• Prośba o pomoc w identyfikacji tranzystora o oznaczeniach 2NG37

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Prośba o pomoc w identyfikacji tranzystora o oznaczeniach 2NG37

by morph 27 June 2017, 16:40
Witam

Jak w temacie prośba o pomoc w rozszyfrowaniu tranzystor o oznaczeniach 2NG37, prawdopodobnie w obudowie SOT-23 lub podobnej gabarytowo. Tranzystor występuje na karcie graficznej MSI GTX 1070, pcb MS-V330 oznaczony jako Q521.

Re: Prośba o pomoc w identyfikacji tranzystora o oznaczeniach 2NG37

by Google Adsense [BOT] 27 June 2017, 16:40

#2 Re: Prośba o pomoc w identyfikacji tranzystora o oznaczeniach 2NG37

by matic 27 June 2017, 18:33
Hello!

Please, attach a photo of visible markings on transistor.

#3 Re: Prośba o pomoc w identyfikacji tranzystora o oznaczeniach 2NG37

by Vogelek23 27 June 2017, 18:33
Zamieść zdjęcie makro tego elementu.

#4 Re: Prośba o pomoc w identyfikacji tranzystora o oznaczeniach 2NG37

by morph 28 June 2017, 10:05
Dziękuję za zainteresowanie, poniżej zdjęcie:

Image

#5 Re: Prośba o pomoc w identyfikacji tranzystora o oznaczeniach 2NG37

by Vogelek23 28 June 2017, 12:14
Zmierz spadek napięcia między - nazwijmy to dla uproszczenia - źródłem (+) i drenem (-) oraz między bramką (+) a źródłem (-).

#6 Re: Prośba o pomoc w identyfikacji tranzystora o oznaczeniach 2NG37

by morph 28 June 2017, 14:31
Z pomiarów wynika, że jest to mosfet z kanałem P.
Spadek napięcia pomiędzy źródłem (+) i drenem (-) 0V, źródłem (-) i drenem (+) 0,550V.
Podanie napięcia pomiędzy bramką (-) a źródłem (+) otwiera kanał S-D.
Podanie napięcia pomiędzy bramką (+) a źródłem (-) zamyka kanał S-D.

#7 Re: Prośba o pomoc w identyfikacji tranzystora o oznaczeniach 2NG37

by Vogelek23 28 June 2017, 16:16
Czyli tranzystor wygląda na sprawny (nie sądzę, by był to IGBT). Kwestia tylko prądu przewodzenia - myślę, że któryś z AO34xx podejdzie zamiennie (AO3401, AO3403, AO3407, AO3413). Ścieżki nie są grube, dodatkowo dren wychodzi (jeśli dobrze widzę) prosto na przelotkę, więc tranzystor nie przełącza jakichś dużych prądów.

#8 Re: Prośba o pomoc w identyfikacji tranzystora o oznaczeniach 2NG37

by morph 28 June 2017, 16:36
Tranzystor jest sprawny, bo go wylutowałem ze sprawnej grafiki, w drugiej w ogóle go nie było, ktoś go wyrwał z padów. No właśnie z tym prądem jest niewiadoma, grzebiąc w necie natrafiłem na G37 firmy Goford z kanałem P, a on ma 4.1A, no i sama grubość obudowy sugerowałaby, że to coś więcej niż kilkaset mA.

#9 Re: Prośba o pomoc w identyfikacji tranzystora o oznaczeniach 2NG37

by Vogelek23 28 June 2017, 16:45
morph wrote:No właśnie z tym prądem jest niewiadoma, grzebiąc w necie natrafiłem na G37 firmy Goford z kanałem P, a on ma 4.1A, no i sama grubość obudowy sugerowałaby, że to coś więcej niż kilkaset mA.
Zwykle tranzystory nie przełączają prądów bliskich swojej granicznej wartości, z uwagi na SOAR. AO3401, AO3407, AO3411 oraz AO3415 są najbliższe temu, co znalazłeś w sieci.

#10 Re: Prośba o pomoc w identyfikacji tranzystora o oznaczeniach 2NG37

by morph 28 June 2017, 18:49
Ostatecznie wstawiłem AO3415 - oznaczenia AFAV z wylutu. Mam nadzieję, że dobrze go zidentyfikowałem, ale na pewno kanał P. Teraz testy i oby tylko mycie płyty.

Re: Prośba o pomoc w identyfikacji tranzystora o oznaczeniach 2NG37

by Google Adsense [BOT] 28 June 2017, 18:49
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).