• Jak wstawiacie BGA nowego typu (prostokątne), intel hybryda

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Jak wstawiacie BGA nowego typu (prostokątne), intel hybryda

by inereusz 12 July 2017, 16:54
Witam, dzisiaj próbowałem moją pożal się boże stacją (QUICK 855PG) wylutować układ intela. Największa kwadratowa dysza nie zakrywa całego układu ; / dokonałem więc partyzantki i postanowiłem przez cały proces machać dyszą nad układem w te i wew te :frustry: przy 280st jedna strona wygięła mi się do góry, zostawiłem to w cholerę. Proszę o rady jak lutujecie układy tego typu, jakim sprzętem. Zapraszam do wypowiadania się.

Re: Jak wstawiacie BGA nowego typu (prostokątne), intel hybryda

by Google Adsense [BOT] 12 July 2017, 16:54

#2 Re: Jak wstawiacie BGA nowego typu (prostokątne), intel hybryda

by adam1114 12 July 2017, 19:43
Coś typu Quick 7610 tylko starszy model dokładnie 760, nie było jeszcze płyty ani układu z którym bym miał problem.

#3 Re: Jak wstawiacie BGA nowego typu (prostokątne), intel hybryda

by Vogelek23 12 July 2017, 23:54
inereusz wrote:Proszę o rady jak lutujecie układy tego typu, jakim sprzętem
Przede wszystkim takim, który ma podgrzewacz, zdolny nagrzać równomiernie CAŁĄ płytę (aby nie dopuścić do jej odkształcania przez różnicę temperatur pomiędzy miejscem lutowanego układu i brzegami płyty). I po drugie, poczytaj sobie, o co tak naprawdę chodzi w lutowaniu BGA - bez zrozumienia zasad tego typu lutowania nie nauczysz się bowiem w ogóle lutować układów BGA: czy-macie-problemy-w-wstawianiu-nowych-na-pbfree-ati-t26814.html#p101714
Największym problemem jest u Ciebie brak zamknięcia prądów konwekcyjnych, co w konsekwencji uniemożliwia rozpływ lutowia (kulek) pod układem, nawet przy dużej temperaturze. Dysza do lutowania układu BGA musi być tego samego kształtu, co lutowany element, a przy tym być tylko nieznacznie większa od niego (około 1-2mm z każdego boku).

#4 Re: Jak wstawiacie BGA nowego typu (prostokątne), intel hybryda

by inereusz 13 July 2017, 08:14
Czyli do układu o kształtach np. Intel Core i5 4200U SR170 potrzebuję prostokątnej dyszy, skąd taką wziąć? Czy odpuścić hota i takie układy stacją ir? Od spodu mam quicka 855T+

#5 Re: Jak wstawiacie BGA nowego typu (prostokątne), intel hybryda

by Vogelek23 13 July 2017, 08:36
Jeśli jest możliwość (nie ma wysokich elementów w okolicy lutowanego układu, uniemożliwiających zamknięcie prądów konwekcyjnych i obniżenie dyszy na wysokość układu), można ostatecznie zastosować dyszę kwadratową.

Re: Jak wstawiacie BGA nowego typu (prostokątne), intel hybryda

by Google Adsense [BOT] 13 July 2017, 08:36
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).