• WD1600BEVT - Odzysk danych partycja linux ubuntu

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь полное обозначение носителя данных и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать расширенное описание неисправности, что было проверено, выводы и вопрос.
  3. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на одну тему.
  4. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного носителя данных. Вы должны создавать отдельные темы для каждого носителя данных.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 WD1600BEVT - Odzysk danych partycja linux ubuntu

от naprawimyto 19 Июнь 2017, 15:15
Witam jak w temacie, posiadam dysk w 100% sprawny jednak wykrzaczył się system ubuntu - podpinam dysk pod windowsa dysk niby jest widoczny ale nie zainicjowany nie mogę w niego wejść.
Próbowałem odzyskać dane programem RECUVA ale niestety program również go nie widzi - jakim programem lub jak postępować aby odzyskać dane w takim przypadku ?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Re: WD1600BEVT - Odzysk danych partycja linux ubuntu

от Google Adsense [BOT] 19 Июнь 2017, 15:15

#2 Re: WD1600BEVT - Odzysk danych partycja linux ubuntu

от procesor82 19 Июнь 2017, 16:34
Nie chcę polecać konkretnego programu ale polecę tobie Hirens Boot CD 15 znajdziesz tam w menu opcję recovery a w niej trochę aplikacji za pomocą których możesz odzyskać potrzebne dane. Dla pewności spróbuj programem victoria sprawdzić stan dysku tak dla pewności dlatego że widoczność ani fizyczna praca dysku nie oznacza jego sprawności.

#3 Re: WD1600BEVT - Odzysk danych partycja linux ubuntu

от naprawimyto 19 Июнь 2017, 17:11
Dysk był testowany odczytane informację wskazują że żywotność dysku jest na poziomie 100%, z hiren's boot'em spróbuję.

#4 Re: WD1600BEVT - Odzysk danych partycja linux ubuntu

от Vogelek23 20 Июнь 2017, 07:19
geryon писал(а):Próbowałem odzyskać dane programem RECUVA ale niestety program również go nie widzi - jakim programem lub jak postępować aby odzyskać dane w takim przypadku ?
Po pierwsze - wykonać kopię posektorową (DMDE) i dane odzyskiwać z kopii, a nie z dysku, jeśli nie chcesz ryzykować utraty danych. Dysk ma Ci posłużyć wyłącznie do wykonania kopii, a potem go odłączasz i więcej nie podłączasz, póki nie odzyskasz danych.

geryon писал(а):Dysk był testowany odczytane informację wskazują że żywotność dysku jest na poziomie 100%
Jak? Czym? Jakieś logi, zrzuty ekranowe? Bardzo jesteś tajemniczy...

#5 Re: WD1600BEVT - Odzysk danych partycja linux ubuntu

от naprawimyto 21 Июнь 2017, 19:41
Poniżej wklejam zrzut ekranu z odczytem dysku - a za chwilkę biorę się za robienie kopi posektorowej jak polecasz.

Изображение

#6 Re: WD1600BEVT - Odzysk danych partycja linux ubuntu

от Vogelek23 22 Июнь 2017, 10:56
geryon писал(а):podpinam dysk pod windowsa dysk niby jest widoczny ale nie zainicjowany nie mogę w niego wejść.
To naturalne, że Windows nie zobaczy natywnie partycji ext2/3/4. Jeśli masz program Total Commander (bardzo przydatne narzędzie), możesz użyć wtyczki DiskInternals, którą odczytasz nie tylko partycje linuxowe, ale i MacOS (a także wszystkie inne, obsługiwane przez Windows). Warunek - dysk nie może mieć ustawionego hasła oraz dane na dysku nie mogą być zaszyfrowane (w takim wypadku nie będziesz widział struktury katalogów, czyli dysk będzie wyglądał jak pusty).

#7 Re: WD1600BEVT - Odzysk danych partycja linux ubuntu

от naprawimyto 22 Июнь 2017, 11:29
Zdawałem sobie sprawę, że będize problem z odczytaniem partycji Linuxowej pod Win, bardzo dziękuję za pomoc przy tym obrazie.

Zrobiłem obraz, DMDE teraz mam już podział na foldery jednak w folderach nie widzę żadnych plikó niezbędnych a podobno one były na dysku nie były usunięte.

Kolejnym krokiem jaki zrobiłem to robię pełne skanowanie. Czeka, aż mi znajdzie pliki głównie chodzi o zdjęcia z tego dysku.

odzyskałem struktury katalogowe, jednak nigdzie nie widzę folderów które mogły by wskazywać na systemowe typu moje dokumenty, zdjęcia itp. Prześledziłem kilka folderów i nic nie widzę.

Pomożesz?

A wygląda to tak ?

Изображение

#8 Re: WD1600BEVT - Odzysk danych partycja linux ubuntu

от Vogelek23 22 Июнь 2017, 15:20
Rozwiń drzewo katalogu /home i zobacz, co tam masz.

#9 Re: WD1600BEVT - Odzysk danych partycja linux ubuntu

от naprawimyto 22 Июнь 2017, 15:55
Owszem są foldery, ale po rozwinięciu folderu np "zdjęcia" wewnątrz nie widać plików :(

#10 Re: WD1600BEVT - Odzysk danych partycja linux ubuntu

от Vogelek23 22 Июнь 2017, 17:32
geryon писал(а):Owszem są foldery, ale po rozwinięciu folderu np "zdjęcia" wewnątrz nie widać plików :(
Zamieść zrzut ekranu z rozwiniętym drzewem od katalogu /home do katalogu zdjęcia.

