• Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. W tym dziale zamieszczamy wszystko, z czego można się pośmiać - dowcipy, rysunki, zdjęcia, linki itd.
2. Pośmiać się - to nie znaczy naśmiewać się ani wyszydzać. Pamiętajmy zatem o godności drugiego człowieka.
3. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych (z tego nie da rady się pośmiać), a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
4. Staramy siem pisadź poprawnom polrzczyznom ;)
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#361 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

by Usunięty Użytkownik 402 25 May 2017, 15:51
Pytanie brzmi co zatem naprawia to podgrzewanie jak nie połączenia na mikro kulkach pod rdzeniem układu.

Re: Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

by Google Adsense [BOT] 25 May 2017, 15:51

#363 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

by Vogelek23 26 May 2017, 13:53
oneeye wrote:Lazy się droczy :D
No, w końcu to dział NA WESOŁO ;)
Ja jednak myślę, że LAZY wcale się nie droczy - on w zawoalowany i wyrachowany sposób zachęca autora tamtego filmiku, żeby dalej robił to, co robi. Dzięki temu LAZY będzie miał niedługo więcej roboty :lol:

#364 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

by dominik555 26 May 2017, 17:25
Podejście dosyć optymistyczne :)
Podam swój przykład. Pan X zanosi laptopa do konkurencji. Tam go doją 300 zł za podgrzanie BGA bez gwarancji. Po paru tygodniach laptop się psuje i trafia do mnie. Ja wołam od Pana X 400 zł za wymianę układu. Niestety 700 zł nie opłaca się w niego wrzucać. Wniosek jest taki, że najważniejsze jest przyjęcie niegrzebanego laptopa. I jak zwykle - klient stracił, ja nie zyskałem, a cwaniaczki z bananem na ryju. Jedyne uzdrowienie sytuacji to wprowadzenie papierów do prawa wykonywania tego zawodu. Każdy rzetelny i uczciwy przedsiębiorca-serwisant na tym by zyskał.

#365 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

by pawel80 27 May 2017, 01:29
Dominik szczerze to co za id... naprawia bez gwarancji za 300zł.
Do tego jak nie chce inwestować w trwałą naprawę, a tylko doraźnie, to krzyżyk na drogę i tyle.
Niech leci do marketu kupi za 1,5 koła i ogląda youtube na low resolution takie są realia. Przyjemniej tak mi się wydaje. :mrgreen:

#368 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

by novitech 23 June 2017, 14:30
Lesio23 wrote:Ale że jak ;O

Wszystko OK poza mankamentami w rozbiórce.

#369 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

by pawel80 18 August 2017, 15:47
Tu też ok tylko troszkę cyny wyciekło :mrgreen:

Image

#370 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

by Vogelek23 18 August 2017, 19:15
pawel80 wrote:Tu też ok tylko troszkę cyny wyciekło :mrgreen:
Oj tam, oj tam, co się czepiasz - po prostu zapomniał zdjąć radiatora do lutowania GPU :lol: :lol: :lol:

#371 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

by pawel80 18 August 2017, 19:35
I nowej pasty nie oszczędzał. :D :D :D

#372 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

by Vogelek23 18 August 2017, 19:44
pawel80 wrote:I nowej pasty nie oszczędzał.
Układ "usiadł" troszkę za nisko, więc trzeba było wypełnić jakoś tę szparę między rdzeniem a radiatorem :lol:

#373 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

by Lesio23 4 September 2017, 23:34
Jak dla mnie to trochu za mało pasty :) że
Image

#374 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

by dominik555 5 September 2017, 20:26
Przecież to fabryka :)

#375 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

by pawel80 5 September 2017, 21:07
Chłopaki zatrybili, że Intel też się lubi grzać i postanowili nie żałować pasty aby tylko okres gwarancyjny przetrzymał. :D

#376 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

by Lesio23 18 September 2017, 11:10
Pewien serwis, i jego reklama " wymiana gniazd USB, zasilających od ręki".
Poniżej ich twórczość za 180zł ;)

Image

#377 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

by AdamStar 18 September 2017, 11:12
Lesio23 wrote:Pewien serwis, i jego reklama " wymiana gniazd USB, zasilających od ręki".
Poniżej ich twórczość za 180zł ;)

Image

Najzwyczajniej w świecie nie posiadają na wyposażeniu lutownicy :lol:

#378 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

by Lesio23 18 September 2017, 20:06
Najzwyczajniej w świecie nie posiadają na wyposażeniu lutownicy :lol:

Chyba jednak mają bo widać że coś tam lutowali ale im nie wychodziło i się poddali :D
Szkoda tylko, że z prostej wymiany gniazda zrobił się czasochłonny i już nie taki prosty serwis.

#379 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

by Usunięty Użytkownik 402 10 October 2017, 14:24
Klient naprawił sobie kabelek od klawiatury :lol: Kable wraz z izolacją poskręcał kostkami.

Image

#380 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

by Usunięty Użytkownik 402 6 June 2018, 18:47
Serwis laptopów z Gdyni i ich zdolności. Wstyd panowie, wstyd. Nie podam nazwy żeby goownoburzy nie robić, ale uważam że żeby wyjść z twarzą to powinniście choćby płytę wymienić na sprawną, a nie zostawić klienta ze złomem.

Klientka przyniosła laptopa do naprawy po serwisie w Gdyni wraz z kartką od jej syna jaki był stan tego komputera zanim zaniósł go do tamtego serwisu w celu wymiany klawiatury. Komputer oprócz klawiatury był sprawny. Klawiaturę wymienili, zrywając większość nitów. Jako tako się trzyma.
Okazało się jednak że po wymianie klawiatury komputer przestał się uruchamiać :wtf:
Niestety tego już nie potrafili naprawić i zwrócili martwy komputer klientce. Fakt faktem z nową klawiaturą.
Nie wiem co jej naopowiadali że uwierzyła w to że komputer sam padł, bo odebrała go i postanowiła naprawić w innym serwisie.
To co zastałem po zdjęciu obudowy przerosło moje pojęcie na temat amatorskich napraw, a co dopiero serwisowych.
Podłączyłem zasilacz, nie ładuje, nie reaguje na włącznik. Oglądam płytę i widzę że spawany był most HM, bios. Przy cpu pozdejmowane zwory na przetwornicy. Idąc dalej tropem zdartych śrubek postanowiłem wydobyć płytę. No i szach mat wylutowany SMSC.
Witki mi opadły jak można tak zgnoić płytę? Na dokładkę akumulator był otwierany i potem zaklejony taśmą tzw power tape.
Serwis umywa ręce, wypchnął sprzęt i niech się klientka buja dalej.

Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

by Google Adsense [BOT] 6 June 2018, 18:47
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).