• DYSK WD 2TB nie jest wykrywany przez bios

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 DYSK WD 2TB nie jest wykrywany przez bios

przez barteksokol 27 czerwca 2017, 13:34
Witam,

mój dysk nie jest wykrywany przez bios a system (Windows 10) widzi go następująco:
Obrazek

Ma ktoś pomysł jak uratować moje dane?

Poniżej dane dysku:

Obrazek

Re: DYSK WD 2TB nie jest wykrywany przez bios

przez Google Adsense [BOT] 27 czerwca 2017, 13:34

#2 Re: DYSK WD 2TB nie jest wykrywany przez bios

przez johannowak 27 czerwca 2017, 22:39
Czy można stwierdzić, że dysk się obraca, słychać delikatny szum lub wibracje?
Sprawdź jakość połączenia kabla zasilającego i sygnałowego.
Podłącz dysk bezpośrednio lub przez adapter USB - SATA do innego komputera aby sprawdzić,
czy daje jakieś oznaki życia.
Sprawdź też płytę główną komputera, podłączając jakiś inny dysk, co do którego wiadomo, że jest sprawny.

#3 Re: DYSK WD 2TB nie jest wykrywany przez bios

przez pikus09 28 czerwca 2017, 15:08
Sadle g6 one miały problem z headmapa w ram dlatego często znikały z systemu. Albo standardowe uszkodzenie jednej z głowic i tez nie zobaczy go żaden system.

#4 Re: DYSK WD 2TB nie jest wykrywany przez bios

przez barteksokol 29 czerwca 2017, 09:54
Dysk słychać jak kręci. Sprawdzałem na kliku komputerach, podłączałem bezpośrednio pod taśmę sata.

#5 Re: DYSK WD 2TB nie jest wykrywany przez bios

przez pikus09 29 czerwca 2017, 13:48
pikus09 napisał(a):Albo standardowe uszkodzenie jednej z głowic i tez nie zobaczy go żaden system.

Re: DYSK WD 2TB nie jest wykrywany przez bios

przez Google Adsense [BOT] 29 czerwca 2017, 13:48
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).