• Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

przez DaCoPL 4 maja 2017, 21:03
Witajcie.

Jaki w tym momencie polecacie sprzęt do serwisu?

1) Stacja BGA do 20 000
2) Oscyloskop do 2 000
3) Multimetr do 500
4) Stacja z lutownicą kolbową do 2000
5) Stacja HOT-AIR do 1000
6) Zasilacz laboratoryjny do 700
7) programator BIOS
8) programator KBC (ewentualnie czy jest taki ktory będzie działał na kościach BIOS i KBC?)

Tworzymy stanowisko pracy więc proszę o podpowiedzi :)

Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

przez Google Adsense [BOT] 4 maja 2017, 21:03

#2 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

przez pawel80 5 maja 2017, 01:34
Na 2 miejscu dał bym mikroskop, a na czwartym kamerę termowizyjną. ;-)

#3 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

przez DaCoPL 5 maja 2017, 08:17
Ale chyba nie zamiast? tylko dołożyć?

#5 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

przez DaCoPL 5 maja 2017, 10:45
To teraz jaki sprzęt polecacie? Żeby nie wydać bez sensu pieniędzy i kupić to co wystarczy do serwisowania laptopów.

#6 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

przez pawel80 5 maja 2017, 10:57
To jest zależne od tego jaki sprzęt byś chciał naprawiać.
Np. według mnie zamiast maszynki BGA to bym wolał kupił sobie piec (przydatny gdy płyty po zalaniach) mikroskop i kamerę termo wizyjną (a reszta jak by została za BGA station, to na nowe płyty główne, a stare od klientów z ubitymi AiO na części), a jeżeli bym miał już lapka na wymianę GPU to podesłał bym, komuś kto się w tym specjalizuje i ma sprawdzone układy,
Bierz pod uwagę, że są coraz mniejsze nowsze i często nie opłacalne w wymianie CPU AiO, do tego nie jednokrotnie nie źle przyklejone do płyty.

#7 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

przez RafalB 6 maja 2017, 08:55
DaCoPL napisał(a):2) Oscyloskop do 2 000

Na codzień, a z pewnością na początek najmniej się przydaje.
Przeznacz większe fundusze na lepszy zasilacz i miernik (Fluke/Sanwa)

Tak jak wyżej wspomniano, termowizja jest świetna, a bez mikroskopu nic już nie naprawiam/lutuje.

Co do BGA to nic bez split vision i semi automatyki bym nie kupował.

#8 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

przez mar244 6 maja 2017, 09:21
podepnę się pod temat, ciekawi mnie kwestia kamery termo, czy ktoś z was używa tego rozwiązania? jaki model kamery polecacie

#9 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

przez arvika 6 maja 2017, 09:31
4. Pace ST-50 lub podobnej klasy.
5. Quick 861DS (teraz chyba jest model 861DW)

#10 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

przez adam1114 7 maja 2017, 00:25
mar244 napisał(a):podepnę się pod temat, ciekawi mnie kwestia kamery termo, czy ktoś z was używa tego rozwiązania? jaki model kamery polecacie

Ja używam Flir E4 przerobionego na E8, jestem zadowolony.
Rozdzielczość 320x240 jest już wystarczająca.

#11 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

przez DaCoPL 8 maja 2017, 12:42
A jakieś pęsety polecicie, żeby były twarde i żeby nie było problemu z podnoszeniem elementów SMD?

#12 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

przez amorphe 8 maja 2017, 14:02
Ja akurat (głównie) używam Xytronic 7-sa i mi w zupełności wystarcza. Może kwestia przyzwyczajenia.
To że jest zagięta, to nawet plus - można w różny sposób chwytać elementy (nie kolidując np. kolbą lutownicy czy "hota"), choć zdarza się, iż przy zbyt mocnym ściśnięciu SMD gdzieś "wystrzeli"...

#13 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

przez DaCoPL 8 maja 2017, 18:17
A jaki mikroskop polecicie?

#14 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

przez RafalB 8 maja 2017, 21:00
Świetnie pracowało mi się na NIKON SMZ 745

#16 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

przez RafalB 8 maja 2017, 21:40
Używałem tego http://www.flir.com/flirone/ios-android/ optyka i sensor chyba taki sam. Do laptopów i większych elementów jest OK. Problem zaczyna się w drobnicy przy macbookach air i małych elementach. Te przetworniki mają taki efekt nakładania obrazu obserwowanego przedmiotu z odczytem termalnym, to się rozchodzi dość mocno. Most, tranzystory czy większe pojemności widać, małe elemety już jest ciężko lokalizowac :/ Wyższe modele FLIR też mają taki efekt i w mojej ocenie nie są nic warte.

#18 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

przez adam1114 10 maja 2017, 13:02
Pytałeś mnie na PW i Ci napisałem, TL866.
W podobnej cenie nie ma lepszego.

#19 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

przez DaCoPL 10 maja 2017, 13:24
Dzięki. Twój post będzie dla potomnych, którzy będą w tym okresie rozglądali się za programatorami :) Teraz tylko jeszcze programator do EC/KBC i chyba tyle.

#20 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

przez adam1114 10 maja 2017, 13:26
Gdzieś jest wątek Adama z Kocham Basię na ten temat, musisz namierzyć. Tam masz wszystkie wymienione. Tego nie ma na rynku kilkudziesięciu opcji, w zasadzie wybór jest dość ograniczony.

Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

przez Google Adsense [BOT] 10 maja 2017, 13:26
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).