• Apple iPad A1337 - brak reakcji

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Apple iPad A1337 - brak reakcji

przez franekx6 28 lutego 2017, 13:18
Witam
Pierwsze pytanie czy aby naładować baterię/uruchomić tablet wystarczy +5V oraz - z zasilacza serwisowego, czy może któryś pin dodatkowo jest wykorzystywany jak przykładowo w laptopach HP/Dell.
Obecnie po podłączeniu pod zasilacz laboratoryjny pobór prądu pływa w okolicach 4-160mA tak jakby charger próbował ładować baterię (nie wiem też jak długo tablet leżał rozładowany, u mnie po całym dniu pod serwisówką bez zmian) i co jakieś 3-4 delikatnie błyśnie wyświetlacz.
Brak reakcji na przycisk power, próbowałem przytrzymać włącznik/uśpienie wraz z przyciskiem Home przyez 10s jednak bez skutecznie.
Nie miałem do czynienia z tym tabletem dlatego pytam czy póki co można coś więcej próbować bez rozbierania go.
Pozdrawiam

Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

przez Google Adsense [BOT] 28 lutego 2017, 13:18

#2 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

przez pawel80 28 lutego 2017, 14:03
Na początek podstaw sprawną i naładowaną baterie.

#3 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

przez franekx6 28 lutego 2017, 15:13
pawel80 napisał(a):Na początek podstaw sprawną i naładowaną baterie.

Niestety nie mam takiej sprawnej baterii. Rozebrałem iPada i na złączach baterii mam 0V. Czy można ją jakoś w bezpieczny sposób podładować zasilaczem serwisowym? Robiłem tak w bateriach do tel. komórkowych jednak tutaj pomiędzy ogniwami a złączem baterii jest jeszcze sporo elektroniki.
Na PCB w miejscu padów złącza baterii na jednym napięcie skacze ~1.1-1.5V na drugim ~0-5V.

#4 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji  [ROZWIĄZANY]

przez pawel80 28 lutego 2017, 15:23
Tak ustaw na zasilaczu napięcie ładowania 4.2V oraz maksymalnie prąd 1A i czekaj spokojnie, aż bateria się podładuje.
Jeszcze możesz sprawdzić czy płytą startuje bez baterii podpinając jedynie ładowarkę od iPada i sprawdzając czy wstaje. Bedzie to widoczne w ten sposób, że iPad bedzie się restartował w kółko i na ekranie na chwile powinno pojawić się logo jabłuszka. ;-)

#5 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

przez Vogelek23 28 lutego 2017, 15:23
franekx6 napisał(a):Niestety nie mam takiej sprawnej baterii.
Jeśli nie dysponujesz PODSTAWOWYMI częściami zamiennymi, to po co bierzesz się za naprawę? To tak, jakbyś próbował naprawiać płytę główną laptopa, mając do dyspozycji tylko śrubokręt. Jeśli nie masz sprawnej baterii, to albo ją kup, albo pożycz, bo bez niej diagnostyka będzie mocno utrudniona, jeśli nie niemożliwa.

pawel80 napisał(a):Tak ustaw na zasilaczu napięcie ładowania 4.2V oraz maksymalnie prąd 1A i czekaj spokojnie, aż bateria się podładuje.
Szczerze mówiąc, przestałem "regenerować" baterie iPadów w taki sposób, odkąd jedna mi niespodziewanie spuchła na stole ;)

#6 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

przez franekx6 28 lutego 2017, 16:41
Z odpiętą baterią efekt ten sam. Jedyna różnica to gdy odepnę wyświetlacz to pobór wzrasta do ~220mA i spada do praktycznie 0mA i tak w kółko. Z podpiętym wyświetlaczem pobór rośnie do około 160mA i mruga podświetlenie co kilka sekund.

#7 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

przez Vogelek23 28 lutego 2017, 20:31
Jeśli uda Ci się podładować baterię (lub podłączyć sprawną), podłącz iPada do komputera i zobacz, czy jest wykrywany. Możliwe, że trzeba będzie go przeprogramować (iTunes).

#8 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

przez wojtas 28 lutego 2017, 21:24
W miejsce baterii podłącz zasilacz serwisowy (4,2V) - obserwuj prąd, zrób pomiary, etc.

#9 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

przez franekx6 3 marca 2017, 13:00
Udało się "wskrzesić" baterię, dopiero na podładowanej ruszył. Również trzeba było go przeprogramować.
Dziękuję Kolegom za pomoc.

Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

przez Google Adsense [BOT] 3 marca 2017, 13:00