• Wymiana klawiatury zintegrowanej z kadłubkiem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Wymiana klawiatury zintegrowanej z kadłubkiem

przez ppgg1 29 września 2017, 15:05
Klawiatura zintegrowana z kadłubkiem, znalazłem filmik na YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=z2l_3CqClxc

Czy taki montaż nowej klawiatury jest skuteczny (czy nie odpadnie)? Nie do końca rozumiem na czym klawiatura się trzyma, gość chyba lutownicą parę mocowań poprawił a co z całą reszta która została wycięta przed demontażem klawiatury...

Może macie jakiś inny sposób? Zastanawiam się nad taśmą obustronnie przylepną naklejonej w szczeliny miedzy klawiszami...

A tutaj jeszcze inny patent:

https://www.youtube.com/watch?v=prchXZX_a_8

Oooo... jeszcze coś ciekawego znalazłem, testował ktoś ten sposób, najbardziej do mnie przemawia:

https://www.youtube.com/watch?v=z3XpGaKx5Dg

Re: Wymiana klawiatury zintegrowanej z kadłubkiem

przez Google Adsense [BOT] 29 września 2017, 15:05

#2 Re: Wymiana klawiatury zintegrowanej z kadłubkiem

przez mmike 30 września 2017, 14:50
Od zawsze stosuje 3 sposób i nigdy nie ma problemów, z tym że aby został on poprawnie wykonany nie możesz przy demontażu zerwać mocowań, czyli delikatnie podgrzewasz lutownicą i podciągasz blachę/klawiaturę do góry, lub nacinasz mocowania i podnosząc one sie składają. Później montaż i z powrotem grzanie każdego mocowania.

#3 Re: Wymiana klawiatury zintegrowanej z kadłubkiem

przez michalmwp 4 października 2017, 13:01
A ja odginam kapturki tak żeby trzpienie zostały. Potem po położeniu nowej klawiatury "odbudowuję" kapturki klejem termicznym. Jak trzpień urwie się przy obudowie to wtłaczam pistoletem klej przez otworek i też złapie.
Klej termiczny jest o tyle dobry że nie zamykamy sobie drogi do kolejnej wymiany. Mi się zdarzyła reklamacja i w ten sam palmrest musiałem drugi raz montować klawiaturę. Obawiam się, że po lutownicy nie ma już co zbierać.

Jak w palmreście klawiatura jest w obniżeniu (np Asus R556L) trzeba dodatkowo podeprzeć palmrest żeby przy montażu klawisze wisiały w powietrzu a nie opierały się na stole. Do tego przydają się patyczki do szaszłyków które układam wzdłuż, poziomo pomiędzy rzędami klawiszy i przytwierdzam taśmą klejącą. Wtedy palmrest lezy na tych patyczkach i nic się nie zapada.

#4 Re: Wymiana klawiatury zintegrowanej z kadłubkiem

przez soczek42 9 października 2017, 02:34
Również staram się nie uszkodzić oryginalnych wypustków (wystających z plastikowej ramki), które są zgrzewane. Podważam lekko nożykiem albo pęsetą samo zgrzanie na wystającym (blokującym klawiaturę przed oddzieleniem od ramki) kołnierzu tak, aby nie urwać całego plastiku a jedynie umożliwić wysunięcie klawiatury. Przy montażu nowej klawiatury wystające wypustki zalutowuję a jeśli nie ma na tyle towaru dotapiam kawałek plastiku tak, by skleił się z ramką a jednocześnie zablokował wypadnięcie klawiatury z ramki. Jest z tym zabawy ale jeśli temat się zaniedba później klawiatura odstaje od górnej obudowy kadłubka i nie wygląda to najlepiej

Re: Wymiana klawiatury zintegrowanej z kadłubkiem

przez Google Adsense [BOT] 9 października 2017, 02:34
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).