• Nvidia Quadro FX1500 qdfx-1500mt - wyrwany pad

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Nvidia Quadro FX1500 qdfx-1500mt - wyrwany pad

by barteksokol 14 April 2017, 15:26
Witam

Miałem duży problem ze zdjęciem układu GDFX-1500M-N-A2 na karcie graficznej Nvidia Quadro FX1500.
Po zdjęciu układu zauważyłem jeden naderwany pad (zdjęcie w załączniku). Jest to pad A34.
Teraz pytanie: czy jest pad "aktywny" czy może jest to pusty pad ??

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.

Image

Re: Nvidia Quadro FX1500 qdfx-1500mt - wyrwany pad

by Google Adsense [BOT] 14 April 2017, 15:26

#2 Re: Nvidia Quadro FX1500 qdfx-1500mt - wyrwany pad

by michal1490 14 April 2017, 15:29
Jest to pad aktywny

#3 Re: Nvidia Quadro FX1500 qdfx-1500mt - wyrwany pad

by barteksokol 14 April 2017, 15:31
Czyli niezbędna jest "reanimacja" pada ??
Laptop jest bez HDMI a wyrwany pad na karcie graficzne zewnętrznej podpinanej pod PCIE.
Czy wlutowanie układu z uszkodzonym tym padem spowoduje brak obrazu ??

#4 Re: Nvidia Quadro FX1500 qdfx-1500mt - wyrwany pad

by pawel80 15 April 2017, 01:33
Ile pamięci ma twoja karta?
Jeśli chodzi o rozpiskę pinów układu to możesz skorzystać z tego schematu.
post79783.html#p79783

#5 Re: Nvidia Quadro FX1500 qdfx-1500mt - wyrwany pad

by barteksokol 15 April 2017, 08:17
Nie mam wystarczającej ilości punktów aby pobrać schemat :frustry: .
Dzisiaj będę jeszcze w serwisie to sprawdzę ilość pamięci na karcie.

--------------------------

Sprawdziłem: jest 8 sztuk kości o oznaczeniu: HYNIX KOR hy5as123235 fp-16 644a.
Z tego co znalazłem w necie to karta graficzna powinna mieć 256MB ale jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić.

#6 Re: Nvidia Quadro FX1500 qdfx-1500mt - wyrwany pad

by barteksokol 21 April 2017, 17:08
Zregenerowałem pad. Sprawdziłem miernikiem czy jest przejście prądu i wszystko było OK.
Po wlutowaniu układu obraz pokazuje się jednak na ekranie są przekształcenia tak jak na zdjęciu.
Pytanie, czy może to być wina zregenerowanego pada czy może jednak coś innego ??

Image

#7 Re: Nvidia Quadro FX1500 qdfx-1500mt - wyrwany pad  [SOLVED]

by grisza69 21 April 2017, 19:36
Na moje doświadczenia z tymi układami - niedolut - reflow i powinno być ok. Pod warunkiem, że nie ugotowałeś rdzenia.

Co do reanimacji padu - raster jest tam ogromny ( można się gonić pomiędzy kulkami ), jak masz wątpliwości co do poprawności połączeń, weź kynar (lub drut 0,2 mm), pad jest w pierwszej linii , na wlutowanym układzie, grzejesz 200 stopni krawędź układu nad kulką, kynar wsuwasz i dociskasz rozgrzanym grotem, drugą stronę łączysz na zewnątrz albo z elementem lub pozostałą widoczną częścią ścieżki. 5 min roboty.

#8 Re: Nvidia Quadro FX1500 qdfx-1500mt - wyrwany pad

by barteksokol 24 April 2017, 12:48
Faktycznie, reflow układu pomógł i obraz wyświetla się prawidłowo.
Dodam tylko, że pozmieniałem trochę profil lutowania: wydłużyłem czas w temp. 235 stopni i dodałem przez 15 sekund temp 265 stopni. Zawsze użyłem profilu na stacji gdzie max temp była 250 na górnej grzałce. Jak widać, przy większych układach muszę stosować wyższą temperaturę.

Tak czy inaczej wszystkim dziękuję za pomoc.
Temat to zamknięcia.