• Lampa UV AP-111 Spalony układ - rozpoznanie

Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 Lampa UV AP-111 Spalony układ - rozpoznanie

от niedzwiedzio 18 Декабрь 2016, 17:53
Witam, próbuję naprawić lampę świetlówkową UV do wysuszania lakierów do paznokci. Model to AP-111. Raczej chińszczyzna. Otóż po upadku nie działała i coś "latało" w środku w obudowie. Po próbie włączenia w lampie podobno coś wybuchło. W środku znalazłem kondensator i część układu DIP8, a raczej górną część. Mój scenariusz jest taki - po upadku od płytki odpadł kondensator, po podłączeniu rozsadziło owy element, nie wiem jednak co to może być, może jakiś mosfet... Dołączam zdjęcia. Oczywiście przepaleniu uległ również bezpiecznik. Nie mogę się doszukać schematu tej płytki, a na obudowie uszkodzonego elementu nie ma żadnych oznaczeń. Z tego co widać na płytce napięcie przechodzi przez bezpiecznik, potem na mostek prostowniczy, potem na ten element uszkodzony element, pomiędzy równolegle wpięty jest kondensator, który odpadł. Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu tego uszkodzonego elementu.

Изображение Изображение Изображение

Re: Lampa UV AP-111 Spalony układ - rozpoznanie

от Google Adsense [BOT] 18 Декабрь 2016, 17:53

#2 Re: Lampa UV AP-111 Spalony układ - rozpoznanie

от Miechu 31 Март 2017, 09:13
niedzwiedzio писал(а):W środku znalazłem kondensator i część układu DIP8, a raczej górną część.

Więc odczytaj i podaj napisy z tej części układu.

#3 Re: Lampa UV AP-111 Spalony układ - rozpoznanie

от Usunięty Użytkownik 402 4 Апрель 2017, 02:53
Patrząc tylko na tą płytkę i sposób podłączenia układu wpisałem w GOOGLE: zasilacz 8 dip i znalazłem układ VIPER 12A.
Jak bym miał zgadywać dalej to jest szansa że taki właśnie układ ci wystrzelił.
Wystarczy porównać sposób łączenia i obsadę w koło układu.

Re: Lampa UV AP-111 Spalony układ - rozpoznanie

от Google Adsense [BOT] 4 Апрель 2017, 02:53
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).