• Apple iPad A1337 - brak reakcji

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.

#1 Apple iPad A1337 - brak reakcji

franekx6 28 Лютого 2017, 12:18
Witam
Pierwsze pytanie czy aby naładować baterię/uruchomić tablet wystarczy +5V oraz - z zasilacza serwisowego, czy może któryś pin dodatkowo jest wykorzystywany jak przykładowo w laptopach HP/Dell.
Obecnie po podłączeniu pod zasilacz laboratoryjny pobór prądu pływa w okolicach 4-160mA tak jakby charger próbował ładować baterię (nie wiem też jak długo tablet leżał rozładowany, u mnie po całym dniu pod serwisówką bez zmian) i co jakieś 3-4 delikatnie błyśnie wyświetlacz.
Brak reakcji na przycisk power, próbowałem przytrzymać włącznik/uśpienie wraz z przyciskiem Home przyez 10s jednak bez skutecznie.
Nie miałem do czynienia z tym tabletem dlatego pytam czy póki co można coś więcej próbować bez rozbierania go.
Pozdrawiam

Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

Google Adsense [BOT] 28 Лютого 2017, 12:18

#2 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

pawel80 28 Лютого 2017, 13:03
Na początek podstaw sprawną i naładowaną baterie.

#3 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

franekx6 28 Лютого 2017, 14:13
pawel80 написав:Na początek podstaw sprawną i naładowaną baterie.

Niestety nie mam takiej sprawnej baterii. Rozebrałem iPada i na złączach baterii mam 0V. Czy można ją jakoś w bezpieczny sposób podładować zasilaczem serwisowym? Robiłem tak w bateriach do tel. komórkowych jednak tutaj pomiędzy ogniwami a złączem baterii jest jeszcze sporo elektroniki.
Na PCB w miejscu padów złącza baterii na jednym napięcie skacze ~1.1-1.5V na drugim ~0-5V.

#4 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji  [РІШЕНО]

pawel80 28 Лютого 2017, 14:23
Tak ustaw na zasilaczu napięcie ładowania 4.2V oraz maksymalnie prąd 1A i czekaj spokojnie, aż bateria się podładuje.
Jeszcze możesz sprawdzić czy płytą startuje bez baterii podpinając jedynie ładowarkę od iPada i sprawdzając czy wstaje. Bedzie to widoczne w ten sposób, że iPad bedzie się restartował w kółko i na ekranie na chwile powinno pojawić się logo jabłuszka. ;-)

#5 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

Vogelek23 28 Лютого 2017, 14:23
franekx6 написав:Niestety nie mam takiej sprawnej baterii.
Jeśli nie dysponujesz PODSTAWOWYMI częściami zamiennymi, to po co bierzesz się za naprawę? To tak, jakbyś próbował naprawiać płytę główną laptopa, mając do dyspozycji tylko śrubokręt. Jeśli nie masz sprawnej baterii, to albo ją kup, albo pożycz, bo bez niej diagnostyka będzie mocno utrudniona, jeśli nie niemożliwa.

pawel80 написав:Tak ustaw na zasilaczu napięcie ładowania 4.2V oraz maksymalnie prąd 1A i czekaj spokojnie, aż bateria się podładuje.
Szczerze mówiąc, przestałem "regenerować" baterie iPadów w taki sposób, odkąd jedna mi niespodziewanie spuchła na stole ;)

#6 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

franekx6 28 Лютого 2017, 15:41
Z odpiętą baterią efekt ten sam. Jedyna różnica to gdy odepnę wyświetlacz to pobór wzrasta do ~220mA i spada do praktycznie 0mA i tak w kółko. Z podpiętym wyświetlaczem pobór rośnie do około 160mA i mruga podświetlenie co kilka sekund.

#7 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

Vogelek23 28 Лютого 2017, 19:31
Jeśli uda Ci się podładować baterię (lub podłączyć sprawną), podłącz iPada do komputera i zobacz, czy jest wykrywany. Możliwe, że trzeba będzie go przeprogramować (iTunes).

#8 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

wojtas 28 Лютого 2017, 20:24
W miejsce baterii podłącz zasilacz serwisowy (4,2V) - obserwuj prąd, zrób pomiary, etc.

#9 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

franekx6 3 Березня 2017, 12:00
Udało się "wskrzesić" baterię, dopiero na podładowanej ruszył. Również trzeba było go przeprogramować.
Dziękuję Kolegom za pomoc.

Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

Google Adsense [BOT] 3 Березня 2017, 12:00

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей