• Urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1510

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1510

от simek10 29 Декабрь 2010, 00:12
Witam kolegów.
Mam problem z drukarką jak w temacie. Problem polega na tym, że po każdym włączeniu jej od razu chce mi wyrównywać kardridże, już kilka razy robiłem to, ale ciągle ten problem wraca. Wkładałem już drugie tusze, robiłem reset drukarki. Na obecną chwilę, żeby wyrównywanie nie przebiegało pomaga od razu wciskanie anulowania, ale to dość irytujące za każdym razme to wciskać, poza tym niepotrzebnie papier marnuje.

Re: Urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1510

от Google Adsense [BOT] 29 Декабрь 2010, 00:12

#2 Re: Urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1510

от Edek 29 Декабрь 2010, 00:23
Po wydrukowaniu prosi o zeskanowanie tej strony ?

#3 Re: Urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1510

от oneeye 29 Декабрь 2010, 00:39
Po wydrukowaniu poprawnej strony wyrównania włóż kartkę do skanera (byle nie odwrotnie) i wciśnij na panelu "skanuj" najlepiej przy wyłączonym komputerze, nie uruchomi się wtedy kreator skanowania od HP (jak to było w niektórych modelach). Poczekaj do końca. Do kolejnej zmiany kartridży nie powinien drukować tej strony.

#4 Re: Urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1510

от simek10 30 Декабрь 2010, 10:03
Po wydrukowaniu tej strony rzucałem ją na skaner i skanowałem, ale za każdym ponownym włączeniem urządzenia problem wraca jak bumerang.

#5 Re: Urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1510

от xlinks 30 Декабрь 2010, 20:28
Czy w drukarce są sprawne cartridge tzn czy drukują wszystkie kolory. Drukarka będzie za każdym razem drukować strony wyrównawcze jeśli nie ma jednego lub więcej tuszy lub tusz jest blady na papierze.

#6 Re: Urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1510

от Edek 30 Декабрь 2010, 20:33
Skaner działa ?

#7 Re: Urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1510

от simek10 31 Декабрь 2010, 12:50
Skaner jest sprawny, kartridże elektronicznie też. Widać na wydruku, że żółty i czerwony kolor smuży. Udrożnie głowicę i dam znać.

#8 Re: Urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1510

от jurek1980 31 Декабрь 2010, 13:04
Co to za kartridże z atramentem? Oryginały, refile czy najtańsze podróbki? Takie coś dzieje się jak masz pojemniki kiepskiej jakości albo refile.

#9 Re: Urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1510

от benchmarek 31 Декабрь 2010, 13:24
Jakość wydruku musi być dobra dla wszystkich kolorów, inaczej procedura wyrównania nie zakończy się poprawnie i po ponownym właczeniu będzie wznawiana.

#10 Re: Urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1510

от oneeye 2 Январь 2011, 17:18
oneeye писал(а):Po wydrukowaniu poprawnej strony wyrównania włóż kartkę do skanera ...

Napisałem to w pierwszym poście, czytajcie ze zrozumieniem.

#11 Re: Urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1510

от simek10 2 Январь 2011, 19:53
jurek1980 писал(а):Co to za kartridże z atramentem? Oryginały, refile czy najtańsze podróbki? Takie coś dzieje się jak masz pojemniki kiepskiej jakości albo refile.

Kardridże akurat mamy orygialne HP. Przez czarny już pewnie z 400ml tuszu przeszło, w kolorowym uszkodziła się elektronika, więc go wymieniłem. Kolorem bardzo mało drukuję, więc przytkała się głowica.

#12 Re: Urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1510

от jurek1980 2 Январь 2011, 20:06
simek10 писал(а):Przez czarny już pewnie z 400ml tuszu przeszło, w kolorowym uszkodziła się elektronika

To chyba masz odpowiedź. Wymień pojemnik.

#13 Re: Urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1510

от simek10 2 Январь 2011, 20:15
Elektronika uszkodziła się w pierwszym kardridżu jakieś 2 lata temu, obecny jest elektronicznie sprawny. Jak dla mnie bez sensu kupować nowy kolorowy jak się i tak czarnego używa. Wolę go z dobę moczyć w płynie lub na chwilę w gorącą wodę dać głowicę.

