• Lutowanie BGA - pytania początkującego w temacie

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Lutowanie BGA - pytania początkującego w temacie

by itc 19 September 2016, 14:52
Dzień dobry!

Tym oto optymistycznym zwrotem chciałbym się z Wami przywitać pisząc pierwszego posta na tym forum. Pewien czas temu postanowiłem wyposażyć swój warsztat o sprzęt do lutowania BGA. Wybór padł na podgrzewacz Ayoue 883 wraz z uchwytem do podtrzymywania płyt, hot air PT-852 oraz zestaw sit "na zimno" wraz z uchwytem. Jak się okazuje zakup sprzętu jest najłatwiejszą częścią tej zabawy, nauka jest dużo trudniejsza ;) Ściągać układy mniej-więcej już się nauczyłem (dla Pb-free stosuję podgrzanie dołu płyty do ok 190 stopni, zaś od góry Hot-airem do ok 220-225 stopni C w okolicy układu), tak samo czyścić pady za pomocą fluxa, kulek cyny na grocie oraz plecionki. Prawdziwy problem zaczyna się przy układaniu nowych kulek - przy pierwszych próbach kulki tańczyły na układzie, zlewały się itp - jak się okazuje używałem zbyt dużej ilości topnika - w moim przypadku jest to Brown Flux Jelly. Aktualnie mniej więcej w 50% przypadków jestem w stanie za pierwszym razem postawić kulki na układzie, jednakże martwi mnie ich ustawienie. Wiem, że po roztopieniu kulek napięcie powierzchniowe powinno przyciągnąć je do padów - dzieje się tak, lecz nie w każdym miejscu na układzie - załączam zdjęcia. Czy tak położone kulki (zaznaczone na czerwono) dyskwalifikują układ do ponownego wlutowania w płytę? Kolejna sprawa to ich wygląd - nie są one idealnie okrągłe - wydają się być "pomarszczone" - czy to normalne? Podczas kulkowania mierzę temperaturę na krawędzi układu starając się nie przekroczyć temperatury 225 stopni C.

Bardzo proszę o porady dla początkującego ;)

Image
Image
Image

ps. Zapoznałem się już z innymi tematami o lutowaniu BGA na forum ;)

Re: Lutowanie BGA - pytania początkującego w temacie

by Google Adsense [BOT] 19 September 2016, 14:52

#2 Re: Lutowanie BGA - pytania początkującego w temacie

by Vogelek23 19 September 2016, 15:06
itc wrote:ps. Zapoznałem się już z innymi tematami o lutowaniu BGA na forum ;)
To chyba słabo się zapoznałeś. Po pierwsze, w przypadku stawiania kul za pomocą sit, które nie mogą być grzane bezpośrednio, nie używa się PT-852, lecz piecyka rozpływowego (bez nadmuchu). Po drugie, topnik sam wytwarza spore napięcie powierzchniowe podczas grzania, zatem zlewanie się kulek to zasługa zbyt dużej jego ilości na układzie. I po trzecie - dlaczego nie kupiłeś sit do grzania bezpośredniego? Bo jeśli kierowałeś się tylko ceną... to teraz masz, co chciałeś.

itc wrote:Kolejna sprawa to ich wygląd - nie są one idealnie okrągłe - wydają się być "pomarszczone" - czy to normalne?
Nie. Dodaj trochę topnika i przelutuj jeszcze raz. Układ wytrzyma nawet do 260°C, oczywiście przez ograniczony czas.

#3 Re: Lutowanie BGA - pytania początkującego w temacie

by Usunięty Użytkownik 402 21 September 2016, 21:58
Cieniuteńka warstwa topnika na układ- tak by po nałożeniu sita pasta nie była w stanie zapchać otworków w tym sicie. Jak nie masz ramek do sit, to ja ,,przyklejam" sito do posmarowanego układu, pasta wystarczająco sito trzyma na miejscu. Zasypuję kulkami, gdzie jest ich za dużo to usuwam.
Układ rdzeniem kładę na cienkiej blaszce i stopniowo ogrzewam sito żeby całe się ogrzało- wówczas się nie wygnie itp. Roztopione kulki widać jak znikają w sicie przyklejając się do układu. Jak cyna skrzepnie to zdejmuję sito i jeszcze raz roztapiam kulki żeby elegancko równo się ustawiły, potem mycie układu - jak ostygnie.
Gdzie się jakiś paproch wepchnie i kulka nie złapie to czyścimy fragment i z użyciem sita dany fragment uzupełniamy.

#4 Re: Lutowanie BGA - pytania początkującego w temacie

by adam1114 22 September 2016, 00:10
Pierwsze co ja bym zrobił to zmienił też topnik :).

#5 Re: Lutowanie BGA - pytania początkującego w temacie

by itc 22 September 2016, 14:00
adam1114 wrote:Pierwsze co ja bym zrobił to zmienił też topnik :).

Bardzo proszę o informację jaki topnik polecasz.

#6 Re: Lutowanie BGA - pytania początkującego w temacie

by koloboro 22 September 2016, 16:24
Future HF Rework Jelly Flux jak dla mnie najlepszy

#7 Re: Lutowanie BGA - pytania początkującego w temacie

by adam1114 22 September 2016, 16:28
itc wrote:

AIM 254 albo amtech 559asm.
Amtecha jest pełno podróbek, trzeba wiedzieć który kupić. Oryginał AIM masz w Kocham Basię, także bardzo dobry topnik.

#8 Re: Lutowanie BGA - pytania początkującego w temacie

by pawel80 23 September 2016, 01:27
559ASM jak dla mnie robi swoje i nie potrzeba lepszego. AIM dostałem próbkę i słabo w porównaniu z poprzednikiem. Najlepszy jaki miałem do wąchania i wymiata to MULTICORE 425-01, ale cena zaporowa. :D

#9 Re: Lutowanie BGA - pytania początkującego w temacie

by demeo 12 July 2017, 12:25
adam1114 wrote:
itc wrote:

AIM 254 albo amtech 559asm.
Amtecha jest pełno podróbek, trzeba wiedzieć który kupić. Oryginał AIM masz w Kocham Basię, także bardzo dobry topnik.

AIM-a też są podróbki :)

Oryginały zakupisz tutaj:

https://www.etpart.com/catalogsearch/result/?q=aim

#10 Re: Lutowanie BGA - pytania początkującego w temacie

by adam1114 12 July 2017, 19:26
U Kocham Basię też raczej podróbek nie ma. Biorę i jestem zadowolony.

#11 Re: Lutowanie BGA - pytania początkującego w temacie

by demeo 12 July 2017, 22:11
No to są sklepy, które na rynku są od kilku lat więc nie mogą sobie pozwolić na podróbki :)

Re: Lutowanie BGA - pytania początkującego w temacie

by Google Adsense [BOT] 12 July 2017, 22:11
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).