Witam. Czy dobrze sprawdzam tranzystor IGBT? Mam do sprawdzenia 4szt. Minus miernika przykładam do C-kolektor a + do E-emiter (miernik ustawiony test diody) pokazuje 433 .Odwrotnie nie przewodzi czyli jest dobrze? Pomiędzy G-bramka a pozostałymi nie przewodzi ani na omomierzu ani na teście diody. Czy ten tranzystor jest dobry?
Re: Pomiar tranzystora IGBT
от Google Adsense [BOT] • 29 Май 2017, 15:29
rubin714p писал(а):Minus miernika przykładam do C-kolektor a + do E-emiter (miernik ustawiony test diody) pokazuje 433 .Odwrotnie nie przewodzi czyli jest dobrze? Pomiędzy G-bramka a pozostałymi nie przewodzi ani na omomierzu ani na teście diody.Wynik pomiaru poprawny dla sprawnego tranzystora.
rubin714p писал(а):Czy ten tranzystor jest dobry?Na tak postawione pytanie nikt Ci nie odpowie. Sprawność takiego elementu można zbadać wyłącznie w stosownym obwodzie pomiarowym. Jedyną informacją, którą otrzymasz po takich pomiarach, jest to, że tranzystor nie ma zwarć i możliwe, że jest sprawny, jednakże samymi pomiarami "na sucho" nie da się w 100% potwierdzić jego pełnej sprawności.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Re: Pomiar tranzystora IGBT
от Google Adsense [BOT] • 30 Май 2017, 04:46