• Acer Aspire 5830 P5LJ0 -urwany zawias

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Acer Aspire 5830 P5LJ0 -urwany zawias

przez rubin714p 3 czerwca 2017, 17:39
Witam. Panowie, czy da się jakoś przykleić ten urwany zawias? Był już klejony poksipolem - ale właściciel jest tak za przeproszeniem durny, że nosi laptopa trzymając za otwartą klapę. Nie wiem jak oryginalnie był mocowany ten zawias.

Obrazek

Re: Acer Aspire 5830 P5LJ0 -urwany zawias

przez Google Adsense [BOT] 3 czerwca 2017, 17:39

#2 Re: Acer Aspire 5830 P5LJ0 -urwany zawias

przez sebastiank 4 czerwca 2017, 14:13
Jaki masz tam materiał?

#3 Re: Acer Aspire 5830 P5LJ0 -urwany zawias

przez Type5 4 czerwca 2017, 19:43
Mogę polecić klej do plastików, który nie tak dawno wypuściła na rynek polska firma K2 Plastic Doctor, występuje w kolorze czarnym i białym.
Według mnie jest rewelacyjny.

#4 Re: Acer Aspire 5830 P5LJ0 -urwany zawias

przez luielektr 5 czerwca 2017, 14:34
Klejenie tego nic Ci nie da. Puści szczególnie, że klient obchodzi się z nim dość brutalnie (chyba, że napakujesz tam 5kb kleju z czym się spotkałem, a widziałem też matoła co zapakował tam silikonu :frustry: ). Ja w takich przypadkach rozwiercam obudowę matrycy w miejscu śrub, wycinam blaszkę, która służy jako podkładka dla wszystkich śrub (ważne, aby nie była mniejsza niż powierzchnia zawiasu z jaką zawias styka się z obudową), umieszczam ją od zewnątrz obudowy i skręcam to wszystko razem. Łby śrub (najlepiej jakby były możliwie płaskie) umieszczam od zewnętrznej strony obudowy. Z tego co zauważyłem na zdjęciu to jesteś w całkiem niezłej sytuacji bo - jeśli się nie mylę - nie będziesz musiał dawać nakrętek tylko wystarczy przykręcić śruby bezpośrednio do zawiasu. Oczywiście, żeby to elegancko wyglądało to potrzeba trochę precyzyjnej ślusarskiej roboty i od zewnątrz należy to pomalować lakierem w odpowiednim kolorze. W moich przypadkach efekt był całkiem niezły co potwierdzili klienci.
Powtarzam, klejenie to tylko niepotrzebne babranie się.

#5 Re: Acer Aspire 5830 P5LJ0 -urwany zawias

przez sebastiank 5 czerwca 2017, 16:08
Estetyka przy skręcaniu śrubami nie wszystkich zadowala - to już kwestia gustu. Nie każdy klient to zaakceptuje. Lepiej zapytać zanim się rozwierci :).

Do klejenia aluminium i stali (zawias i klapa) mogę polecić Loctite 3090 + Loctite SF7061 (zmywacz). Klapa i zawias w miejscu klejenia szlifowałem miniszifierką - rysy - aby powiększyć powierzchnię klejenia. Potem ścisk stolarski aż do pełnego związania kleju.

#6 Re: Acer Aspire 5830 P5LJ0 -urwany zawias

przez duxamox 6 czerwca 2017, 10:40
Witam,
Ja osobiście polecam klej 2 składnikowy epoksydowy - płynny metal.
Cena kleju nie jest wysoka a jakość rewelacyjna.
Używam go w serwisie również do klejenia zawiasów.

#7 Re: Acer Aspire 5830 P5LJ0 -urwany zawias

przez Type5 6 czerwca 2017, 12:29
duxamox napisał(a):Ja osobiście polecam klej 2 składnikowy epoksydowy - płynny metal.
Cena kleju nie jest wysoka a jakość rewelacyjna.
Używam go w serwisie również do klejenia zawiasów.

Czy ten klej ma jakąś nazwę?

#8 Re: Acer Aspire 5830 P5LJ0 -urwany zawias

przez duxamox 6 czerwca 2017, 12:37
Tak, przepraszam powinienem od razu podać nazwę.
Jest to klej firmy MultiBond.

#9 Re: Acer Aspire 5830 P5LJ0 -urwany zawias

przez rubin714p 6 czerwca 2017, 17:09
Skleiłem poksipolem. Od klapy oderwane są dwie tulejki z gwintem do których przykręcany był zawias. Powiedziałem gościowi żeby wiecej nie przychodził do mnie jak urwie. :). Dziękuję za podpowiedzi.

Re: Acer Aspire 5830 P5LJ0 -urwany zawias

przez Google Adsense [BOT] 6 czerwca 2017, 17:09