• Plecionka do rozlutowywania - jakie polecacie

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Plecionka do rozlutowywania - jakie polecacie

by morph 5 June 2017, 13:04
Witajcie

Prosiłbym o informacje jakich plecionek używacie i gdzie są dostępne. Na rynku sporo jest przeróżnych plecionek, praca z jednymi to przyjemność, z innymi koszmar. Moje najlepsze doświadczenie to chyba SWIS stone. Czy ktoś się spotkał z tasiemkami tej firmy w większych długościach - 15m, 30m. Może ktoś ma pozytywne doświadczenia z inną firmą, która konfekcjonuje w takich długościach?

Re: Plecionka do rozlutowywania - jakie polecacie

by Google Adsense [BOT] 5 June 2017, 13:04

#2 Re: Plecionka do rozlutowywania - jakie polecacie

by arvika 5 June 2017, 13:17
My używamy plecionek na rolkach w długościach około 30m. Polecam plecionki Goot wick lub Chemtronics. Czysta przyjemność.

#3 Re: Plecionka do rozlutowywania - jakie polecacie

by pawel80 5 June 2017, 13:44
Chemtronics jeżeli oryginał kupisz to lepszej chyba nie ma. ;)

#4 Re: Plecionka do rozlutowywania - jakie polecacie

by Vogelek23 5 June 2017, 13:58
Używam plecionki Chem-Wik® ROSIN firmy Chemtronics i nie zamienię jej na żadną inną :) Warunek - oryginał.

#5 Re: Plecionka do rozlutowywania - jakie polecacie

by morph 5 June 2017, 14:01
Panowie, jakieś sprawdzone, pewne źródła?

#6 Re: Plecionka do rozlutowywania - jakie polecacie

by pawel80 5 June 2017, 14:07
Farnell
http://cpc.farnell.com/c/tools-maintena ... hemtronics
80 i 60 do BGA używam a mniejszych do bardziej precyzyjnych czyszczeń

#8 Re: Plecionka do rozlutowywania - jakie polecacie

by RafalB 5 June 2017, 20:22
Edsyn cynowana do dużych BGA i elementów typowo laptopowych jest prze-kozacka. Miedziana bez cynowania też jest dobra ze względu na mocny splot włókien(drutów) ale ma kiepski topnik lub chyba nawet brak topnika.

#9 Re: Plecionka do rozlutowywania - jakie polecacie

by matic 5 June 2017, 22:07
Hello!

I also use Chemtronics desoldering wick. It is the best of the best.
For BGA pad cleaning I use size 4 (2.8mm) and it works perfect.

Datasheet in the attachment.

You have to be logged in to view the files attached to this post.

#11 Re: Plecionka do rozlutowywania - jakie polecacie

by morph 12 July 2017, 10:52
Ostatecznie kupiłem Chem-Wik® ROSIN firmy Chemtronics 10-100L 2.54mm/30m. Spisuje się podobnie jak Swiss Stone, czyli bez zastrzeżeń. Plusem są 30m opakowania co przekłada się na znacznie niższe ceny.

demeo wrote:Chemitronics są bardzo ok lub każda miedziana nie cynowana ale tutaj musisz dodawać topnika.

Tutaj przykład miedzianych:

https://www.etpart.com/plecionka-do-rozlutowywania-miedziana-tasma-ssaca-2-5mm-1-5m

Co do miedzianych to chyba się mylisz, no chyba że mowa o naprawie płyt w monitorach, a nie 6-8 warstwowych PCB.

#12 Re: Plecionka do rozlutowywania - jakie polecacie

by michalmwp 13 July 2017, 00:35
Ja do zwykłego czyszczenia poza BGA używam plecionek BLOW. Wcześniej używałem Prosonic i tez były dobre. Co do wciągania cyny to nie mam porównania do Chemtronics bo tych nie miałem ale drut cienki a splot jest gęsty, plecionka nie rozłazi się przy pracy.
Do BGA używam Gotwick, jakoś nie chce mi się eksperymentować.

Re: Plecionka do rozlutowywania - jakie polecacie

by Google Adsense [BOT] 13 July 2017, 00:35
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).