• Packard Bell Z5WT3 Zagadka dziwny problem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Packard Bell Z5WT3 Zagadka dziwny problem

przez mmike 21 marca 2017, 11:17
Witam. Posiadam dziwny problem a myślenie logiczne się już wyłączyło z ciekawości chciałem rozwiązać problem, może ktoś mądrzejszy mi wyjaśni przyczynę problemu.

Pacjent jak w temacie na kablu serwisowym nie odpala brak wysterowania tranzystora PQ302. Oczywiście VIN dociera na płytę.
Na innym kablu serwisowym działa prawidłowo na zasilaczu również. Problemem jest na pewno kabel lecz na wszystkich innych płytach kabel pracuje w 100% prawidłowo.
Nie mam logicznego wytłumaczenia na taka zagadkę.
Ciekawostką jest fakt iż ma dwa takie Packard Bell'e i oba maja identyczne zachowanie.
Drugą ciekawostką jest fakt iż posprawdzałem kilka kabli i na niektóry odpalają a na niektórych efekt jak wyżej, oczywiście inne płyty odpalają na wszystkich.

Obsada:
MB: LA-A621P
REV: 1.0
CPU: SR1SE
KBC: KB9012QF A4

Re: Packard Bell Z5WT3 Zagadka dziwny problem

przez Google Adsense [BOT] 21 marca 2017, 11:17

#2 Re: Packard Bell Z5WT3 Zagadka dziwny problem

przez Usunięty Użytkownik 402 24 marca 2017, 01:16
Wartość napięcia zgadza się na różnych kablach? Po dotarciu na płytę, mierzone na pierwszym mosfecie.

#3 Re: Packard Bell Z5WT3 Zagadka dziwny problem

przez mmike 24 marca 2017, 07:12
Oczywiście, ~19V. Już kiedyś tutaj na forum spotkałem się z wątkiem iż ktoś nie mógł włączyć z serwisówki Acera lecz tym razem nie mogę odnaleźć tego wątku.

Re: Packard Bell Z5WT3 Zagadka dziwny problem

przez Google Adsense [BOT] 24 marca 2017, 07:12
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).