• PRESTIGIO PER5574BC - Nie włącza się i nie ładuje

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 PRESTIGIO PER5574BC - Nie włącza się i nie ładuje

przez bpjl 5 października 2017, 17:31
Witajcie.

Mam do przejrzenia urządzenie Prestigio PER5574BC. Tablet nie włącza się ani nie ładuje baterii. Po otwarciu obudowy stwierdziłem pare miejsc pokrytych czymś lepkim. Na pytanie o zalanie właściciel stwierdził ze nic nie wie na ten temat ale przy 3 małych paskudach w domu wszystko jest możliwe. Dawno nie sięgał po ten sprzęt a jak go teraz chciał uruchomić to nic z tego nie wyszło.

Ze swojej strony zafundowałem płycie głównej długą kąpiel w spirytusie i czyszczenie pędzlem a potem długie i porządne suszenie. Dokonałem też takich pomiarów:
- napięcie na gnieździe ładowania = 5V
- napięcie na złączu baterii = 0V
- prąd pobierany zarówno z baterią jak i bez niej = 0mA

Obrazek Obrazek

Czy ktoś jest w stanie pokierować mnie co można sprawdzić aby postawić jakąś diagnozę?

Re: PRESTIGIO PER5574BC - Nie włącza się i nie ładuje

przez Google Adsense [BOT] 5 października 2017, 17:31

#2 Re: PRESTIGIO PER5574BC - Nie włącza się i nie ładuje

przez johannowak 5 października 2017, 23:00
Podstaw w miejsce baterii inny egzemplarz, lub dowolne ogniwo litowo-jonowe naładowane powyżej 3,8V. Tablety w większości nie wstają na zasilaczu, gdy bateria jest uszkodzona lub rozładowana poniżej 3.2V, a układ ładowania też przestaje pracować po kilku sekundach.
Jeżeli bateria jest mocno rozładowana, trzeba ją najpierw naładować w zewnętrznej ładowarce do akumulatorów litowo-jonowych ale trzeba się liczyć ze znaczną utratą pojemności.

#3 Re: PRESTIGIO PER5574BC - Nie włącza się i nie ładuje

przez bpjl 6 października 2017, 09:28
Dzięki za odpowiedź. Pomiar baterii poza układem jaki po wpięciu daje wynik 4,1V

#4 Re: PRESTIGIO PER5574BC - Nie włącza się i nie ładuje

przez bpjl 12 października 2017, 09:28
Wymieniłem z ciekawości AXP209 i teraz tablet pobiera 0,7A z zasilacza. Niezależnie czy bateria jest podłączona czy nie. Dalej się nie włącza a AXP209 strasznie się grzeje. Nie wiem sam czy gdzieś pod tym układem powstało zwarcie przy lutowaniu czy gdzieś w innym miejscu układu coś zwiera. Nie chcę kolejny raz ściągać tego scalaka bo te chińskie laminaty nie wytrzymują takich manewrów :/

Jestem bliski poddania walki. Zwłaszcza że nikomu tak do końca nie zależy na tym sprzęcie.

#5 Re: PRESTIGIO PER5574BC - Nie włącza się i nie ładuje

przez matic 12 października 2017, 10:19
Was old chip hot as well (before replacing it)?

If not, check the following things:
- Check, if the chip is orientated correctly.
- Use microscope or magnifying glass and check solder joints.
- If all is ok measure resistances on bigger ceramic capacitors.

#6 Re: PRESTIGIO PER5574BC - Nie włącza się i nie ładuje

przez bpjl 17 października 2017, 16:33
In my opinion everything is well done but still the AX209 is heating up. I do not have time to deal with this and the owner also stopped worrying.

I wonder if in this Prestigio it is possible to mount the motherboard from another tablet. There are a lot of deals available on the web that look exactly the same or almost identical (mainly I'm talking about shape).

#7 Re: PRESTIGIO PER5574BC - Nie włącza się i nie ładuje

przez Type5 17 października 2017, 19:05
bpjl napisał(a):Ze swojej strony zafundowałem płycie głównej długą kąpiel w spirytusie i czyszczenie pędzlem a potem długie i porządne suszenie.

Nie wiem dlaczego ślady po zalaniu chcesz zmyć spirytusem?
Czy próbowałeś kiedykolwiek zmyć zaschniętą coca-colę spirytusem? Na pewno nie zejdzie, ale za to wystarczy odrobina wody, aby to rozpuścić.
Większość zalań jest właśnie od coli, kawy, herbaty, piwa, wina, zupy lub jeszcze innych substancji organicznych, których spirytus nie rozpuści,
ale za to rozpuści fabryczny topnik, którym zabezpieczone są wszystkie punkty lutownicze na płycie.
Ja myję takie płyty w ciepłej wodzie z mydłem szorując delikatnie szczoteczką do rąk.

Re: PRESTIGIO PER5574BC - Nie włącza się i nie ładuje

przez Google Adsense [BOT] 17 października 2017, 19:05
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).