• Lenovo Y580 - problem z doborem termopadów, wadliwe chłodzenie?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Lenovo Y580 - problem z doborem termopadów, wadliwe chłodzenie?

oswald1920 24 Вересня 2017, 16:42
Witam
Chciałem wyczyścić układ chłodzenia w laptopie Lenovo Y580. Problem dotyczy termopadów na 2 kościach pamięci grafiki zaznaczonych na zdjęciach.

Зображення

Зображення

Fabrycznie na wszystkich kościach pamięci były zamontowane termopady o grubości 0.5mm. Niestety między tymi zaznaczonymi na zdjęciach a układem chłodzenia nie ma styku, jest szczelina 0.2-0.4mm. Wszystko byłoby dobrze gdyby chłodzenie było montowane na 4 śruby. Niestety im dalej od śruby tym bardziej radiator się podnosi. Próbowałem montować termopady o grubości 1mm - najpierw tylko na te dwie kości ale wtedy na pozostałych robią się szczeliny. Po wymianie wszystkich na 1mm powstaje szczelina na rdzeniu grafiki (fabrycznie sama pasta), poza tym tak jak pisałem odległość radiatora od kości nie jest taka sama na całej powierzchni.
Mam pytanie: czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem? Czy to jest przypadłość tego modelu, czy ja mam trefny egzemplarz?
Nie wiem też co mam zrobić, zostawić te dwie kości praktycznie bez chłodzenia... pewnie tak było od nowości. Tylko, że nie bardzo mi się to podoba.
Czy może dać termopad na rdzeń grafiki, żeby wypełnić szczelinę...

Re: Lenovo Y580 - problem z doborem termopadów, wadliwe chłodzenie?

Google Adsense [BOT] 24 Вересня 2017, 16:42

#2 Re: Lenovo Y580 - problem z doborem termopadów, wadliwe chłodzenie?

Lesio23 24 Вересня 2017, 17:44
A przypadkiem chłodzenie nie jest zdeformowane?

#3 Re: Lenovo Y580 - problem z doborem termopadów, wadliwe chłodzenie?

oswald1920 24 Вересня 2017, 18:01
Np. sam rdzeń grafiki ładnie przylega, pasta się równomiernie rozprowadza. Czy chłodzenie mogłoby się tak z czasem zdeformować?
Lekki docisk rozwiązałby sprawę (2 dodatkowe śruby) ale to niewykonalne.
Zastanawiam się co zrobić, czy kupić chłodzenie (znalazłem używane ale obawiam się takiej samej wady).
Co byłoby lepsze - zostawienie tych kości tak jak jest czy jednak termopad na grafikę (może jakoś udałoby się to dobrać)?

#4 Re: Lenovo Y580 - problem z doborem termopadów, wadliwe chłodzenie?

Lesio23 24 Вересня 2017, 19:40
Najlepsza opcja to taka jak była. Chłodzenie powinno i musi docisnąć do układów. Sprawdzałeś czy chłodzenie nie jest zdeformowane tak jak prosiłem w moim 1 poście.

#5 Re: Lenovo Y580 - problem z doborem termopadów, wadliwe chłodzenie?

Vogelek23 24 Вересня 2017, 20:44
oswald1920 написав:Fabrycznie na wszystkich kościach pamięci były zamontowane termopady o grubości 0.5mm. Niestety między tymi zaznaczonymi na zdjęciach a układem chłodzenia nie ma styku, jest szczelina 0.2-0.4mm.
Jeśli ta szczelina 0.2-0.4mm jest przy zamontowanych termopadach, to chłodzenie jest do wymiany.

oswald1920 написав:Zastanawiam się co zrobić, czy kupić chłodzenie (znalazłem używane ale obawiam się takiej samej wady).
Zawsze możesz zwrócić chłodzenie do sprzedawcy, jeśli jest wadliwe - bez ponoszenia kosztów, bo w takim przypadku nie korzystasz z prawa do zwrotu bez podania przyczyny, lecz z rękojmi.

oswald1920 написав:czy jednak termopad na grafikę
Żadnego termopada na grafikę! Odprowadzanie ciepła z GPU jest krytyczne - jeśli dasz tutaj termopad, chipset grafiki przy pierwszym większym obciążeniu usmaży się na skwarek.

#6 Re: Lenovo Y580 - problem z doborem termopadów, wadliwe chłodzenie?

oswald1920 24 Вересня 2017, 21:15
Vogelek23 написав:Jeśli ta szczelina 0.2-0.4mm jest przy zamontowanych termopadach, to chłodzenie jest do wymiany.

Taka szczelina jest właśnie przy zamontowanych termopadach.

Vogelek23 написав:Zawsze możesz zwrócić chłodzenie do sprzedawcy, jeśli jest wadliwe - bez ponoszenia kosztów, bo w takim przypadku nie korzystasz z prawa do zwrotu bez podania przyczyny, lecz z rękojmi.

Czy takie prawo dotyczy również ofert od osób prywatnych czy tylko firm?

Vogelek23 написав:Żadnego termopada na grafikę! Odprowadzanie ciepła z GPU jest krytyczne - jeśli dasz tutaj termopad, chipset grafiki przy pierwszym większym obciążeniu usmaży się na skwarek.

Właśnie obawiałem się takiego rozwiązania.
Wielkie dzięki za odpowiedź.

#7 Re: Lenovo Y580 - problem z doborem termopadów, wadliwe chłodzenie?

Vogelek23 24 Вересня 2017, 21:44
oswald1920 написав:Czy takie prawo dotyczy również ofert od osób prywatnych czy tylko firm?
W przypadku zakupu od osoby prywatnej, nie przysługuje Ci status konsumenta, a zatem obowiązuje tutaj art. 556 § 1 Kodeksu Cywilnego: "Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne)". Czyli w skrócie - TAK, prawo do odstąpienia od umowy przysługuje Ci, ale tylko na podstawie rękojmi za wady fizyczne, o ile takowe były przez sprzedającego zatajone (np. sprzedający oferuje W PEŁNI SPRAWNE chłodzenie do laptopa, a po zakupie okazuje się ono zdeformowane - w tej sytuacji chłodzenie nie jest w pełni sprawne, wbrew zapewnieniu sprzedającego).

#8 Re: Lenovo Y580 - problem z doborem termopadów, wadliwe chłodzenie?

SELLKOM 29 Вересня 2017, 09:27
Panowie gwoli ścisłości, ten model tak ma. Ot Lenovo....Sprawdzone na kolejnej sztuce, wykluczam "deformacje" grubego kawałka aluminium....

#9 Re: Lenovo Y580 - problem z doborem termopadów, wadliwe chłodzenie?

Vogelek23 29 Вересня 2017, 09:52
SELLKOM написав:Panowie gwoli ścisłości, ten model tak ma.
Chcesz powiedzieć, że termopady nie przylegają do układów pamięci VRAM fabrycznie?

#10 Re: Lenovo Y580 - problem z doborem termopadów, wadliwe chłodzenie?

SELLKOM 29 Вересня 2017, 10:10
Niestety na to wskazuje, użytkownik który założył ten temat kontaktował się z nami, prosząc o weryfikacje oferowanego przez nas chłodzenia abyśmy zwrócili uwagę na "ten drobny szczegół", ku naszemu zdziwieniu u nas jest identycznie , podkreślę jeszcze raz to jest zbyt masywne aby uległo deformacji więc ten mit obalam z cała odpowiedzialnością. Moim zdaniem Lenovo dało $#%#. Dalsze dywagacje na ten temat sądzę że nie maja sensu.

Re: Lenovo Y580 - problem z doborem termopadów, wadliwe chłodzenie?

Google Adsense [BOT] 29 Вересня 2017, 10:10
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей