Witam, to mój pierwszy post na tym forum mimo to mam nadzieję, że postaracie się coś podpowiedzieć. Naprawą telewizorów zająłem się od n iedawna także proszę o wyrozumiałość, ponieważ dopiero zaczynam się uczyć tej ciężkiej, przyjemnej pracy . Po ostatniej burzy telewizor Philips 47PFL4606H/12 przestał działać, nie świeci dioda standby. Ja obstawiłbym uszkodzony zasilacz tylko jak teraz znaleźć przyczynę... Drugiego dostać ciężko, chyba nietypowy telewizor.
Co zrobiłem? W sumie nic takiego tylko rozebrałem telewizor i dokonałem wstępnych pomiarów multimetrem i tutaj mam do Was pytanie, ponieważ trafiłem na transformator do którego dochodzi prąd ok 320v DC ale już nic nie wychodzi (załączam zdjęcia zasilacza i transformatora) i czy to może być przyczyną? Czy ten transformator nadaje się do wymiany? Czy może te napięcie, które ma się tam pokazać "czeka" na wywołanie przez jakąś przetwornicę, scalak, itp. ?
Model zasilacza: 715g4546-p03-h20-003e z-side
Bezpiecznik był sprawny, tv w trakcie burzy był podłączony do sieci i do anteny...
Model płyty głównej: 715G4481-M02-000-005B (WK:1110)
Proszę o jakieś wskazówki jak się do tego dobrać i naprawić ten nieszczęsny telewizor Z góry dziękuję.
Co zrobiłem? W sumie nic takiego tylko rozebrałem telewizor i dokonałem wstępnych pomiarów multimetrem i tutaj mam do Was pytanie, ponieważ trafiłem na transformator do którego dochodzi prąd ok 320v DC ale już nic nie wychodzi (załączam zdjęcia zasilacza i transformatora) i czy to może być przyczyną? Czy ten transformator nadaje się do wymiany? Czy może te napięcie, które ma się tam pokazać "czeka" na wywołanie przez jakąś przetwornicę, scalak, itp. ?
Model zasilacza: 715g4546-p03-h20-003e z-side
Bezpiecznik był sprawny, tv w trakcie burzy był podłączony do sieci i do anteny...
Model płyty głównej: 715G4481-M02-000-005B (WK:1110)
Proszę o jakieś wskazówki jak się do tego dobrać i naprawić ten nieszczęsny telewizor Z góry dziękuję.