• Plecionka do rozlutowywania - jakie polecacie

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Plecionka do rozlutowywania - jakie polecacie

morph 5 Червня 2017, 13:04
Witajcie

Prosiłbym o informacje jakich plecionek używacie i gdzie są dostępne. Na rynku sporo jest przeróżnych plecionek, praca z jednymi to przyjemność, z innymi koszmar. Moje najlepsze doświadczenie to chyba SWIS stone. Czy ktoś się spotkał z tasiemkami tej firmy w większych długościach - 15m, 30m. Może ktoś ma pozytywne doświadczenia z inną firmą, która konfekcjonuje w takich długościach?

Re: Plecionka do rozlutowywania - jakie polecacie

Google Adsense [BOT] 5 Червня 2017, 13:04

#2 Re: Plecionka do rozlutowywania - jakie polecacie

arvika 5 Червня 2017, 13:17
My używamy plecionek na rolkach w długościach około 30m. Polecam plecionki Goot wick lub Chemtronics. Czysta przyjemność.

#3 Re: Plecionka do rozlutowywania - jakie polecacie

pawel80 5 Червня 2017, 13:44
Chemtronics jeżeli oryginał kupisz to lepszej chyba nie ma. ;)

#4 Re: Plecionka do rozlutowywania - jakie polecacie

Vogelek23 5 Червня 2017, 13:58
Używam plecionki Chem-Wik® ROSIN firmy Chemtronics i nie zamienię jej na żadną inną :) Warunek - oryginał.

#5 Re: Plecionka do rozlutowywania - jakie polecacie

morph 5 Червня 2017, 14:01
Panowie, jakieś sprawdzone, pewne źródła?

#6 Re: Plecionka do rozlutowywania - jakie polecacie

pawel80 5 Червня 2017, 14:07
Farnell
http://cpc.farnell.com/c/tools-maintena ... hemtronics
80 i 60 do BGA używam a mniejszych do bardziej precyzyjnych czyszczeń

#8 Re: Plecionka do rozlutowywania - jakie polecacie

RafalB 5 Червня 2017, 20:22
Edsyn cynowana do dużych BGA i elementów typowo laptopowych jest prze-kozacka. Miedziana bez cynowania też jest dobra ze względu na mocny splot włókien(drutów) ale ma kiepski topnik lub chyba nawet brak topnika.

#9 Re: Plecionka do rozlutowywania - jakie polecacie

matic 5 Червня 2017, 22:07
Hello!

I also use Chemtronics desoldering wick. It is the best of the best.
For BGA pad cleaning I use size 4 (2.8mm) and it works perfect.

Datasheet in the attachment.

У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.

#11 Re: Plecionka do rozlutowywania - jakie polecacie

morph 12 Липня 2017, 10:52
Ostatecznie kupiłem Chem-Wik® ROSIN firmy Chemtronics 10-100L 2.54mm/30m. Spisuje się podobnie jak Swiss Stone, czyli bez zastrzeżeń. Plusem są 30m opakowania co przekłada się na znacznie niższe ceny.

demeo написав:Chemitronics są bardzo ok lub każda miedziana nie cynowana ale tutaj musisz dodawać topnika.

Tutaj przykład miedzianych:

https://www.etpart.com/plecionka-do-rozlutowywania-miedziana-tasma-ssaca-2-5mm-1-5m

Co do miedzianych to chyba się mylisz, no chyba że mowa o naprawie płyt w monitorach, a nie 6-8 warstwowych PCB.

#12 Re: Plecionka do rozlutowywania - jakie polecacie

michalmwp 13 Липня 2017, 00:35
Ja do zwykłego czyszczenia poza BGA używam plecionek BLOW. Wcześniej używałem Prosonic i tez były dobre. Co do wciągania cyny to nie mam porównania do Chemtronics bo tych nie miałem ale drut cienki a splot jest gęsty, plecionka nie rozłazi się przy pracy.
Do BGA używam Gotwick, jakoś nie chce mi się eksperymentować.

Re: Plecionka do rozlutowywania - jakie polecacie

Google Adsense [BOT] 13 Липня 2017, 00:35
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей