• Nvidia Quadro FX1500 qdfx-1500mt - wyrwany pad

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Nvidia Quadro FX1500 qdfx-1500mt - wyrwany pad

przez barteksokol 14 kwietnia 2017, 15:26
Witam

Miałem duży problem ze zdjęciem układu GDFX-1500M-N-A2 na karcie graficznej Nvidia Quadro FX1500.
Po zdjęciu układu zauważyłem jeden naderwany pad (zdjęcie w załączniku). Jest to pad A34.
Teraz pytanie: czy jest pad "aktywny" czy może jest to pusty pad ??

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.

Obrazek

Re: Nvidia Quadro FX1500 qdfx-1500mt - wyrwany pad

przez Google Adsense [BOT] 14 kwietnia 2017, 15:26

#2 Re: Nvidia Quadro FX1500 qdfx-1500mt - wyrwany pad

przez michal1490 14 kwietnia 2017, 15:29
Jest to pad aktywny

#3 Re: Nvidia Quadro FX1500 qdfx-1500mt - wyrwany pad

przez barteksokol 14 kwietnia 2017, 15:31
Czyli niezbędna jest "reanimacja" pada ??
Laptop jest bez HDMI a wyrwany pad na karcie graficzne zewnętrznej podpinanej pod PCIE.
Czy wlutowanie układu z uszkodzonym tym padem spowoduje brak obrazu ??

#4 Re: Nvidia Quadro FX1500 qdfx-1500mt - wyrwany pad

przez pawel80 15 kwietnia 2017, 01:33
Ile pamięci ma twoja karta?
Jeśli chodzi o rozpiskę pinów układu to możesz skorzystać z tego schematu.
post79783.html#p79783

#5 Re: Nvidia Quadro FX1500 qdfx-1500mt - wyrwany pad

przez barteksokol 15 kwietnia 2017, 08:17
Nie mam wystarczającej ilości punktów aby pobrać schemat :frustry: .
Dzisiaj będę jeszcze w serwisie to sprawdzę ilość pamięci na karcie.

--------------------------

Sprawdziłem: jest 8 sztuk kości o oznaczeniu: HYNIX KOR hy5as123235 fp-16 644a.
Z tego co znalazłem w necie to karta graficzna powinna mieć 256MB ale jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić.

#6 Re: Nvidia Quadro FX1500 qdfx-1500mt - wyrwany pad

przez barteksokol 21 kwietnia 2017, 17:08
Zregenerowałem pad. Sprawdziłem miernikiem czy jest przejście prądu i wszystko było OK.
Po wlutowaniu układu obraz pokazuje się jednak na ekranie są przekształcenia tak jak na zdjęciu.
Pytanie, czy może to być wina zregenerowanego pada czy może jednak coś innego ??

Obrazek

#7 Re: Nvidia Quadro FX1500 qdfx-1500mt - wyrwany pad  [ROZWIĄZANY]

przez grisza69 21 kwietnia 2017, 19:36
Na moje doświadczenia z tymi układami - niedolut - reflow i powinno być ok. Pod warunkiem, że nie ugotowałeś rdzenia.

Co do reanimacji padu - raster jest tam ogromny ( można się gonić pomiędzy kulkami ), jak masz wątpliwości co do poprawności połączeń, weź kynar (lub drut 0,2 mm), pad jest w pierwszej linii , na wlutowanym układzie, grzejesz 200 stopni krawędź układu nad kulką, kynar wsuwasz i dociskasz rozgrzanym grotem, drugą stronę łączysz na zewnątrz albo z elementem lub pozostałą widoczną częścią ścieżki. 5 min roboty.

#8 Re: Nvidia Quadro FX1500 qdfx-1500mt - wyrwany pad

przez barteksokol 24 kwietnia 2017, 12:48
Faktycznie, reflow układu pomógł i obraz wyświetla się prawidłowo.
Dodam tylko, że pozmieniałem trochę profil lutowania: wydłużyłem czas w temp. 235 stopni i dodałem przez 15 sekund temp 265 stopni. Zawsze użyłem profilu na stacji gdzie max temp była 250 na górnej grzałce. Jak widać, przy większych układach muszę stosować wyższą temperaturę.

Tak czy inaczej wszystkim dziękuję za pomoc.
Temat to zamknięcia.