• Jak skutecznie zabezpieczyć dane, lub cały hdd

#1 Jak skutecznie zabezpieczyć dane, lub cały hdd

by lufex 9 February 2017, 21:57
Witam
Masa tematów na temat odzyskania danych, ale nie znalazłem tematu jak naprawdę i skutecznie o ile istnieje możliwość zabezpieczenia danych w taki sposób by nie można było by się do nich dostać, lub było by to bardzo trudne ?

Re: Jak skutecznie zabezpieczyć dane, lub cały hdd

by Google Adsense [BOT] 9 February 2017, 21:57

#2 Re: Jak skutecznie zabezpieczyć dane, lub cały hdd  [SOLVED]

by pawel80 10 February 2017, 02:30
Najprostszy sposób i bezpłatne narzędzia to:
Hasło admin w BIOS oraz przy starcie kompa, plus hasło na HDD.
Dla laików nie da się tego przeskoczyć. Dla reszty można pokąbinować, BIOS w miarę sprawnie da się obejść, ale z dyskiem już bez nakładu czasu i pieniążków tak łatwo nie będzie.
Do tego w Systemie dane można zaszyfrować i tym samym kolejny krok do tyłu dla kogoś, kto by próbował je nie autoryzowanie wykorzystać. Po za tym jest jeszcze kilka opcji np. start kompa z SD card szyfrowanego dysku. ;-)

#3 Re: Jak skutecznie zabezpieczyć dane, lub cały hdd

by lufex 11 February 2017, 17:16
Jakie są sposoby na założenie hasła na hdd ?
Czy przy uruchomieniu np laptopa, będzie pytał o to hasło ?

#4 Re: Jak skutecznie zabezpieczyć dane, lub cały hdd

by pawel80 11 February 2017, 17:21
Tak, bez wpisania hasła laptop nie przejdzie procedury bootowania.
To samo jak podłączysz ten dysk do innego komputera, to bez hasła nie bedzie uprawnień aby go odczytać, czy np. z formatować.
Podaj dokładnie na jakim laptopie chcesz to zrobić i tak jak wyżej wspominałem w BIOS zakładka securrity. Tam będą opcje odpowiedzialne na zabezpieczenie sprzętu.

#5 Re: Jak skutecznie zabezpieczyć dane, lub cały hdd

by lufex 11 February 2017, 20:37
W laptopie już sobie założyłem ale chciałbym to zrobić w stacjonarnym

#6 Re: Jak skutecznie zabezpieczyć dane, lub cały hdd

by jurek1980 11 February 2017, 20:45
Moim zdaniem to najlepsze jest zwykłe szyfrowanie systemowe. Jak zapomnisz hasło to sobie co najwyżej dysk sformatujesz. O ile na razie wiem windowsowego Bitlockera na razie nie złamano, a kopię hasła można trzymać na jakimś pendrive czy kartce.

#7 Re: Jak skutecznie zabezpieczyć dane, lub cały hdd

by lufex 11 February 2017, 21:10
Nie testowałem jeszcze żadnych aplikacji, ale szyfrowanie 2TB danych pewnie chwile zejdzie ?

#8 Re: Jak skutecznie zabezpieczyć dane, lub cały hdd

by grisza69 12 February 2017, 04:35
Ja tam w dyski nie wierze - żadne !
Naprawdę ważne dla mnie dane trzymam na uploadzie Mega plus kopia na Googlu, odkąd tak zrobiłem przestałem tracić czas na kręcenie się w kółko, dodatkowy plus mam je dostępne z każdego miejsca gdzie mam dostęp do sieci - przepraszam w Chinach Google działa inaczej :mrgreen:

#9 Re: Jak skutecznie zabezpieczyć dane, lub cały hdd

by lufex 19 February 2017, 23:12
Dziękuje, temat do zamknięcia

Re: Jak skutecznie zabezpieczyć dane, lub cały hdd

by Google Adsense [BOT] 19 February 2017, 23:12