• Apple iPad A1337 - brak reakcji

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Apple iPad A1337 - brak reakcji

от franekx6 28 Февраль 2017, 13:18
Witam
Pierwsze pytanie czy aby naładować baterię/uruchomić tablet wystarczy +5V oraz - z zasilacza serwisowego, czy może któryś pin dodatkowo jest wykorzystywany jak przykładowo w laptopach HP/Dell.
Obecnie po podłączeniu pod zasilacz laboratoryjny pobór prądu pływa w okolicach 4-160mA tak jakby charger próbował ładować baterię (nie wiem też jak długo tablet leżał rozładowany, u mnie po całym dniu pod serwisówką bez zmian) i co jakieś 3-4 delikatnie błyśnie wyświetlacz.
Brak reakcji na przycisk power, próbowałem przytrzymać włącznik/uśpienie wraz z przyciskiem Home przyez 10s jednak bez skutecznie.
Nie miałem do czynienia z tym tabletem dlatego pytam czy póki co można coś więcej próbować bez rozbierania go.
Pozdrawiam

Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

от Google Adsense [BOT] 28 Февраль 2017, 13:18

#2 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

от pawel80 28 Февраль 2017, 14:03
Na początek podstaw sprawną i naładowaną baterie.

#3 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

от franekx6 28 Февраль 2017, 15:13
pawel80 писал(а):Na początek podstaw sprawną i naładowaną baterie.

Niestety nie mam takiej sprawnej baterii. Rozebrałem iPada i na złączach baterii mam 0V. Czy można ją jakoś w bezpieczny sposób podładować zasilaczem serwisowym? Robiłem tak w bateriach do tel. komórkowych jednak tutaj pomiędzy ogniwami a złączem baterii jest jeszcze sporo elektroniki.
Na PCB w miejscu padów złącza baterii na jednym napięcie skacze ~1.1-1.5V na drugim ~0-5V.

#4 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji  [РЕШЕНО]

от pawel80 28 Февраль 2017, 15:23
Tak ustaw na zasilaczu napięcie ładowania 4.2V oraz maksymalnie prąd 1A i czekaj spokojnie, aż bateria się podładuje.
Jeszcze możesz sprawdzić czy płytą startuje bez baterii podpinając jedynie ładowarkę od iPada i sprawdzając czy wstaje. Bedzie to widoczne w ten sposób, że iPad bedzie się restartował w kółko i na ekranie na chwile powinno pojawić się logo jabłuszka. ;-)

#5 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

от Vogelek23 28 Февраль 2017, 15:23
franekx6 писал(а):Niestety nie mam takiej sprawnej baterii.
Jeśli nie dysponujesz PODSTAWOWYMI częściami zamiennymi, to po co bierzesz się za naprawę? To tak, jakbyś próbował naprawiać płytę główną laptopa, mając do dyspozycji tylko śrubokręt. Jeśli nie masz sprawnej baterii, to albo ją kup, albo pożycz, bo bez niej diagnostyka będzie mocno utrudniona, jeśli nie niemożliwa.

pawel80 писал(а):Tak ustaw na zasilaczu napięcie ładowania 4.2V oraz maksymalnie prąd 1A i czekaj spokojnie, aż bateria się podładuje.
Szczerze mówiąc, przestałem "regenerować" baterie iPadów w taki sposób, odkąd jedna mi niespodziewanie spuchła na stole ;)

#6 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

от franekx6 28 Февраль 2017, 16:41
Z odpiętą baterią efekt ten sam. Jedyna różnica to gdy odepnę wyświetlacz to pobór wzrasta do ~220mA i spada do praktycznie 0mA i tak w kółko. Z podpiętym wyświetlaczem pobór rośnie do około 160mA i mruga podświetlenie co kilka sekund.

#7 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

от Vogelek23 28 Февраль 2017, 20:31
Jeśli uda Ci się podładować baterię (lub podłączyć sprawną), podłącz iPada do komputera i zobacz, czy jest wykrywany. Możliwe, że trzeba będzie go przeprogramować (iTunes).

#8 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

от wojtas 28 Февраль 2017, 21:24
W miejsce baterii podłącz zasilacz serwisowy (4,2V) - obserwuj prąd, zrób pomiary, etc.

#9 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

от franekx6 3 Март 2017, 13:00
Udało się "wskrzesić" baterię, dopiero na podładowanej ruszył. Również trzeba było go przeprogramować.
Dziękuję Kolegom za pomoc.

Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

от Google Adsense [BOT] 3 Март 2017, 13:00