• Pierwsze lutowanie za pomocą hot air, co zastosować...

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Pierwsze lutowanie za pomocą hot air, co zastosować...

przez 29andrzej 14 marca 2017, 19:12
Witam.
Przygotowuję się do pierwszego samodzielnego wy lutowania układu z płyty laptopa. Chodzi o demontaż układu biosu laptopa DELL XPS 1330 w celu jego zaprogramowania. Programator już posiadam teraz pozostaje mi wymontować układ i właśnie proszę Was o pomoc. Posiadam stację lutowniczą WEP 853D i topniki do lutowania smd tk83 oraz rf800. Oglądałem kilka filmików i widziałem że stosowali tam jakąś pastę którą następnie podgrzewali gorącym powietrzem ale i też zabezpieczali okolice specjalną folią. A wy koledzy co mi doradzicie?
Pozdrawiam

Re: Pierwsze lutowanie za pomocą hot air, co zastosować...

przez Google Adsense [BOT] 14 marca 2017, 19:12

#2 Re: Pierwsze lutowanie za pomocą hot air, co zastosować... 

przez mrserwis 14 marca 2017, 21:09
Wyrzuć ten topnik i kup coś normalnego, typu nc254 (drogi, ale używam do wszystkiego bo jest rewelacyjny). Nic nie musisz osłaniać ( ew. plastiki obok). Dodaj trochę cyny ołowiowej grotem no i lutuj hotem. Nie wiem co Ci mogę więcej doradzić. Temperatura dobierz doświadczalnie, ja swoją stację ustawiam na ok. 350 stopni (na wyświetlaczu) i wszystko lutuje na minimalnym nadmuchu.

#3 Re: Pierwsze lutowanie za pomocą hot air, co zastosować...

przez iXgrek 15 marca 2017, 00:00
Troszkę teorii o cynie i topniku Ci się przyda. Ołowiowa, bezołowiowa. Zakładam, że to masz już ogarnięte - bez urazy Kolego. Ja osobiście bezołowiową lutuję na 277, nadmuch 3 (zależnie od dyszy), jeśli mowa o układach soic8, używam -dosłownie- po kropelce fluksu z obu stron. Rozszerzalność cieplna robi resztę, flux się pięknie "rozlewa". Resztę zdobędziesz działając sam, poćwicz na starych / uszkodzonych płytach. Powodzenia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#4 Re: Pierwsze lutowanie za pomocą hot air, co zastosować...

przez 29andrzej 27 marca 2017, 19:52
A mogę prosić o konkretne produkty, sprawdzone bym znów nie kupił kiepskich środków?

#5 Re: Pierwsze lutowanie za pomocą hot air, co zastosować...  [ROZWIĄZANY]

przez Lesio23 27 marca 2017, 22:46
Flux polecam zdecydowanie NC254.
zabezpieczali okolice specjalną folią.

Możesz zabezpieczyć taśmą kaptonową.

#6 Re: Pierwsze lutowanie za pomocą hot air, co zastosować...

przez 29andrzej 16 grudnia 2019, 11:06
Dziękuję wszystkim za pomoc

Re: Pierwsze lutowanie za pomocą hot air, co zastosować...

przez Google Adsense [BOT] 16 grudnia 2019, 11:06