• Acer Aspire 5830 P5LJ0 -urwany zawias

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Acer Aspire 5830 P5LJ0 -urwany zawias

by rubin714p 3 June 2017, 17:39
Witam. Panowie, czy da się jakoś przykleić ten urwany zawias? Był już klejony poksipolem - ale właściciel jest tak za przeproszeniem durny, że nosi laptopa trzymając za otwartą klapę. Nie wiem jak oryginalnie był mocowany ten zawias.

Image

Re: Acer Aspire 5830 P5LJ0 -urwany zawias

by Google Adsense [BOT] 3 June 2017, 17:39

#2 Re: Acer Aspire 5830 P5LJ0 -urwany zawias

by sebastiank 4 June 2017, 14:13
Jaki masz tam materiał?

#3 Re: Acer Aspire 5830 P5LJ0 -urwany zawias

by Type5 4 June 2017, 19:43
Mogę polecić klej do plastików, który nie tak dawno wypuściła na rynek polska firma K2 Plastic Doctor, występuje w kolorze czarnym i białym.
Według mnie jest rewelacyjny.

#4 Re: Acer Aspire 5830 P5LJ0 -urwany zawias

by luielektr 5 June 2017, 14:34
Klejenie tego nic Ci nie da. Puści szczególnie, że klient obchodzi się z nim dość brutalnie (chyba, że napakujesz tam 5kb kleju z czym się spotkałem, a widziałem też matoła co zapakował tam silikonu :frustry: ). Ja w takich przypadkach rozwiercam obudowę matrycy w miejscu śrub, wycinam blaszkę, która służy jako podkładka dla wszystkich śrub (ważne, aby nie była mniejsza niż powierzchnia zawiasu z jaką zawias styka się z obudową), umieszczam ją od zewnątrz obudowy i skręcam to wszystko razem. Łby śrub (najlepiej jakby były możliwie płaskie) umieszczam od zewnętrznej strony obudowy. Z tego co zauważyłem na zdjęciu to jesteś w całkiem niezłej sytuacji bo - jeśli się nie mylę - nie będziesz musiał dawać nakrętek tylko wystarczy przykręcić śruby bezpośrednio do zawiasu. Oczywiście, żeby to elegancko wyglądało to potrzeba trochę precyzyjnej ślusarskiej roboty i od zewnątrz należy to pomalować lakierem w odpowiednim kolorze. W moich przypadkach efekt był całkiem niezły co potwierdzili klienci.
Powtarzam, klejenie to tylko niepotrzebne babranie się.

#5 Re: Acer Aspire 5830 P5LJ0 -urwany zawias

by sebastiank 5 June 2017, 16:08
Estetyka przy skręcaniu śrubami nie wszystkich zadowala - to już kwestia gustu. Nie każdy klient to zaakceptuje. Lepiej zapytać zanim się rozwierci :).

Do klejenia aluminium i stali (zawias i klapa) mogę polecić Loctite 3090 + Loctite SF7061 (zmywacz). Klapa i zawias w miejscu klejenia szlifowałem miniszifierką - rysy - aby powiększyć powierzchnię klejenia. Potem ścisk stolarski aż do pełnego związania kleju.

#6 Re: Acer Aspire 5830 P5LJ0 -urwany zawias

by duxamox 6 June 2017, 10:40
Witam,
Ja osobiście polecam klej 2 składnikowy epoksydowy - płynny metal.
Cena kleju nie jest wysoka a jakość rewelacyjna.
Używam go w serwisie również do klejenia zawiasów.

#7 Re: Acer Aspire 5830 P5LJ0 -urwany zawias

by Type5 6 June 2017, 12:29
duxamox wrote:Ja osobiście polecam klej 2 składnikowy epoksydowy - płynny metal.
Cena kleju nie jest wysoka a jakość rewelacyjna.
Używam go w serwisie również do klejenia zawiasów.

Czy ten klej ma jakąś nazwę?

#8 Re: Acer Aspire 5830 P5LJ0 -urwany zawias

by duxamox 6 June 2017, 12:37
Tak, przepraszam powinienem od razu podać nazwę.
Jest to klej firmy MultiBond.

#9 Re: Acer Aspire 5830 P5LJ0 -urwany zawias

by rubin714p 6 June 2017, 17:09
Skleiłem poksipolem. Od klapy oderwane są dwie tulejki z gwintem do których przykręcany był zawias. Powiedziałem gościowi żeby wiecej nie przychodził do mnie jak urwie. :). Dziękuję za podpowiedzi.

Re: Acer Aspire 5830 P5LJ0 -urwany zawias

by Google Adsense [BOT] 6 June 2017, 17:09