• Identyfikacja układów po wyprowadzeniach

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Identyfikacja układów po wyprowadzeniach

Macpod 28 Березня 2017, 20:21
Cześć.
Zna ktoś jakąś stronę (kojarzy mi się, że kiedyś gdzieś widziałem), gdzie można zaznaczyć jaki pin układu "czym jest", czyli dajmy że pin 3, 10, 15 to GND, 1, 16 to VCC, a później wyskakują wyniki, jakie to mogą być układy? Kolejny raz mam sprzęt, gdzie miły producent zatarł nazwy układów...

Re: Identyfikacja układów po wyprowadzeniach

Google Adsense [BOT] 28 Березня 2017, 20:21

#2 Re: Identyfikacja układów po wyprowadzeniach

djkarol 28 Березня 2017, 22:28
Zapewne nie za wiele pomogę, ale jedyne strony z wyszukiwaniem jakie znam, to strony z power ic na 8 pin. ac-dc, dc -dc. Być może to te strony właśnie widziałeś.

http://remont-aud.net/dc_dc/
http://remont-aud.net/ic_power/

#3 Re: Identyfikacja układów po wyprowadzeniach

Vogelek23 28 Березня 2017, 22:34
A może by stworzyć taką bazę elementów na naszym forum, ze zdjęciami? Kwestia tylko tego, aby opisywać piny tak, żeby były potem poprawnie wyszukiwalne przez zapytanie do bazy danych. W schematach i na płytach mamy doskonałe źródło części.

#4 Re: Identyfikacja układów po wyprowadzeniach

Macpod 28 Березня 2017, 23:08
Fakt, to to widziałem djkarol.
Niestety aktualnie układy co muszę zidentyfikować to dip16 i dip24.

Łukasz, właśnie myślę o zrobieniu czegoś takiego.
Jednak mowa tutaj o kilkudziesięciu tysiącach układów.
Zdjęcia dla mnie nie są ważne, myślałem o wyszukiwaniu trochę jak w excelu.
Podajemy wszystkie dane których jesteśmy pewni i eliminujemy tym samym układy co nie spełniają założeń.
Np. podajemy ilość wyprowadzeń, obudowę układu (przy smd trzeba to bardziej ustandaryzować bo co producent to zawsze jakieś udziwnienia lubi wprowadzać), a później wyprowadzenia których jesteśmy pewni, przy czym trzeba by zrobić w bazie wszystkie funkcje danego wyprowadzenia wprowadzić. Często wyprowadzenia mają 10 różnych funkcji. Np. SDA od I2C, a może być też użyty jako zwykłe I/O. Stąd też warto, aby były opcję zaznaczenia, że dany pin to I, O, I/O, Analog, GND, VCC, CLK(czy xtal), jednak w ten sposób, by się nie wykluczały z powodu innego oznacznictwa u innego producenta.
(Inną sprawą jest z kolei, że do GND czy VCC mogą być podłączone piny sygnałowe. Co prawda GND praktycznie zawsze jest zwarte w układzie, lecz w przypadku uszkodzonego układu...).
Co do bazy. Myślałem aby najpierw postarać się zrobić to z programów do projektowania PCB, później zaś można iść dalej. Jednak to setki/tysiące godzin pracy, aby baza była zadowalająca. Import można zrobić co najwyżej z bibliotek programów, jednak już z datasheet można wprowadzać tylko ręcznie.

Offtopic. Czy czasami ścieranie loga producenta i modelu układu nie jest nielegalne? Czy może to w konkretnych krajach? Bo coś mi się kojarzy, że nie do końca...

#5 Re: Identyfikacja układów po wyprowadzeniach

Usunięty Użytkownik 402 28 Березня 2017, 23:15
Nazwy układów są zacierane żeby nie robić kopi tych urządzeń.

Pokaż w czym te układy pracują, może ktoś posiada wersję nie spiłowaną.

#6 Re: Identyfikacja układów po wyprowadzeniach

Macpod 28 Березня 2017, 23:27
No tyle to ja wiem, chociaż to służy również, aby nikt "niepowołany" nie naprawił sprzętu.
Akurat wątpię, bo urządzenie dosyć "unikatowe" i na pewno nie ma w wersji bez spiłowanych układów.

Re: Identyfikacja układów po wyprowadzeniach

Google Adsense [BOT] 28 Березня 2017, 23:27
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей