• Sony Vaio na płycie MBX-165

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Sony Vaio na płycie MBX-165

przez p4p 1 lutego 2011, 18:13
Witam serdecznie szanowne grono. Jako, że jestem niedoświadczonym serwisantem zgłaszam się tutaj z następującym problemem.
Laptop nie wstaje, natomiast w stanie spoczynku wygląda tak
Obrazek

Po włączeniu ale tylko z procesorem, bez pamięci RAM efekt jest następujący
Obrazek

wartości napięć na
PQ25- S19,6V, D - 19,6V G - 9,56

PQ26- S19,6V, D - 19,6V G - 9,56
Obrazek

którędy dalej podążać..?

Re: Sony Vaio na płycie MBX-165

przez Google Adsense [BOT] 1 lutego 2011, 18:13

#2 Re: Sony Vaio na płycie MBX-165

przez Lakier88 1 lutego 2011, 18:40
No ale co nie działa? Czemu nie włożyłeś ram?

Po co robisz zdjęcia zasilacza, zaśmiecasz serwer, wystarczy, że napiszesz.

#3 Re: Sony Vaio na płycie MBX-165

przez zbyszek 1 lutego 2011, 18:49
Czy ten pobór prądu od razu wskakuje na 1A czy wzrasta skokowo przez jakiś czas? Co się grzeje na płycie po włączeniu?

#4 Re: Sony Vaio na płycie MBX-165

przez p4p 1 lutego 2011, 19:50
Lakier88 napisał(a):No ale co nie działa? Czemu nie włożyłeś ram?

Po co robisz zdjęcia zasilacza, zaśmiecasz serwer, wystarczy, że napiszesz.

Jak włożę Ram to pobór prądu po włączeniu jest taki sam jak w stanie spoczynku dlatego dodałem zdjęcie zasilacza.

A co nie działa..... po odpaleniu płyty nie ma obrazu ani na matrycy ani na monitorze. Zauważyłem jedynie, że jeżeli włożę Ram i odpalę płytę to po chwili płyta gaśnie samoczynnie, natomiast gdy Ram wyciągnę to płyta odpala ale nic nie wyświetla.

-- wtorek, 1 lut 2011, 19:54 --

zbyszek napisał(a):Czy ten pobór prądu od razu wskakuje na 1A czy wzrasta skokowo przez jakiś czas? Co się grzeje na płycie po włączeniu?

Pobór wzrasta skokowo w ciągu 1-2 sekund od załączenia, natomiast w/g mnie po włączeniu grzeje się układ PU4 czyli MAX 1909 ale nie mam takiego na zamianę, a nie wiem czy to jest wystarczający powód, żeby taki zamówić.

#5 Re: Sony Vaio na płycie MBX-165

przez Usunięty Użytkownik 402 1 lutego 2011, 20:23
1- czy masz wszystkie napięcia?
2- przelutuj sloty ram i dokładnie umyj izopropanolem
3- podstaw cpu i ram - jak takowym dysponujesz
4- bateryjkę biosu sprawdź czy jest sprawna, ewentualnie na chwile ją odłącz
Tyle na początek.

#6 Re: Sony Vaio na płycie MBX-165

przez delp 1 lutego 2011, 20:41
Czy masz może kartę POST?
Czy ta płyta nie ma grafiki NVIDIA, pisałeś że z założoną pamięcią Ci się wyłącza. Możliwe że w tym modelu jest tak że przechodzi POST nie wykrywa GPU i się wyłącza. / w TOSHIBIE się tak spotkałem, być może i tu jest tak/
Możesz delikatnie podgrzać GPU jeśli NVIDIA i zobaczyć efekt. Bez procesora jaki masz pobór ?
Masz zasilanie na NB i procesorze.

#7 Re: Sony Vaio na płycie MBX-165

przez p4p 2 lutego 2011, 11:38
LAZY napisał(a):1- czy masz wszystkie napięcia?
2- przelutuj sloty ram i dokładnie umyj izopropanolem
3- podstaw cpu i ram - jak takowym dysponujesz
4- bateryjkę biosu sprawdź czy jest sprawna, ewentualnie na chwile ją odłącz
Tyle na początek.

ad.1) nie wiem jak się sprawdza czy mam wszystkie napięcia ( co mam przemierzyć i gdzie)dorzucam zdjęcie całej płyty
Obrazek
Obrazek
ad.2)są 2 osobne sloty Ram więc raczej mało prawdopodobne by oba były uszkodzone
ad.3) po zamianie Ramu i procesora po włączeniu płyta się od razu wyłącza; teraz już nawet przy starym procku się od razu wyłącza.
ad.4) bateryjkę sprawdziłem w/g mnie jest dobra (2,6V) chociaż na samej baterii jest napisane 2,4V

#8 Re: Sony Vaio na płycie MBX-165

przez Usunięty Użytkownik 402 2 lutego 2011, 12:08
1- podepnij małą płytkę do gniazda z przodu laptopa - znajduje się na niej czujnik zamykania klapy ekranu. Tak mi przynajmniej się wydaje- sprawdź.
2- objawy jakie opisujesz ,, wyłączanie się'' może wskazywać na braku napięcia na cpu, oderwanym mostem północnym lub braku zasilania na tym układzie.
3- po tym co napisałeś masz ograniczoną wiedzę na temat serwisowania, ale chcesz to opanować.
4- Przetwornice które masz pomierzyć to cewki w kształcie kwadratu - kilka masz w okolicy cpu 6 sztuk. Zmierz napięcia jakie się tam pojawiają po włączeniu.