#14 Re: Urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1510

от conman 14 Январь 2011, 23:18
Do prawidłowej kalibracji drukarki potrzebny jest niebieski i czarny tusz. Jak u Ciebie z niebieskim tuszem? Jeśli nie leci to może ktoś ze znajomych ma podobną drukarkę, możesz wydrukować Ci stronę kalibracyjną i sobie ją zeskanujesz. Ja w pracy mam różne strony kalibracyjne odłożone, jak zmieniam dla klienta tusz czarny, a kolor ma zaschnięty to "oszukuję drukarkę" stroną kalibracyjną z innej drukarki. Zawsze działa.

#15 Re: Urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1510

от simek10 31 Январь 2011, 17:00
Ma ktoś jakiś dobry sposób na udrożnienie kartridża? Dawałem już go do wanienki ultradźwiękowej, moczyłem w płynie do udrażniania, wkładałem głowicę do ciepłej wody, odciągałem w klipsie idalej nic. A mi już brakuje pomysłów - wymiana na nowy nie wchodzi w grę.

#16 Re: Urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1510

от gabik001 1 Февраль 2011, 04:17
simek10 писал(а):Ma ktoś jakiś dobry sposób na udrożnienie kartridża? Dawałem już go do wanienki ultradźwiękowej, moczyłem w płynie do udrażniania, wkładałem głowicę do ciepłej wody, odciągałem w klipsie idalej nic. A mi już brakuje pomysłów - wymiana na nowy nie wchodzi w grę.

Możesz jeszcze spróbować po dłuższym moczeniu napompować balon i za pomocą słomki (przytulonej do otworu do napełniania) ciśnieniem go potraktować(ja to robię gruszką fotograficzną). Czasami pomaga.
Pozrawiam

#17 Re: Urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1510

от oneeye 1 Февраль 2011, 08:29
simek10 писал(а):Ma ktoś jakiś dobry sposób na udrożnienie kartridża? Dawałem już go do wanienki ultradźwiękowej, moczyłem w płynie do udrażniania, wkładałem głowicę do ciepłej wody, odciągałem w klipsie idalej nic. A mi już brakuje pomysłów - wymiana na nowy nie wchodzi w grę.

Kartridż kąpałeś z gąbką? Otwórz pojemnik, wyjmij gąbkę, zalej płynem do udrażniania "po pachy", możesz skorzystać z wanienki. Musi puścić, chyba że go regenerowałeś cyjanopanem . Z jakiego płynu korzystasz? Do poprawnej regeneracji powinno się wymieniać gąbkę, ponieważ zdarza się, że farba, której używamy do refillu reaguje z farbą oryginalną. Najlepsze efekty uzyskałem z farbą OCP.

#18 Re: Urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1510

от simek10 1 Февраль 2011, 15:59
Kartridż kąpałeś z gąbką? Otwórz pojemnik, wyjmij gąbkę, zalej płynem do udrażniania "po pachy", możesz skorzystać z wanienki. Musi puścić, chyba że go regenerowałeś cyjanopanem . Z jakiego płynu korzystasz? Do poprawnej regeneracji powinno się wymieniać gąbkę, ponieważ zdarza się, że farba, której używamy do refillu reaguje z farbą oryginalną. Najlepsze efekty uzyskałem z farbą OCP.

Moczyłem samą głowicę zanurzoną jakies 3mm w płynie do zewnętrznego udrażniania. Dla mnie jakoś źle się kończą próby otwierania kardridży. Co do cyjanopanu do drukarka i kardridże takowgo na oczy nie widziały :P Głowica zaschła, bo nie używłem w ogóle kolorowego.

#19 Re: Urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1510

от oneeye 1 Февраль 2011, 16:08
Jeśli masz płyn do udrażniania wewnętrznego to zalej go do pełna i zostaw zanurzonego w płynie do zewnętrznego. Później niestety będziesz musiał odsączyć płyn z wewnątrz.

#20 Re: Urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1510

от simek10 1 Февраль 2011, 16:32
Mam jeszcze zewnętrzny żrzący, ale jakoś nie kwapię się do niego - strasznie śmierdzi.

Re: Urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1510

от Google Adsense [BOT] 1 Февраль 2011, 16:32