• Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#61 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez mdcs 25 stycznia 2011, 09:35
Przestrzegam przed firmą DL Computers z Rzeszowa (www.dlcomputers.ipr.pl/).
Wykręcili mnie na 600zł przysyłając uszkodzoną płytę główną. Niestety nie chcieli ani przyjąć płyty ani zwrócić pieniędzy. Zaproponowali zwrot 60zł, bo tyle ich zdaniem będzie wynosiła naprawa uszkodzenia. MB miała być w 100% sprawna i przetestowana, a przyszła tak zalana, że w wielu miejscach była pognita (nóżki smd, drobnica, przelotki). Tragedia.
Na szczęście po 9 godzinach walki pod mikroskopem płytę ożywiłem poprzez liczne przeszczepy ze starej identycznej.

Re: Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez Google Adsense [BOT] 25 stycznia 2011, 09:35

#62 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez DaCoPL 25 stycznia 2011, 09:43
mdcs napisał(a):Przestrzegam przed firmą DL Computers z Rzeszowa (http://www.dlcomputers.ipr.pl/).
Wykręcili mnie na 600zł przysyłając uszkodzoną płytę główną. Niestety nie chcieli ani przyjąć płyty ani zwrócić pieniędzy. Zaproponowali zwrot 60zł, bo tyle ich zdaniem będzie wynosiła naprawa uszkodzenia. MB miała być w 100% sprawna i przetestowana, a przyszła tak zalana, że w wielu miejscach była pognita (nóżki smd, drobnica, przelotki). Tragedia.
Na szczęście po 9 godzinach walki pod mikroskopem płytę ożywiłem poprzez liczne przeszczepy ze starej identycznej.

Hahahaha... parodia. W kulki polecieli na maxa.

#63 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez sandro123 25 stycznia 2011, 10:22
I'm a contact " http://www.pc-service.net.cn " , Shenzhen L&P Technology Co.,Ltd. company.

Request the NVIDIA G86-771-A2:

company reply:

"G86-771-A2 batch number is 09, test, Condition is very beautiful. "

production in 2009 but not new?
are still reballed, what changes if reballing them personally?

price is $ 45,50 for pcs

has anyone bought from this company?

thanks

#64 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez gathor 27 stycznia 2011, 00:17
sandro123 napisał(a):I'm a contact " http://www.pc-service.net.cn " , Shenzhen L&P Technology Co.,Ltd. company.

company reply:

price is $ 45,50 for pcs

thanks

I bought there once, the send me reballed nVidia chip as a brand new.

#65 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez benchmarek 27 stycznia 2011, 15:21
E-bestrade nie jest taki the-best, pomijając już fakt, że praktycznie przy każdym zamówieniu coś pokręci np. przyśle 2 takie same sita zamiast 2 różnych to samo tyczy sie układów zamówiłem 2 różne po 3szt i po 2szt przysżło 5 szt takich samych, powoli mi ręce opadają. Jednak zakupiłem u tego sprzedawcy sporo chipów intela które były chyba odpadem produkcyjnym. Na początku nie zwróciłem na to większej uwagi ale kiedy się okazało że na 5szt jedna sie uruchamia i to nie dokońca to poprostu całkowicie już zwątpiłem. Na początku współpracy szybko konkretnie i na temat jednak po jakimś czasie zaczyna wysyłac złomy przychodzące po miesiącu na meile dotyczące reklamacji nie odpisuje wcale ale na meil zamówieniem zawsze. Poniżej zamieszczam zdjęcie 2 chipów oba uszkodzone chociaż jeden z nich jest nowy. Po przyjżeniu sie chip z lewej ma zupełnie inny napis INTEL brak znaczka ® napisy są namalowanie a nie wypalone jak w oryginale.
Obrazek
Obrazek

#66 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez sandro123 27 stycznia 2011, 15:31
gathor napisał(a):
sandro123 napisał(a):I'm a contact " http://www.pc-service.net.cn " , Shenzhen L&P Technology Co.,Ltd. company.

company reply:

price is $ 45,50 for pcs

thanks

I bought there once, the send me reballed nVidia chip as a brand new.

thanks Gathor

#67 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez oneeye 30 stycznia 2011, 10:02
DaCoPL napisał(a):Zdecydowanie, jak poprzednik nie polecam serwisu LAPKOP! Znajomy kupił u nich dwie 750 jako nowe, a to był bezczelny REBALL.

Na układach znajdowały się delikatne ryski, a na jednym z układów był biały niedomyty bród w okolicach kondensatorów.
Dodatkowo, układ usiadł na płycie przy 175 stopniach Celcjusza i niedziałał.

To tyle na temat tej firmy.

Nie polecam: LAPKOP.
Uzasadnienie: bezczelne reballe sprzedawane jako nowe.

