• Pytanie o zasadę działania zabezpieczenia.

#1 Pytanie o zasadę działania zabezpieczenia.

by elektro101 30 January 2017, 12:55
Witam mam pytanie takie jak w temacie .
A mianowicie np. płyta asus x553ma rev 2 przykładowo ma 2 tranzystory typu p na zabezpieczeniu głównej gałęzi .
Jakie napięcie powiano być na bramce tego tranzystora jak jest ok , a jakie jak jest zablokowany czyli potencjalne zwarcie w gałęzi?
Mam nadzieje ze admini mnie nie pierniczy ze zadaje tak trywialne pytanie.

Re: Pytanie o zasadę działania zabezpieczenia.

by Google Adsense [BOT] 30 January 2017, 12:55

#3 Re: Pytanie o zasadę działania zabezpieczenia.

by elektro101 30 January 2017, 14:20
Dzięki koleżanko za odp. chodź nie takiej oczekiwałem ale już znam odpowiedz uzyskałem ja na elektrodzie dzięki jeszcze raz za zainteresowanie.

#4 Re: Pytanie o zasadę działania zabezpieczenia.  [SOLVED]

by Vogelek23 14 June 2017, 23:49
elektro101 wrote:Dzięki koleżanko za odp. chodź nie takiej oczekiwałem
A jakiej oczekiwałeś? Skoro tranzystor jest z kanałem typu P, to napięcie bramki powinno mieć wartość co najmniej o 6V mniejszą, niż napięcie zasilania (napięcie na źródle), aby tranzystor się otworzył. Różne konstrukcje zakładają różne napięcia otwarcia tranzystorów, zwykle mieści się ono w przedziale 1/3 do 1/2 napięcia zasilania. Zatkany tranzystor z kanałem P będzie miał napięcie bramki takie samo, jak napięcie źródła.

#5 Re: Pytanie o zasadę działania zabezpieczenia.

by elektro101 26 June 2017, 13:10
Własnie takiej odp oczekiwałem dzięki za odp .
Miedzy czasie już poznałem odp.
I tak dzięki za odpowiedz.

Re: Pytanie o zasadę działania zabezpieczenia.

by Google Adsense [BOT] 26 June 2017, 13:10