• Philips 39pfl3088h/12 po burzowy-zwarcie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Philips 39pfl3088h/12 po burzowy-zwarcie

przez pyku96 17 września 2017, 18:14
Witam. Potrzebuję pomocy przy naprawie płyty z telewizora Philips 39pfl3088h/12. Tv podczas burzy podłączony był do zasilania i do anteny. Po podłączeniu zasilania do gołej płyty od razu pada bezpiecznik na wejściu. Od czego zacząć?
Model płyty 715g6079-c01-000-004x
Obrazek
Obrazek

Re: Philips 39pfl3088h/12 po burzowy-zwarcie

przez Google Adsense [BOT] 17 września 2017, 18:14

#2 Re: Philips 39pfl3088h/12 po burzowy-zwarcie

przez Vogelek23 17 września 2017, 19:11
Zmierz rezystancje między wyprowadzeniami mostka prostowniczego oraz klucza przetwornicy głównej.

#3 Re: Philips 39pfl3088h/12 po burzowy-zwarcie

przez pyku96 19 września 2017, 19:39
A mógłbym prosić nieco dokładniejszą instrukcję? Niestety dopiero się uczę i nie jestem pewien czy dobrze lokalizuje elementy, a nie chciałabym podawać błędnych pomiarów.
Mostek prostowniczy-oznaczenie bd9101 na płycie?

#4 Re: Philips 39pfl3088h/12 po burzowy-zwarcie

przez matic 20 września 2017, 13:33
Bridge rectifier highlighted on the following picture. Inside it is four diodes.
If it is ok check MOS-FET transistor on the heatsink.

Obrazek

#5 Re: Philips 39pfl3088h/12 po burzowy-zwarcie

przez Vogelek23 20 września 2017, 13:39
pyku96 napisał(a):Niestety dopiero się uczę i nie jestem pewien czy dobrze lokalizuje elementy
Dla własnego bezpieczeństwa nie naprawiaj tego TV, lecz oddaj do kogoś, kto ma pojęcie, co robić. Napięcie sieci jest śmiertelnie niebezpieczne i nie wybacza braku doświadczenia - tak jak saper, możesz się pomylić tylko raz w życiu. A naukę zacznij od podstaw - nikt z dnia na dzień nie zostanie elektronikiem, choćby bardzo tego chciał.

#6 Re: Philips 39pfl3088h/12 po burzowy-zwarcie

przez pyku96 20 września 2017, 17:30
Spokojnie, z prądem mam juz kilka lat za sobą, nie włożę palców tak gdzie nie trzeba.
Mostek prostowniczy miernik ustawiony na dioda
- a ~ około 500 czyli ok?
- a drugi ~ tez 500 czyli ok?
- a ~ tez około 500 czyli ok?
Tranzystor ten z radiatorem wylutowałem i chyba jest padnięty
baza-konektor około 500 czyli ok?
baza-emiter nic,
Czy to on moze powodować zwarcie? Wydaje mi się, że nie.
A i tv oddałem wcześniej do starszego Pana-stwierdził, że płyta do wymiany. Znalazłem równiez element, któremu chyba brak jednej nogi? Załączam zdjęcie
@edit
Przepraszam najmocniej,mostek prosotwniczy do wymiany ma zwarcie między ~ a + Czy ten mosfet z radiatorem jest dobry? Czy też wymienić? I co z tym że zdjęcia?
Obrazek

#7 Re: Philips 39pfl3088h/12 po burzowy-zwarcie

przez pyku96 23 września 2017, 17:55
Wymieniłem mostek prostowniczy, już nie ma zwarcia,co dalej mierzyć?

#8 Re: Philips 39pfl3088h/12 po burzowy-zwarcie

przez Vogelek23 23 września 2017, 18:28
Co można poradzić osobie, która nie ma pojęcia, jak mierzyć elementy i interpretować wskazania miernika oraz nie wie, jak nazywają się wyprowadzenia elementów (vide "konektor")? Ponadto, wstawiasz zdjęcia tak podłej jakości, że nawet nie ma jak odczytać, co to za element-inwalida. I trzecia rzecz - MOSFET nie ma prawa przewodzić w żadną stronę, oprócz złącza ŹRÓDŁO-DREN (i tylko w tym kierunku, odwrotnie też nie powinien przewodzić). Niestety, z tej mąki chleba nie będzie - starszy pan miał rację w tym wypadku, t.zn. możesz jedynie wymienić płytę.

Proszę wrócić do PODSTAW, a dopiero potem zabierać się za tak skomplikowane i niebezpieczne twory, jak zasilacze impulsowe - niejeden doświadczony elektronik ma z nimi problemy, a co dopiero osoba, która robi to prawdopodobnie pierwszy raz w życiu.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).