• Programowanie matrycy 40-PIN

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Programowanie matrycy 40-PIN

skdawidall 7 Вересня 2017, 16:21
Witam serdecznie.

Posiadam na serwisie Lenovo Flex 15, w którym uszkodzona jest mechanicznie matryca: B156XTT01.0 H/W:0A F/W:1. Poza lekkim pęknięciem matryca działa normalnie. Zakupiłem podobną matrycę B156XTT01.1 H/W:0A F/W:1. Zakupiona matryca nie wyświetla nic. Posiadam programator EZP2010, który często używam jednak nigdy nie programowałem matrycy, a mógłbym przenieść wsad ze starej matrycy do nowej i możliwe, ze to ruszy. Czy mógłby mnie ktoś poinstruować jak to zrobić? Znalazłem na forum kilka opisów ale raczej dotyczyły one starych matryc 30-pin.

Dziękuję za pomoc.

Re: Programowanie matrycy 40-PIN

Google Adsense [BOT] 7 Вересня 2017, 16:21

#2 Re: Programowanie matrycy 40-PIN

przemko21 7 Вересня 2017, 17:12
Do programowania matryc 40 pinowych można użyć programatora Vertyanov KB9012QF+EDID. Nie robiłem tego nigdy EZP2010 a też posiadam.

#3 Re: Programowanie matrycy 40-PIN

zatronik1 8 Вересня 2017, 10:42
EZP2010 robi to bez problemu. Trzeba przygotować sobie jakąś tasiemkę ze złączem pasującym do matrycy i na drugim końcu DIP8. EZP nie chce wykasować zawartości eeprom w matrycy ale ja robię to tak: Zapisujesz FFF a potem wgrywasz plik zgrany z innej. Robiłem to wielokrotnie za pomocą EZP działa bez problemu.

#4 Re: Programowanie matrycy 40-PIN

skdawidall 8 Вересня 2017, 13:39
zatronik1 написав:EZP2010 robi to bez problemu. Trzeba przygotować sobie jakąś tasiemkę ze złączem pasującym do matrycy i na drugim końcu DIP8. EZP nie chce wykasować zawartości eeprom w matrycy ale ja robię to tak: Zapisujesz FFF a potem wgrywasz plik zgrany z innej. Robiłem to wielokrotnie za pomocą EZP działa bez problemu.

Ok taśma znajdzie się bez problemu. A którymi pinami matrycy do których pinów programatora muszę się podłączyć aby odczytać kość?

#5 Re: Programowanie matrycy 40-PIN

zatronik1 8 Вересня 2017, 15:47
Najprościej aby było szybko dzwonisz sobie piny 5 do 8 eepromu matrycy z wpiętą i obciętą tasiemką i łączysz odpowiedno do podstawki DIL8. Piny 1-4 łączysz razem i odpowiednio do DIL8.

#6 Re: Programowanie matrycy 40-PIN

matic 8 Вересня 2017, 19:56
skdawidall написав:A którymi pinami matrycy do których pinów programatora muszę się podłączyć aby odczytać kość?

Pinout should be the following:
LVDS pin 4 -> EZP2010 pin 8 (Vcc)
LVDS pin 6 -> EZP2010 pin 6 (SCL)
LVDS pin 7 -> EZP2010 pin 5 (SDA)
LVDS pin 10 -> EZP2010 pin 4 (GND)

Зображення

Зображення

Re: Programowanie matrycy 40-PIN

Google Adsense [BOT] 8 Вересня 2017, 19:56
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей