• Dlaczego trzeba czyscić "ME Region"?

#1 Dlaczego trzeba czyscić "ME Region"?

by SebastianR 3 October 2017, 13:44
Witam wszystkich :)

Często wertując forum napotykam na zagadnienia związane z ME Region-em, (ostatnio znalazłem także temat z pytaniem jak go wyczyścić), moje pytanie natomiast dotyczy tego dlaczego trzeba to robić?

Z tego co zdążyłem się dowiedzieć czytając forum problemy z ME objawiają się np. wentylatorem pracujących na max obrotach, wyłączaniem się komputera po określonym czasie, lub spowolnionym jego (komputera) działaniem.

Druga sprawa, to co wywołuje te problemy? Wgrywanie wsadu BIOS-u np. z płyty z inną konfiguracją sprzętową niż ta płyta do której wgrywamy wsad?, czy też ten ME region może się jakoś uszkodzić sam z siebie i dlatego trzeba go "zerować"?

Czy mógłbym prosić forumowiczów o rozjaśnienie tego zagadnienia?

Z góry bardzo dziękuję,
Sebastian

Re: Dlaczego trzeba czyscić "ME Region"?

by Google Adsense [BOT] 3 October 2017, 13:44

#2 Re: Dlaczego trzeba czyscić "ME Region"?

by michalmwp 4 October 2017, 11:58
Mi rozjaśniło się po przeczytaniu poniższego wątku. Dużo nie napisane ale ogólne pojęcie daje.
https://www.elvikom.pl/toshiba-l550-plyta-la-5322p-wylacza-sie-po-ok-30-sek-t49030.html?hilit=region%20mapa#p185832

A najdziwniejszy przypadek jaki mi się trafił opisałem w swoim temacie:
https://www.elvikom.pl/asus-r500vj-touchpad-uszkadza-bios-t49908.html

MEregion jest tylko na płytach Intela z mostami HM 65 i wyższymi. Jak masz taką konfigurację sprzętową i wgrywasz bios pobrany z forum to jest duża szansa że będą problemy. Ja niestety na takie często napotykałem, wiem to z doświadczenia. Najczęściej był to długi start w Lenovo.

Re: Dlaczego trzeba czyscić "ME Region"?

by Google Adsense [BOT] 4 October 2017, 11:58