• Kultowy Frotron FSP400-60HLN - sygnalizuje przeciążenie na lini 5V

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Kultowy Frotron FSP400-60HLN - sygnalizuje przeciążenie na lini 5V

przez pikus09 8 kwietnia 2017, 20:30
Witajcie, po dłuższej przerwie. Mam na warsztacie fajny kultowy zasilacz Fortron FSP400-60HLN, Fajna prosta konstrukcja zwarta, ale nie o tym bo każdy wie mając w swoim PC zasilacz tej marki. Mój egzemplarz posiada wadę, do rzeczy,
Początkowo zasilacz miał uszkodzony kontroler monitoringu napięć wyjściowych PS223, poprzez zwarcie przewodu niebieskiego -12V do masy, przez to nie uruchamiał się(strona pierwotna działała, przetwornica STby również.)Wymieniłem PCB z tym kontrolerem PS223, i zasilacz się uruchomił, pomierzyłem napięcia,
Napięcia w normie(Podane napięcia są mierzone bez żadnego obciążenia):
12V - +11.90V
5V - +5,14V
3,3V - +3,39V
Na wszystkich liniach wymieniłem wadliwe capxony, które wszystkie były wręcz wybulone lub podejrzanie wyglądały, na nowe prosto ze sklepu Jackcony LOWESR:
C32 - 2200uF/6,3V
C25 - 1000uF/16V
C28 - 1000uF/16V
C35 - 1000uF/16V
C46 - 2200uF/6,3V
C2A - 1000uF/16V
C55 - 1000uF/16V
C52 - 1000uF/16V
C45 - 1000uF/16V
C21 - 1000uF/16V
Dalej, skoro się uruchomił iskier nie było wręcz wszystko wydawało się być w porządku, przystąpiłem więc do obciążenia zasilacza.
Obciążeniem było 6 Dysków twardych o pojemnościach 320GB, 40GB, 2,1Gb, 4,7GB, 320GB, 10GB, różnych marek WD, Seagate, Samsung.
Uruchamiam zasilacz(zwarty zielony przewód z czarnym) dyski się uruchamiają raptem mija 1 minuta dyski stają, a słyszę cykliczne próbkowanie głównego transformatora, jak by przekaźnik klepał stykami, coś jak strzelanie z serii nabojów, wentylator nie staje, iskier nie ma nic się nie pali.
Mierzę napięcia, o to one:
12V - +12,20V - stabilne jak żyleta
5V - skacze od +3,3V do +4,75V - niestabilne, podejrzewam tu przeciążenie właśnie sygnalizowane próbkowaniem głównej przetwornicy, Brak zwarcia na tej linii do masy.
3,3V - +3,29V - stabilne jak żyleta

Strona pierwotna tego zasilacza składa się z 4 mosfetów PQPF13N60C(są prawdopodobnie sprawne), Sterownika PFC/PWM CM6800(jest prawdopodobnie sprawny) na osobnym PCB, sterownika DM311 prawdopodobnie od przetwornicy STBy i 3,3V

Pomierzyłem na stronie pierwotnej tranzystorki SMD - Sprawne
Pomierzyłem Główne klucze mosfety - Wydają się być sprawne, profilaktycznie podmieniłem na mocniejsze prądowo STP20NM60, brak poprawny, zasilacz jak próbkuje po minucie około tak próbkuje dalej,
Pomiar SMD diod, przewlekanych Diod, również sprawne.

Pisze ten temat z nadzieją, że ktoś jest w stanie na podstawie tego opowiadania podpowiedzieć co ewentualnie jeszcze może być uszkodzone, Bo nie jest to normalny objaw.
Ja ze swojej strony obstawiam, że wlutowałem częściowo uszkodzony PS223, i to on fiksuje, niestety nie mam następnego do podmiany, a namierzenie go w Polsce jest niezwykle trudne, a ściągać go z zagranicy się nie bardzo opłaca(Czas oczekiwania, kontrole celne i zbujecka cena)

Ps, zasilacz jest mój i naprawiam go dla własnej satysfakcji, chodź bym miał władować z niego 400zł(cena nowego, podobnego mocniejszego), Czas, to i tak mi się to opłaca, lubie naprawiać pasjonuje mnie to więc myślę że te kwestie możemy pominąć. Pozdrawiam was i liczę na jakieś wsparcie doświadczonych bardziej ode mnie. Wiedzę mam, wiem jak mierzyć półprzewodniki, "orientuje się w terenie", Oczywiście schematu brak, a podejrzewam, że pomógł by oj i to bardzo.

Re: Kultowy Frotron FSP400-60HLN - sygnalizuje przeciążenie na lini 5V

przez Google Adsense [BOT] 8 kwietnia 2017, 20:30

#2 Re: Kultowy Frotron FSP400-60HLN - sygnalizuje przeciążenie na lini 5V  [ROZWIĄZANY]

przez pikus09 10 kwietnia 2017, 22:31
Ehh, sukces. Zasilacz naprawiony. Miałem rację, coś z nim było nie tak jak trzeba.
Przypominając sobie, że zwarłem -12V do masy, przeanalizowałem tą linie miernikiem. Była tam dioda SB160, która przy pomiarze wyglądała na sprawną, ale spadek napięcia wynosił jedynie 0,162V. Miałem pod ręką drugą taką samą, jednak ta po pomiarze wykazywała spadek napięcia 0,203V. No nic, wlutowałem ją. W myślach zrezygnowany już kompletnie brakiem nowych tropów podłączam pod komputer testowy. Jakie było moje zdziwienie, jak ujrzałem obraz PC, POST. Jak na razie zero anomalii, resetów.

Re: Kultowy Frotron FSP400-60HLN - sygnalizuje przeciążenie na lini 5V  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 10 kwietnia 2017, 22:31