• Toshiba L550 płyta LA-5322p - wyłącza się po ok 30 sek

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Toshiba L550 płyta LA-5322p - wyłącza się po ok 30 sek

przez kowalcook 25 kwietnia 2017, 20:41
Witam.

W laptopie wymieniłem układ graficzny ATI 216-0728014 na nowy, po wymianie laptop kompletnie nie chciał wystartować, przelutowałem poprzedni układ bez zmian, wlutowałem na nowo nowy układ również bez efektu, laptop po włączeniu miał pobór 0,2A i stał po czy po chwili się wyłączał. Przeprogramowałem bios (bez efektu), wróciłem do oryginalnego wsadu, sprawdziłem przetwornice i wszystkie napięcia niby ok, ale okazało się, że uszkodzony był mostek intela hm55.
Mostek wymieniłem, laptop wstał, uruchamia się, ale po ok 30 sek się wyłącza regularnie, zarówno w biosie jak i przy próbie załadowania systemu.

Ponieważ miałem już kiedyś na tej platformie podobny problem i okazało się, że trzeba było wyczyścić region ME, moje pytanie jest następujące: czy jest możliwe, aby po wymianie mostka wystąpił problem z ME regionem? Dodam iż oznaczenie kodowe układu jest dokładnie identyczne (BD82HM55). Jeżeli to niemożliwe, to co może być przyczyną?

Pozdrawiam.

Re: Toshiba L550 płyta LA-5322p - wyłącza się po ok 30 sek

przez Google Adsense [BOT] 25 kwietnia 2017, 20:41

#2 Re: Toshiba L550 płyta LA-5322p - wyłącza się po ok 30 sek

przez dominik555 25 kwietnia 2017, 20:48
Jak 30 sekund z zegarkiem w ręku to 99% ME Region.

#3 Re: Toshiba L550 płyta LA-5322p - wyłącza się po ok 30 sek

przez kowalcook 25 kwietnia 2017, 21:06
Ale jest to możliwe, skoro oznaczenie kodowe mostka było identyczne ?

#4 Re: Toshiba L550 płyta LA-5322p - wyłącza się po ok 30 sek

przez dominik555 25 kwietnia 2017, 21:33
To nie ma nic do rzeczy.

#5 Re: Toshiba L550 płyta LA-5322p - wyłącza się po ok 30 sek

przez kowalcook 25 kwietnia 2017, 21:49
Rozumiem, a możesz mi wytłumaczyć od czego tak naprawdę zależy ME Region?

#6 Re: Toshiba L550 płyta LA-5322p - wyłącza się po ok 30 sek

przez Vogelek23 26 kwietnia 2017, 09:12
ME Region dla PCH w laptopie to coś jak mapa dla silnika w ECU - dla każdego konkretnego egzemplarza jest unikalna i do niego dopasowana. Wystarczy mała zmiana w jakimkolwiek miejscu, aby silnik zaczął pracować nierówno, bądź nawet przestał się uruchamiać.

#7 Re: Toshiba L550 płyta LA-5322p - wyłącza się po ok 30 sek

przez kowalcook 26 kwietnia 2017, 11:33
Witam, czy mógłby mnie ktoś w takim razie nakierować w jaki sposób skutecznie usunać ME Region z biosa, niestety wszystkie wsady jakie znalazłem na forum nie pasują, w dwóch z wyczyszczonym ME Region uruchamia się ale nie daje obrazu, stabilizuje się na 0,54A poboru i się wyłącza a jeden wsad dodany przez Vogelek23 uruchamia sie dokładnie jak mój, czyli po 30 sek gaśnie.

Zauważyłem, że mam wszystkie parametry identyczne, tylko układ grafiki jest inny - w tej płycie jest 216-0728014.

Jeden z wsadów testowałem na podobnej platformie i sam go zweryfikowałem, jednak w tym przypadku jest nieskuteczny.

Bardzo proszę o pomoc.
Dzięki i pozdrawiam.

#8 Re: Toshiba L550 płyta LA-5322p - wyłącza się po ok 30 sek

przez drill 26 kwietnia 2017, 19:44
Otwórz zgrany wsad za pomocą Flash Image Tool V6 i z zakładki ME Region podaj wartości: Major Version, Minor Version, Hofix Version oraz Build Version. Być może mam czysty ME w tej wersji.

#9 Re: Toshiba L550 płyta LA-5322p - wyłącza się po ok 30 sek

przez Vogelek23 27 kwietnia 2017, 07:56
Jaki dokładnie procesor masz zainstalowany w tym laptopie?

#10 Re: Toshiba L550 płyta LA-5322p - wyłącza się po ok 30 sek

przez kowalcook 27 kwietnia 2017, 10:46
@drill - jakbyś mógł wstawić na forum ten programik w wersji V6, gdyz jedynie co znalazłem w sieci co można pobrać bez korzystania z podejrzanych stron to wersję V8, ale ona ma tylko układy H6 i H7 nie ma H5 więc nie mogę ci podać wersji, o które prosisz.

@Vogelek23 - tam jest procesor i3-330m (SLBMD) i mostek BD82HM55 (SLGZS).

#11 Re: Toshiba L550 płyta LA-5322p - wyłącza się po ok 30 sek

przez Vogelek23 27 kwietnia 2017, 11:10
kowalcook napisał(a):@drill jakbyś mógł wstawić na forum ten programik w wersji V6,
A ja nie mogę...?
flash-image-tool-v6-t49046.html

#12 Re: Toshiba L550 płyta LA-5322p - wyłącza się po ok 30 sek

przez kowalcook 27 kwietnia 2017, 11:23
Dzięki :)

Major version 6
Minor version 0
Hotfix version 2
Bulid version 1194

Odczytane z oryginalnego wsadu jaki miałem.

#13 Re: Toshiba L550 płyta LA-5322p - wyłącza się po ok 30 sek

przez drill 28 kwietnia 2017, 10:24
Mam czysty ME Region w tej wersji. Zamieść zgrany wsad w odpowiednim dziale z prośbą o wyczyszczenie ME Regionu.

Re: Toshiba L550 płyta LA-5322p - wyłącza się po ok 30 sek

przez Google Adsense [BOT] 28 kwietnia 2017, 11:07
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).