#9 Re: Sony Vaio na płycie MBX-165

przez p4p 2 lutego 2011, 12:28
LAZY napisał(a):1- podepnij małą płytkę do gniazda z przodu laptopa - znajduje się na niej czujnik zamykania klapy ekranu. Tak mi przynajmniej się wydaje- sprawdź.
2- objawy jakie opisujesz ,, wyłączanie się'' może wskazywać na braku napięcia na cpu, oderwanym mostem północnym lub braku zasilania na tym układzie.
3- po tym co napisałeś masz ograniczoną wiedzę na temat serwisowania, ale chcesz to opanować.
4- Przetwornice które masz pomierzyć to cewki w kształcie kwadratu - kilka masz w okolicy cpu 6 sztuk. Zmierz napięcia jakie się tam pojawiają po włączeniu.

ad.1.) podpiąłem ale to nic nie zmieniło
ad.2.)moje wyłączanie polega na tym, że w zasilaczu serwisowym włącza się zabezpieczenie przeciążeniowe
ad.3.)jest sprzęt brak wiedzy
ad.4.)płyta już nie odpala, więc chyba coś robi zwarcie (skoro zasilacz nie podaje prądu)

#10 Re: Sony Vaio na płycie MBX-165

przez h3nry 2 lutego 2011, 12:35
p4p napisał(a):ad.2.)moje wyłączanie polega na tym, że w zasilaczu serwisowym włącza się zabezpieczenie przeciążeniowe

Przy jakim prądzie ?

#11 Re: Sony Vaio na płycie MBX-165

przez p4p 2 lutego 2011, 12:42
h3nry napisał(a):
p4p napisał(a):ad.2.)moje wyłączanie polega na tym, że w zasilaczu serwisowym włącza się zabezpieczenie przeciążeniowe

Przy jakim prądzie ?

o,33A

#12 Re: Sony Vaio na płycie MBX-165

przez Usunięty Użytkownik 402 2 lutego 2011, 12:51
0,33A to czemu się dziwisz, laptop pobiera średnio 2 ampery , a jak ładuje aku to nawet więcej.

Ustaw większy zakres w zasilaczu. Druga sprawa na zdjęciu pokazuje 0,97A i świeci dioda przeciążenia - ustaw maksymalny zakres na zasilaczu i zdaj relację co się dzieje.

#13 Re: Sony Vaio na płycie MBX-165

przez p4p 2 lutego 2011, 13:00
LAZY napisał(a):,33A to czemu się dziwisz, laptop pobiera średnio 2 ampery , a jak ładuje aku to nawet więcej.

Ustaw większy zakres w zasilaczu. Druga sprawa na zdjęciu pokazuje 0,97A i świeci dioda przeciążenia - ustaw maksymalny zakres na zasilaczu i zdaj relację co się dzieje.

dałem na maksa i teraz już odpala pobór z samym procesorem 1,41A natomiast z RAM`em startuje od 1,50A i rośnie do 2,05A

#14 Re: Sony Vaio na płycie MBX-165

przez Usunięty Użytkownik 402 2 lutego 2011, 13:08
To może matryce podłącz czy monitor?

#15 Re: Sony Vaio na płycie MBX-165

przez p4p 2 lutego 2011, 13:16
LAZY napisał(a):To może matryce podłącz czy monitor?

podpiąłem pod zewnętrzny monitor i nic się nie wyświetla, natomiast podpiąłem kartę POST, która wyświetla mi kod 00 co w/g instrukcji znaczy cyt."copying of code to specyfic area done Going to give control to INT-19 boot loader"

-- środa, 2 lut 2011, 13:25 --

Lazy pisałeś o napięciach na cewkach teraz już mam pomierzone:
PL17- 1,88V
PL10- 1,55V
PL11- 1,08V
PL15- 1,25V
PL13- 1,25V
PL14- 1,25V

#16 Re: Sony Vaio na płycie MBX-165 

przez Usunięty Użytkownik 402 2 lutego 2011, 13:44
Podepnij koniecznie pod matrycę, podepnij tą małą płyteczkę i włącz.

Karta nic nie pokazuje 00 najczęściej jak nie ma odpowiednich dla niej sygnałów w gniazdku.
Prądy po włączeniu świadczą o tym że procedura post jest i startuje - na matrycy powinien być obraz. Sony często na zewnętrzny monitor obrazu nie podają.

#17 Re: Sony Vaio na płycie MBX-165

przez p4p 2 lutego 2011, 16:05
LAZY napisał(a):Podepnij koniecznie pod matrycę, podepnij tą małą płyteczkę i włącz.

Karta nic nie pokazuje 00 najczęściej jak nie ma odpowiednich dla niej sygnałów w gniazdku.
Prądy po włączeniu świadczą o tym że procedura post jest i startuje - na matrycy powinien być obraz. Sony często na zewnętrzny monitor obrazu nie podają.

Matryca odpala;) ale na ekranie artefakty...

#18 Re: Sony Vaio na płycie MBX-165

przez Usunięty Użytkownik 402 2 lutego 2011, 16:13
Czyli pozostał pierwotny problem, podgrzej rdzeń GPU i zobacz czy jest poprawa , jeżeli tak to układ do wymiany.

#19 Re: Sony Vaio na płycie MBX-165

przez p4p 2 lutego 2011, 16:21
LAZY napisał(a):Czyli pozostał pierwotny problem, podgrzej rdzeń GPU i zobacz czy jest poprawa , jeżeli tak to układ do wymiany.

reballing czy nowy układ G86-750-A2???

#20 Re: Sony Vaio na płycie MBX-165

przez Usunięty Użytkownik 402 2 lutego 2011, 16:27
Lepiej wymienić, ale to zależy jakie koszta chcesz ponieść.

Re: Sony Vaio na płycie MBX-165

przez Google Adsense [BOT] 2 lutego 2011, 16:27