Forum rules: Click here to view the forum rules
- Topic title should contain the brief description of problem.
- Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
- It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
- You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
- It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
Re: Lutowanie -stacja WEP 992DA
by Google Adsense [BOT] • 17 February 2017, 14:55
Witajcie, chciałbym zauważyć iż temperatura ustawiona na wyświetlaczu nie musi odzwierciedlać temperatury która jest 2cm dalej za wylotem dyszy.
Warto też korzystając z białej kartki sprawdzić czy wylatujące powietrze ma dobre skupienie i w dobrym kierunku. Zdarza się że powietrze wieje nieco w bok- test z kartką to wyjaśni, zbrązowieje tam gdzie trzeba.
Warto też korzystając z białej kartki sprawdzić czy wylatujące powietrze ma dobre skupienie i w dobrym kierunku. Zdarza się że powietrze wieje nieco w bok- test z kartką to wyjaśni, zbrązowieje tam gdzie trzeba.
rubin714p wrote:Próbowałem wczoraj na płytach z napedów cd i uklady odchodzą w kilka sekund na 360st .Ale tam chyba jest inny lut . Spróbuję z tą kartką papieru.
Lut jest ten sam chodzi o pojemność cieplną, płyta od cd jest mała i cienka dlatego ma mniejsza pojemność cieplna i układy szybciej odchodzą. Nigdy nie pracowałem na WEP 992DA ale z twoich wypowiedzi wnioskuje ze musisz się zapatrzyć w bardziej wydajny sprzęt np Quick 861 lub dokupić dolny podgrzewacz do twojej stacji.
Nie mam termopary-zginęła mi:). Ale próbowałem na kartce jak kolega radził- wychodzą w ciągu kilku sekund brązowe punkty. Przed chwilką bawiłem się też jakąś kartą wi-fi i przy temperaturze 370st , nadmuch na 2 układ na kulkach podniesiony. Ale z płyty głównej za diabła nie wylutuję .Może to brak wprawy ?;)
Stop bezołowiowy potrzebuje więcej powera Raz że płyta zabiera całe ciepło, a dwa że lut wymaga większej temperatury.
Zrób próby z nastawą na 410-420 stopni.
Wcześniej miałem badziewną stację i gorące powietrze nie wylatywało idealnie na wprost, skupienie ciepła miałem nieco w bok i za diabła nie szło lutować, no chyba że niemal z przyłożenia. Test z kartką wykazał że sprzęt ma problem- gołym okiem tego nie było widać.
Wymieniłem grzałkę na taką która jest nawinięta na korpus i problem z celnością znikł. Wcześniej w środku grzałka to był pęczek drutu Powietrze jedną stroną leciało lepiej niż drugą i stąd kłopoty.
Zrób próby z nastawą na 410-420 stopni.
Wcześniej miałem badziewną stację i gorące powietrze nie wylatywało idealnie na wprost, skupienie ciepła miałem nieco w bok i za diabła nie szło lutować, no chyba że niemal z przyłożenia. Test z kartką wykazał że sprzęt ma problem- gołym okiem tego nie było widać.
Wymieniłem grzałkę na taką która jest nawinięta na korpus i problem z celnością znikł. Wcześniej w środku grzałka to był pęczek drutu Powietrze jedną stroną leciało lepiej niż drugą i stąd kłopoty.
Będę w firmie to przy nastawach jakie podałeś wykonam test na kartce, porównamy jak to wygląda.
Trudno mi powiedzieć czego to wina u ciebie, ja w zależności co lutuję to nadmuch mam nastawiony na około 50-70%, temperaturę około 390-420. Wszystko zależy głównie od rodzaju spoiwa i miejsca gdzie element jest zamontowany.
Trudno mi powiedzieć czego to wina u ciebie, ja w zależności co lutuję to nadmuch mam nastawiony na około 50-70%, temperaturę około 390-420. Wszystko zależy głównie od rodzaju spoiwa i miejsca gdzie element jest zamontowany.
No własnie coś ? Ale co?;) Nie będe wysyłał do hotair bo i tak już minęła gwarancja. A jak mam czekać miesiąc czy ileś to dziękuję .A po powrocie z naprawy okaże się,że nadal jest to samo. Ostatnio miałem tak,że jak regulowałem nadmuch to w połowie wyłączało całkiem nadmuch.Przemyłem potencjometr i poprawiło się. Podeśłe im foto tych prób z ta dziurą zobaczę czy coś odpiszą. :. Ta dziura znika gdy palcem zatkam wlot powietrza od odciągu oparów.
Re: Lutowanie -stacja WEP 992DA
by Google Adsense [BOT] • 21 February 2017, 14:26