• Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

przez yasiu83 25 września 2017, 15:03
Witam. Obsada to:
Procesor Intel G4560
Zasilacz OCZ 500SXS2 500W
Grafika XFX Radeon 6770
8GB(2x4GB) DDR4 Crucial
Wyjąłem wszystkie elementy łącznie z procesorem tylko aby płyta wystartowała ale nic z tego. Przy wyjętym procesorze nawet nie mignie. Reszta podzespołów sprawna. Na pewno jest zwarcie na dwóch cewkach zaznaczonych w okolicach procesora ale nie wiem jakie napięcie mogę ustawić przy próbie zwarciowej aby nie załatwić płyty na amen bo przy 1V i 2A nic się nie grzeje. Płyta była kupiona okazyjnie pół roku temu i jest bez gwarancji. Sprzęt nie był podkręcany ani nic z tych rzeczy. Normalny użytek, następnego dnia się nie włączył.
Obrazek

Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

przez Google Adsense [BOT] 25 września 2017, 15:03

#2 Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

przez Vogelek23 25 września 2017, 15:17
yasiu83 napisał(a):Na pewno jest zwarcie na dwóch cewkach zaznaczonych w okolicach procesora ale nie wiem jakie napięcie mogę ustawić przy próbie zwarciowej aby nie załatwić płyty na amen bo przy 1V i 2A nic się nie grzeje.
Nie napięcie, ale prąd - nawet 10 i więcej amperów, jeśli jest taka potrzeba (napięcie zostaw 1V). Ponadto, jaki przekrój mają przewody, którymi wykonujesz próbę zwarciową?

#3 Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

przez yasiu83 25 września 2017, 16:15
Dzięki za sugestię okazało się, że kabelki w zasilaczu Korad KA3010D były tylko zawinięte na końcu żabki. Kable przekroju ok 1mm2, niestety za cienkie bo teraz mam max 5A przy 1V i nie jestem w stanie znaleźć grzejącego się elementu. Zmienię kable na jeszcze grubsze i będę próbował dalej.

#4 Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

przez Vogelek23 25 września 2017, 18:10
yasiu83 napisał(a):Kable przekroju ok 1mm2, niestety za cienkie
Sprawdź, jaką moc traconą masz na samych kablach - zewrzyj końce na maksymalnym prądzie i pomnóż przez siebie dwie odczytane z zasilacza wartości: prąd i napięcie. Moc tracona na kablach wyjdzie Ci w watach (W).

yasiu83 napisał(a):teraz mam max 5A przy 1V i nie jestem w stanie znaleźć grzejącego się elementu
Czy stosujesz metodę ze zprężonym powietrzem (podaną w dziale SZKOLENIA), czy jakąś inną?

#5 Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

przez yasiu83 26 września 2017, 11:14
Zmieniłem kable na 2x2.5 i żabki na 10A, teraz mam 0.4V i 10A, niestety na 10A kończy się wydajność prądowa mojego zasilacza. Sprężone powietrze już w dostawie, póki co próbowałem namacać grzejący się element ale nawet po długim czasie nic nie wyczuwam.

#6 Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

przez Vogelek23 26 września 2017, 12:13
yasiu83 napisał(a):teraz mam 0.4V i 10A
Przy zwarciu żabek? Czy podczas próby zwarciowej?

#7 Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

przez yasiu83 26 września 2017, 13:10
Podczas próby zwarciowej.

#8 Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

przez Vogelek23 26 września 2017, 13:18
A jakie napięcie masz po zwarciu żabek przy tych 10A?

#9 Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

przez yasiu83 26 września 2017, 13:29
Przy zwarciu żabek 0.23V, czyli na przewodach odkłada się 2.3W. Jeśli to uszkodzony mosfet to w życiu go nie zlokalizuję próbą zwarciową bo przy 1.7W raczej się nie zagrzeje.

#10 Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

przez RafalB 26 września 2017, 21:20
yasiu83 napisał(a):Jeśli to uszkodzony mosfet to w życiu go nie zlokalizuję próbą zwarciową bo przy 1.7W raczej się nie zagrzeje.

Zagrzeje się ale organoleptycznie trudno wychwycić taka zmianę temperatury.
Potrzebny jest freezer/sprężone "powietrze" ew. kamera termowizyjna.
Czasami znajduje takie kwiatki jak poniżej
https://www.instagram.com/p/BY3EgIoBKRx

#11 Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

przez yasiu83 27 września 2017, 09:17
Ok, wylutowałem 4 tranzystory i jeden jest zwarty. QM3056M6, mogę go zastąpić BSC016N03LS? Taki tranzystor znalazłem w ofercie tme, trochę mocniejszy więc może się nie spali tak szybko.

#12 Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

przez Vogelek23 27 września 2017, 10:54
Możesz zastosować BSC016N03LS jako zamiennik.

#13 Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

przez yasiu83 28 września 2017, 11:32
Po wymianie mosfetu płyta działa prawidłowo. Vogelek23 dzięki za pomoc.

Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

przez Google Adsense [BOT] 28 września 2017, 11:32