Spójrzcie na Allegro na aukcję 1410308091 jest jeszcze przez 12 dni. Sprzedawca umieścił bardzo ładne zdjęcia "nowych" 770tek". Jeśli ten sprzedawca potrafi rozróżnić nowe od używanych to nie robi nic innego jak sprzedaje złom z premedytacją.

#68 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez Usunięty Użytkownik 1038 30 stycznia 2011, 11:31
Układy klasy "B" a "jesiotr drugiej świeżości" :-)

#69 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez sgrabon 2 lutego 2011, 11:34
niestety w dalszym ciągu pytanie pozostaje bez odpowiedzi Moje doświadczenia są następujące:

- kaska_rad - zdecydowanie nie polecam
- hawk (allegro) - kupiłem kilka sztuk i powiem szczerze że działają, niestety mało mają
- lapkon, dekanex, laptop_spa, - zdecydowanie odradzam, kości refub.
- pccenter, kocham basie - dobra jakość, niestety umiarkowana dostępność

więc w dalszym ciągu czekamy na "złoty środek". Jeżeli mogę prosić o więcej odpowiedzi...

-- środa, 2 lut 2011, 11:53 --

Mam jeszcze jedno pytanko. Część z was kupuje na ebay. Jak z dostępnością, ceną przesyłki itp. Czy opłaca się zamówić kilka układów, czy trzeba od razu paletę ;)

#70 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez mdcs 4 lutego 2011, 00:14
CO do lapkop to starają się chyba odzyskać renomę, bo bardzo dużo układów opisują jako refurb. Chociaż się wie co się kupuje. Kwestia tylko tego, czy jak podstawiam takiego refurba i lap nie rusza wina leży po stronie szrotowatego BGA, czy usterki w innym temacie.

Zakupy na eBay to dobra opcja. Mniej oszustów jak wśród Rodaków (cóż - nasi z tego słyną), ale trzeba uważać na coraz większą ilość malowanek i pucowanek. Koszty przesyłki zaskakują, bo czasami są niższe jak kurier krajowy!

#71 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez adam1114 4 lutego 2011, 00:40
mdcs napisał(a):CO do lapkop to starają się chyba odzyskać renomę, bo bardzo dużo układów opisują jako refurb. Chociaż się wie co się kupuje. Kwestia tylko tego, czy jak podstawiam takiego refurba i lap nie rusza wina leży po stronie szrotowatego BGA, czy usterki w innym temacie.

Zakupy na eBay to dobra opcja. Mniej oszustów jak wśród Rodaków (cóż - nasi z tego słyną), ale trzeba uważać na coraz większą ilość malowanek i pucowanek. Koszty przesyłki zaskakują, bo czasami są niższe jak kurier krajowy!

Jak już kupować używki to lepiej już z lat bez wady - przynajmniej tak mi się wydaje, a u nas jednak większość to jeszcze stare układy i z wylutu.

W Chinach sporo sprzedawców jest nierzetelnych na ebayu a nie obrywa się im za to, bo ludzie tak jak i na allegro, nie chcą dawać negatywa bo nie chcą otrzymać zwrotnego, część wystawi pochopnie pozytywa, a często koszt odesłania jest nieopłacalny i żeby mieć święty spokój idzie pozytyw...

#72 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez digix 4 lutego 2011, 01:13
Na eBay sprzedający nie ma możliwości wystawienia negatywnego komentarza kupującemu. ;) Dlatego jak coś mi nie pasuje z układem który przysłali to piszę wiadomość przez ebay, że to i to według mnie jest nie tak i wystawiam negatywa. Jeżeli chodzi o Chińczyków to w 100% zwracają pieniądze za towar po takim e-mail'ui, nawet nie chcą żeby im wysyłać układ z powrotem, bo nie chcą ponosić kosztów przesyłki.

#73 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez adam1114 4 lutego 2011, 01:57
digix napisał(a):Na eBay sprzedający nie ma możliwości wystawienia negatywnego komentarza kupującemu. Dlatego jak coś mi nie pasuje z układem który przysłali to piszę wiadomość przez ebay, że to i to według mnie jest nie tak i wystawiam negatywa. Jeżeli chodzi o Chińczyków to w 100% zwracają pieniądze za towar po takim e-mail'ui, nawet nie chcą żeby im wysyłać układ z powrotem, bo nie chcą ponosić kosztów przesyłki.

To nawet nie wiedziałem.
Tak generalnie to bardzo dużo Chińczyków jest że tak powiem hmm, przyjaźnie nastawionych i pomocnych/uczciwych, jednak przy kraju który ma tak wielką liczbę ludności zawsze sporo cwaniaków się trafia.

