• A1398 Wymiana SR17D na nowy

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 A1398 Wymiana SR17D na nowy

przez pawel80 7 lipca 2017, 12:17
Mam pytanie do kolegów, czy w wyżej wymienionym laptopie na płycie, 820-3787-A wymieniał ktoś PCH na nowy?
W moim egzemplarzu miałem zwarcie 0Ω do masy na L7630 (=PP1V05_S0_REG) winny chipset.
Po wymianie płyta wstaje, ładuje baterie, oraz SMC prawidłowo podnosi obroty wentylatorów bez podłączonych peryferii. Ale niestety nie rusza POST.
Napięcia wszystkie w normie i teraz mam zagadkę czy nie jest to czasami winna np. złego programowo chipa.
Oznaczenia z oryginalnego:
SR17D
04408
11E3430607
G31428 01 E10

Oznaczenia z wlutowanego:
SR17D
07966
11E436C414
G31428 01 YOW05

Za wszelkie sugestie z góry dziękuje.
Paweł

Re: A1398 Wymiana SR17D na nowy

przez Google Adsense [BOT] 7 lipca 2017, 12:17

#2 Re: A1398 Wymiana SR17D na nowy

przez matic 7 lipca 2017, 12:56
Hello!

I think you need to flash the BIOS with clean ME region after replacing the PCH.

#3 Re: A1398 Wymiana SR17D na nowy

przez pawel80 7 lipca 2017, 13:09
Hmm but POST it's not start. I was re flashed efi from working dump and still same.

#4 Re: A1398 Wymiana SR17D na nowy

przez pawel80 7 lipca 2017, 15:43
Wgranie efi z czystym ME Region nic nie dało. Dalej taka sama sytuacja.
Po podłączeniu samego zasilacza płyta startuje na sekundę restart i startuje ponownie, czyli chyba ok. Pobór bardzo mały jak na tą płytę i praktycznie wskakuje od razu na 0,7A i tak pozostaje. Na głównych cewkach przetwornic napięcia wyglądają prawidłowo. 3,3 i 5, CPU Core, GPU, PCH i RAM zasilane.

Czy może ktoś potwierdzić, czy ważne jest lub też nie istotne są numerki programowe układu?

#5 Re: A1398 Wymiana SR17D na nowy

przez mikesh 7 lipca 2017, 16:09
Wymieniałem w tej płycie takie układy, wszystko działało więc nie zwracałem uwagi na te numery, ale wątpię żebym trafił na takie same.

#6 Re: A1398 Wymiana SR17D na nowy

przez pawel80 7 lipca 2017, 16:25
Ok dzięki za odpowiedź, zatem problem leży po stronie płyty.

Re: A1398 Wymiana SR17D na nowy

przez Google Adsense [BOT] 7 lipca 2017, 16:25
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).