niemal z przyłożenia. Test z kartką wykazał że sprzęt ma problem- gołym okiem tego nie było widać.
Wymieniłem grzałkę na taką która jest nawinięta na korpus i problem z celnością znikł. Wcześniej w środku grzałka to był pęczek drutu Powietrze jedną stroną leciało lepiej niż drugą i stąd kłopoty.
Będę w firmie to przy nastawach jakie podałeś wykonam test na kartce, porównamy jak to wygląda.
Trudno mi powiedzieć czego to wina u ciebie, ja w zależności co lutuję to nadmuch mam nastawiony na około 50-70%, temperaturę około 390-420. Wszystko zależy głównie od rodzaju spoiwa i miejsca gdzie element jest zamontowany.
Trudno mi powiedzieć czego to wina u ciebie, ja w zależności co lutuję to nadmuch mam nastawiony na około 50-70%, temperaturę około 390-420. Wszystko zależy głównie od rodzaju spoiwa i miejsca gdzie element jest zamontowany.
No własnie coś ? Ale co?;) Nie będe wysyłał do hotair bo i tak już minęła gwarancja. A jak mam czekać miesiąc czy ileś to dziękuję .A po powrocie z naprawy okaże się,że nadal jest to samo. Ostatnio miałem tak,że jak regulowałem nadmuch to w połowie wyłączało całkiem nadmuch.Przemyłem potencjometr i poprawiło się. Podeśłe im foto tych prób z ta dziurą zobaczę czy coś odpiszą. :. Ta dziura znika gdy palcem zatkam wlot powietrza od odciągu oparów.
Re: Lutowanie -stacja WEP 992DA
Google Adsense [BOT] • 21 Лютого 2017, 14:26
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.