Niestety takie zwroty kasy pewnie skutkują późniejszym wrzuceniem Polski na listę państw do których sprzedający nie sprzedaje...

#74 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez mdcs 5 lutego 2011, 14:01
Koledzy - chyba większych kombinatorów od Polaków nie ma nigdzie:) Nasze allegro to największy syf na świecie. Duży odsetek transakcji, gdzie coś nie poszło po myśli kupującego. Z eBay nie mam tyle problemów. Chińczycy są mili, odpisują wyczerpująco i starają się dotrzymywać terminów.
U nas? Przykład sprzed paru dni - zamówiłem matrycę - miała byś wysłana po 2-3 dniach. Po tygodniu nic...dzwonię, pytam. Dostałem informację, że już poszła. Nawet nr listu mi podano. Kolejny tydzień - nic, więc robię raban na poczcie. Paczka przyszła po ponad 2 tyg i okazało się, że sprzedawca okłamywał mnie co do wysyłki. Mało tego - ramka porypana, matryca poklejona na taśmę samoprzylepną (chyba ccfl miała wymienianą) i porysowana na ekranie. Dramat.
Założyłem drugie konto na allegro - specjalnie do kupowania. Za każdą nieprawidłowość w transakcji walę negatywa aż dym idzie. Nie zależy mi. Nic z tego konta i tak nie sprzedaję, a za zakupione rzeczy płacę od razu po licytacji z góry, więc nikogo moje negi nie przerażają.

#75 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez benchmarek 5 lutego 2011, 15:17
mdcs napisał(a):Koledzy - chyba większych kombinatorów od Polaków nie ma nigdzie:) Nasze allegro to największy syf na świecie. Duży odsetek transakcji, gdzie coś nie poszło po myśli kupującego. Z eBay nie mam tyle problemów. Chińczycy są mili, odpisują wyczerpująco i starają się dotrzymywać terminów.
U nas? Przykład sprzed paru dni - zamówiłem matrycę - miała byś wysłana po 2-3 dniach. Po tygodniu nic...dzwonię, pytam. Dostałem informację, że już poszła. Nawet nr listu mi podano. Kolejny tydzień - nic, więc robię raban na poczcie. Paczka przyszła po ponad 2 tyg i okazało się, że sprzedawca okłamywał mnie co do wysyłki. Mało tego - ramka porypana, matryca poklejona na taśmę samoprzylepną (chyba ccfl miała wymienianą) i porysowana na ekranie. Dramat.
Założyłem drugie konto na allegro - specjalnie do kupowania. Za każdą nieprawidłowość w transakcji walę negatywa aż dym idzie. Nie zależy mi. Nic z tego konta i tak nie sprzedaję, a za zakupione rzeczy płacę od razu po licytacji z góry, więc nikogo moje negi nie przerażają.

Offtopic: od jakiegoś czasu można sprawdzać przesyłki rejestrowane Poczty Polskiej po numerze list przewozowego nie trzeba "dymu na Poczcie robić" wystarczy wpisać nr przesyłki http://sledzenie.poczta-polska.pl/

#76 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez adam1114 5 lutego 2011, 16:03
Chciałem tylko przestrzec, (bo zawsze sprawdzam paczki które nadaje w tym systemie, tylko tak z ciekawości) że raz paczka wysłana i otrzymana przez odbiorcę w systemie nie była !, więc trzeba do tego podchodzić z dystansem, zresztą sami piszą że jest to beta.

#77 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez jw23 14 lutego 2011, 16:05
Na alledrogo sprzedawca Maro7931 wystawia nowe układy nVidia 8600M G86-730-A2 . Nie wiem czy warto od niego kupic??

#78 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez DaCoPL 14 lutego 2011, 16:38
jw23 napisał(a):Na alledrogo sprzedawca Maro7931 wystawia nowe układy nVidia 8600M G86-730-A2 . Nie wiem czy warto od niego kupic??

Ja odradzam.

#79 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez jw23 14 lutego 2011, 18:01
DaCoPL napisał(a):
jw23 napisał(a):Na alledrogo sprzedawca Maro7931 wystawia nowe układy nVidia 8600M G86-730-A2 . Nie wiem czy warto od niego kupic??

Ja odradzam.

Można więcej szczegółów? Złe doświadczenia? Same pozytywy ma od kupujących , więc chyba nie jest tak żle. Oczywiście jestem otwarty na sugestie (opinie).

#80 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez DaCoPL 14 lutego 2011, 19:53
Myślisz, że warto by było przeczytać 1 i 2 stronę tego wątku? Ja uważam, że tak. Bardzo prosto znaleźć posty na temat tego sprzedawcy.

Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez Google Adsense [BOT] 14 lutego 2011, 19:53
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).