Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
- Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
- Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
- Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
- Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Re: Identyfikacja układów po wyprowadzeniach
Google Adsense [BOT] • 28 Березня 2017, 20:21
Zapewne nie za wiele pomogę, ale jedyne strony z wyszukiwaniem jakie znam, to strony z power ic na 8 pin. ac-dc, dc -dc. Być może to te strony właśnie widziałeś.
http://remont-aud.net/dc_dc/
http://remont-aud.net/ic_power/
http://remont-aud.net/dc_dc/
http://remont-aud.net/ic_power/
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Fakt, to to widziałem djkarol.
Niestety aktualnie układy co muszę zidentyfikować to dip16 i dip24.
Łukasz, właśnie myślę o zrobieniu czegoś takiego.
Jednak mowa tutaj o kilkudziesięciu tysiącach układów.
Zdjęcia dla mnie nie są ważne, myślałem o wyszukiwaniu trochę jak w excelu.
Podajemy wszystkie dane których jesteśmy pewni i eliminujemy tym samym układy co nie spełniają założeń.
Np. podajemy ilość wyprowadzeń, obudowę układu (przy smd trzeba to bardziej ustandaryzować bo co producent to zawsze jakieś udziwnienia lubi wprowadzać), a później wyprowadzenia których jesteśmy pewni, przy czym trzeba by zrobić w bazie wszystkie funkcje danego wyprowadzenia wprowadzić. Często wyprowadzenia mają 10 różnych funkcji. Np. SDA od I2C, a może być też użyty jako zwykłe I/O. Stąd też warto, aby były opcję zaznaczenia, że dany pin to I, O, I/O, Analog, GND, VCC, CLK(czy xtal), jednak w ten sposób, by się nie wykluczały z powodu innego oznacznictwa u innego producenta.
(Inną sprawą jest z kolei, że do GND czy VCC mogą być podłączone piny sygnałowe. Co prawda GND praktycznie zawsze jest zwarte w układzie, lecz w przypadku uszkodzonego układu...).
Co do bazy. Myślałem aby najpierw postarać się zrobić to z programów do projektowania PCB, później zaś można iść dalej. Jednak to setki/tysiące godzin pracy, aby baza była zadowalająca. Import można zrobić co najwyżej z bibliotek programów, jednak już z datasheet można wprowadzać tylko ręcznie.
Offtopic. Czy czasami ścieranie loga producenta i modelu układu nie jest nielegalne? Czy może to w konkretnych krajach? Bo coś mi się kojarzy, że nie do końca...
Niestety aktualnie układy co muszę zidentyfikować to dip16 i dip24.
Łukasz, właśnie myślę o zrobieniu czegoś takiego.
Jednak mowa tutaj o kilkudziesięciu tysiącach układów.
Zdjęcia dla mnie nie są ważne, myślałem o wyszukiwaniu trochę jak w excelu.
Podajemy wszystkie dane których jesteśmy pewni i eliminujemy tym samym układy co nie spełniają założeń.
Np. podajemy ilość wyprowadzeń, obudowę układu (przy smd trzeba to bardziej ustandaryzować bo co producent to zawsze jakieś udziwnienia lubi wprowadzać), a później wyprowadzenia których jesteśmy pewni, przy czym trzeba by zrobić w bazie wszystkie funkcje danego wyprowadzenia wprowadzić. Często wyprowadzenia mają 10 różnych funkcji. Np. SDA od I2C, a może być też użyty jako zwykłe I/O. Stąd też warto, aby były opcję zaznaczenia, że dany pin to I, O, I/O, Analog, GND, VCC, CLK(czy xtal), jednak w ten sposób, by się nie wykluczały z powodu innego oznacznictwa u innego producenta.
(Inną sprawą jest z kolei, że do GND czy VCC mogą być podłączone piny sygnałowe. Co prawda GND praktycznie zawsze jest zwarte w układzie, lecz w przypadku uszkodzonego układu...).
Co do bazy. Myślałem aby najpierw postarać się zrobić to z programów do projektowania PCB, później zaś można iść dalej. Jednak to setki/tysiące godzin pracy, aby baza była zadowalająca. Import można zrobić co najwyżej z bibliotek programów, jednak już z datasheet można wprowadzać tylko ręcznie.
Offtopic. Czy czasami ścieranie loga producenta i modelu układu nie jest nielegalne? Czy może to w konkretnych krajach? Bo coś mi się kojarzy, że nie do końca...
Re: Identyfikacja układów po wyprowadzeniach
Google Adsense [BOT] • 28 Березня 2017, 23:27
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.