• Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

by DaCoPL 4 May 2017, 21:03
Witajcie.

Jaki w tym momencie polecacie sprzęt do serwisu?

1) Stacja BGA do 20 000
2) Oscyloskop do 2 000
3) Multimetr do 500
4) Stacja z lutownicą kolbową do 2000
5) Stacja HOT-AIR do 1000
6) Zasilacz laboratoryjny do 700
7) programator BIOS
8) programator KBC (ewentualnie czy jest taki ktory będzie działał na kościach BIOS i KBC?)

Tworzymy stanowisko pracy więc proszę o podpowiedzi :)

Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

by Google Adsense [BOT] 4 May 2017, 21:03

#2 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

by pawel80 5 May 2017, 01:34
Na 2 miejscu dał bym mikroskop, a na czwartym kamerę termowizyjną. ;-)

#3 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

by DaCoPL 5 May 2017, 08:17
Ale chyba nie zamiast? tylko dołożyć?

#5 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

by DaCoPL 5 May 2017, 10:45
To teraz jaki sprzęt polecacie? Żeby nie wydać bez sensu pieniędzy i kupić to co wystarczy do serwisowania laptopów.

#6 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

by pawel80 5 May 2017, 10:57
To jest zależne od tego jaki sprzęt byś chciał naprawiać.
Np. według mnie zamiast maszynki BGA to bym wolał kupił sobie piec (przydatny gdy płyty po zalaniach) mikroskop i kamerę termo wizyjną (a reszta jak by została za BGA station, to na nowe płyty główne, a stare od klientów z ubitymi AiO na części), a jeżeli bym miał już lapka na wymianę GPU to podesłał bym, komuś kto się w tym specjalizuje i ma sprawdzone układy,
Bierz pod uwagę, że są coraz mniejsze nowsze i często nie opłacalne w wymianie CPU AiO, do tego nie jednokrotnie nie źle przyklejone do płyty.

#7 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

by RafalB 6 May 2017, 08:55
DaCoPL wrote:2) Oscyloskop do 2 000

Na codzień, a z pewnością na początek najmniej się przydaje.
Przeznacz większe fundusze na lepszy zasilacz i miernik (Fluke/Sanwa)

Tak jak wyżej wspomniano, termowizja jest świetna, a bez mikroskopu nic już nie naprawiam/lutuje.

Co do BGA to nic bez split vision i semi automatyki bym nie kupował.

#8 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

by mar244 6 May 2017, 09:21
podepnę się pod temat, ciekawi mnie kwestia kamery termo, czy ktoś z was używa tego rozwiązania? jaki model kamery polecacie

#9 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

by arvika 6 May 2017, 09:31
4. Pace ST-50 lub podobnej klasy.
5. Quick 861DS (teraz chyba jest model 861DW)

#10 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

by adam1114 7 May 2017, 00:25
mar244 wrote:podepnę się pod temat, ciekawi mnie kwestia kamery termo, czy ktoś z was używa tego rozwiązania? jaki model kamery polecacie

Ja używam Flir E4 przerobionego na E8, jestem zadowolony.
Rozdzielczość 320x240 jest już wystarczająca.

#11 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

by DaCoPL 8 May 2017, 12:42
A jakieś pęsety polecicie, żeby były twarde i żeby nie było problemu z podnoszeniem elementów SMD?

#12 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

by amorphe 8 May 2017, 14:02
Ja akurat (głównie) używam Xytronic 7-sa i mi w zupełności wystarcza. Może kwestia przyzwyczajenia.
To że jest zagięta, to nawet plus - można w różny sposób chwytać elementy (nie kolidując np. kolbą lutownicy czy "hota"), choć zdarza się, iż przy zbyt mocnym ściśnięciu SMD gdzieś "wystrzeli"...

#13 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

by DaCoPL 8 May 2017, 18:17
A jaki mikroskop polecicie?

#14 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

by RafalB 8 May 2017, 21:00
Świetnie pracowało mi się na NIKON SMZ 745

#16 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

by RafalB 8 May 2017, 21:40
Używałem tego http://www.flir.com/flirone/ios-android/ optyka i sensor chyba taki sam. Do laptopów i większych elementów jest OK. Problem zaczyna się w drobnicy przy macbookach air i małych elementach. Te przetworniki mają taki efekt nakładania obrazu obserwowanego przedmiotu z odczytem termalnym, to się rozchodzi dość mocno. Most, tranzystory czy większe pojemności widać, małe elemety już jest ciężko lokalizowac :/ Wyższe modele FLIR też mają taki efekt i w mojej ocenie nie są nic warte.

#18 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

by adam1114 10 May 2017, 13:02
Pytałeś mnie na PW i Ci napisałem, TL866.
W podobnej cenie nie ma lepszego.

#19 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

by DaCoPL 10 May 2017, 13:24
Dzięki. Twój post będzie dla potomnych, którzy będą w tym okresie rozglądali się za programatorami :) Teraz tylko jeszcze programator do EC/KBC i chyba tyle.

#20 Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

by adam1114 10 May 2017, 13:26
Gdzieś jest wątek Adama z Kocham Basię na ten temat, musisz namierzyć. Tam masz wszystkie wymienione. Tego nie ma na rynku kilkudziesięciu opcji, w zasadzie wybór jest dość ograniczony.

Re: Sprzęt do serwisu. Co polecacie?

by Google Adsense [BOT] 10 May 2017, 13:26
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).