#11 Re: WD1600BEVT - Odzysk danych partycja linux ubuntu

от naprawimyto 22 Июнь 2017, 18:05
zrobiłem wszystkie operacja na dysku ponownie, i teraz mam już pliki pokazują mi się , pytanie teraz bo jest tego mnóstwo ;) a wersja demo to tylko pojedynczo można odzyskiwać - jakaś szansa na darmowe odzyskanie tego wszystkiego za jednym zamachem ?

#12 Re: WD1600BEVT - Odzysk danych partycja linux ubuntu

от arvika 22 Июнь 2017, 21:28
Najtańsza licencja na ten program to 16 euro. No już bez jaj panowie :) Tyle to chyba są warte dane? To pewnie jakieś 5 paczek fajek ;)

#13 Re: WD1600BEVT - Odzysk danych partycja linux ubuntu

от naprawimyto 25 Июнь 2017, 20:02
Sarkazm zupełnie nie potrzebny - rzecz oczywista, że jeśli nie ma alternatywy wyciągnięcia tego za darmo to wykupię licencję i to zrobię jak Bóg przykazał , ale chyba również oczywistą sprawą jest, że jeśli można mieć coś za free to po co za to płacić? Jak to było w znanej reklamie "jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać?:) "

Pytanie odnośnie DMDE są różne rodzaje licencji najtańsza 149zł najdroższa chyba 499 czy one różnią się funkcjonalnością programu czy tylko "pozwolenie" na odzyski w celach komercyjnych , ilość stanowisk itp ?

#14 Re: WD1600BEVT - Odzysk danych partycja linux ubuntu

от arvika 25 Июнь 2017, 21:36
Proponuje zakup na zagranicznej oryginalnej stronie producenta, zapłacisz ze 2x mniej niż na polskiej. Mam wersję komercyjną, ale z tego co pamietam to nie ma różnic w funkcjonalności. Zresztą sprawdź tutaj: https://dmde.com/editions.html

#15 Re: WD1600BEVT - Odzysk danych partycja linux ubuntu

от Vogelek23 26 Июнь 2017, 07:45
A czy te pliki masz teraz widoczne w pluginie DiskInternals z poziomu programu Total Commander? Bo jeśli tak, to ten plugin pozwoli Ci skopiować widoczne dane bez konieczności zakupu DMDE.

#16 Re: WD1600BEVT - Odzysk danych partycja linux ubuntu

от naprawimyto 26 Июнь 2017, 08:28
Vogelek23 писал(а):A czy te pliki masz teraz widoczne w pluginie DiskInternals z poziomu programu Total Commander? Bo jeśli tak, to ten plugin pozwoli Ci skopiować widoczne dane bez konieczności zakupu DMDE.

Nie bardzo wiem jak to ugryźć, posiadam podpięty dysk przez przejściówkę do komputera, odpalam TC teoretycznie sciągnąłem plugin DiskInternals wrzuciłem ten plugin do głównego katalogu z Total Commander ale dalej stoję - ponieważ przy wyborze dysku niestety nie mogę go odczytać w TC. Chyba że albo plugin źle instaluje albo coś innego robię nie tak jak trzeba.

Dodam jeszcze że stworzonego obrazu dysku tez nie chce mi otworzyć albo nie wiem jaką opcję wybrać.

Zainstalowałem prawidłowo plugin jak również doinstalowałem plugin ISO aby działać na obrazie dysku jednak nadal nie mogę nic odpalić, ani obrazu ani dysku fizycznie podłączonego.

#17 Re: WD1600BEVT - Odzysk danych partycja linux ubuntu

от Vogelek23 26 Июнь 2017, 09:13
geryon писал(а):Chyba że albo plugin źle instaluje albo coś innego robię nie tak jak trzeba.
Gdybyś poczytał manual, nie byłoby problemów.

1. Ściągasz archiwum z wtyczką DiskInternals na Pulpit, ale nie rozpakowujesz go.
  2. Otwierasz TC i przechodzisz na Pulpit - TC powinien wykryć wtyczkę i zaproponować jej dodanie. Jeśli nic takiego się nie dzieje, spróbuj otworzyć archiwum z wtyczką dwuklikiem (oczywiście przez TC).
  3. W okienku potwierdzenia klikasz OK - wtyczka skopiuje się do podkatalogu "plugins" w katalogu głównym TC.
  4. Zmieniasz napęd na "Otoczenie sieciowe" - powinieneś teraz widzieć wtyczkę "DiskInternals Reader". Wystarczy ją kliknąć dwukrotnie i chwilę poczekać, aż wtyczka rozpozna i wyświetli wszystkie dostępne napędy (czasami trwa to nawet kilkadziesiąt sekund, więc bądź cierpliwy).
  5. Odnajdujesz swoją partycję Linux i klikasz dwukrotnie - powinna wczytać się zawartość dysku.
  6. W drugim panelu otwierasz dysk docelowy, na który chcesz skopiować dane i... kopiujesz.

#18 Re: WD1600BEVT - Odzysk danych partycja linux ubuntu

от naprawimyto 26 Июнь 2017, 10:52
Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc - sprawę z tym dyskiem uważam za zamkniętą wszystko się udało.

Zrobiłem jak kolega Vogelek23 polecił, plugin na total commandera spisał się idealnie.

Re: WD1600BEVT - Odzysk danych partycja linux ubuntu

от Google Adsense [BOT] 26 Июнь 2017, 10:52
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).