• Odzykiwanie danych z iPoda

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Odzykiwanie danych z iPoda

przez gathor 3 lutego 2011, 16:31
Witam.
Mam na stanie iPoda classic, przytargał go do mnie znajomy.
iPod ma padnięty soft (nie zależy mu na samej jednostce), więc nie da rady go podpiąć pod kompa, mam natomiast wyjęty z niego HDD, przejściówkę ZIF to USB, ale pojawia się problem... Zależy mu na wszystkich danych z tego jabłka, ale w żaden znany mi sposób nie mam możliwości dokopania się do tych danych.
Czy ktoś z Was szanowni koedzy ma jakiś pomysł jak wydobyć te dane?

Re: Odzykiwanie danych z iPoda

przez Google Adsense [BOT] 3 lutego 2011, 16:31

#2 Re: Odzykiwanie danych z iPoda

przez Usunięty Użytkownik 402 3 lutego 2011, 16:36
Możliwe że programy do odzyskiwania danych będą miały dostęp do partycji, no chyba że problemem nie działania ipoda jest właśnie dysk.

#3 Re: Odzykiwanie danych z iPoda

przez gathor 3 lutego 2011, 16:51
iPod padł przez źle przylutowane gniazdo. Dysk jak najbardziej w porządku (wszystko posypało się w momencie, kiedy iPod został podłączony do laptopa - wcześniej działał dobrze).
A czy ktoś się oriętuje czy można zrobić podmiankę i podstawić dysk z iPoda 80GB do jednostki 30 gigowej?
Posiadam na stanie 30GB, ale boję się ryzykować utratę danych :?

#4 Re: Odzykiwanie danych z iPoda

przez Usunięty Użytkownik 402 3 lutego 2011, 17:05
Ja zamieniałem dyski i sprzęt odpalił z większym dyskiem. Lecz czy ipod go łyknie bez wgrywania firmware to nie wiem.

#5 Re: Odzykiwanie danych z iPoda

przez gathor 3 lutego 2011, 17:14
No i właśnie tu jest problem... Jak wgram nowego softa to i tak stracę wszystkie dane z niego :(

#6 Re: Odzykiwanie danych z iPoda

przez Usunięty Użytkownik 402 3 lutego 2011, 17:20
Możliwe że bez aktualizacji softu połączy się z iTunes i będziesz mógł zgrać dane. Włączy się w trybie awaryjnym najprawdopodobniej.

#7 Re: Odzykiwanie danych z iPoda

przez arvika 3 lutego 2011, 17:52
W pierwszej kolejności wykonaj kopię posektorową tego dysku do pliku na inny dysk. Co masz na myśli, że nie możesz dokopać się do danych? Widzisz jakąś strukturę katalogów? Jaki system plików jest na dysku?

#8 Re: Odzykiwanie danych z iPoda

przez willyvmm 3 lutego 2011, 18:03
Ipod używa HFS+. Nie miałem osobiście z nim do czynienia.

#9 Re: Odzykiwanie danych z iPoda

przez gathor 3 lutego 2011, 18:06
Nie widzę właśnie nic. Dysk jest nie widoczny pod Windą ani pod MacOs-em. Sprawdziłem również inny HDD z iPoda (działającego) i jest ten sam problem... nigdzie go nie widać.

#10 Re: Odzykiwanie danych z iPoda

przez arvika 3 lutego 2011, 18:30
Spróbuj tym:

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#11 Re: Odzykiwanie danych z iPoda

przez gathor 3 lutego 2011, 18:53
Ten program działa pod windą, a windows w ogóle nie wykrywa tych dysków.

#12 Re: Odzykiwanie danych z iPoda

przez arvika 3 lutego 2011, 20:39
gathor napisał(a):Ten program działa pod windą, a windows w ogóle nie wykrywa tych dysków.

Dlatego zrób wcześniej obraz dysku do pliku :)

#13 Re: Odzykiwanie danych z iPoda

przez Usunięty Użytkownik 402 3 lutego 2011, 20:49
Dysk powinien być podpięty pod IDE, a nie pod USB, wówczas można więcej z nim zrobić.

#14 Re: Odzykiwanie danych z iPoda

przez arvika 3 lutego 2011, 21:29
LAZY napisał(a):Dysk powinien być podpięty pod IDE, a nie pod USB, wówczas można więcej z nim zrobić.

Tak, najlepiej wykorzystaj przejściówkę ZIF - IDE, coś takiego:

Obrazek

#15 Re: Odzykiwanie danych z iPoda

przez gathor 4 lutego 2011, 11:40
Ja posiadam trochę inną przejściówkę
ObrazekObrazek
Niestety nie posiadam przejścia z niej na IDE, ale coś wykombinuję.

#16 Re: Odzykiwanie danych z iPoda

przez arvika 4 lutego 2011, 11:47
Czy po podpięciu dysku przez Twoją przejściówkę dysk jest widoczny w Menadżerze urzadzeń lub w DMDE jako urządzenie fizyczne?

#17 Re: Odzykiwanie danych z iPoda

przez gathor 4 lutego 2011, 12:04
Niestety nigdzie go nie widać, ale właśnie zauważyłem jaki jestem zakręcony... W tej przejściówce gniazdo USB służy tylko do zasilania, a do odczytu jest Micro IDE, ale znalazłem inny program (w załączniku), więc biorę się za przekładkę dysku do innego ipoda i zobaczymy co się będzie działo.

-- piątek, 4 lutego 2011, 13:57 --

Więc...
Przełożyłem dysk do innego ipoda, ten od razu zarządał przywrócenia do fabrycznych ustawień... Tak też zrobiłem. Następnie programem jaki dodałem w załączniku udało mi się odzyskać skasowane dane.
Temat zamykam i dziękuję wszystkim za pomoc.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: Odzykiwanie danych z iPoda

przez Google Adsense [BOT] 4 lutego 2011, 12:04