pawel80 wrote:Łukasz z tym ogryzkiem to chyba poleciałeś trochę, wady mają wszystkie laptopy, tyle że w niektórych sprzętach później się to ujawnia.
Powiedz szczerze, ile miałeś A1278 na płycie 820-3115-B lub 820-2936-B z uszkodzeniami, pochodzącymi z wad fabrycznych? Bo ja jedyne, jakie naprawiam, to po zalaniu albo upadku, a laptopy te są produkowane od jakichś 6-7 lat (pierwsze na Core i5/7 wyszły chyba pod koniec 2010 lub na początku 2011 roku).
pawel80 wrote:Według mnie Apple dla użytkownika Windows mija się z celem.
No nie tak do końca - praktyka, nabyta przy instalowaniu i konfigurowaniu Windowsa na platformach Mac przydaje się. Do tego dochodzi możliwość nauczenia się obsługi innego OS, także z poziomu terminala - co jest wstępem do pracy z systemami Unix (zbliżona struktura plików). Oczywiście to zależy też wszystko od chęci. Jest jednakże jeden problem, do którego użytkownik Windows musi się przyzwyczaić - układ klawiatury (polskie znaki - prawy Alt jest nie przy spacji, ale jeden klawisz od niej) i prawoklik trackpada.
pawel80 wrote:Dajmy np. twój przykład mamy tam tylko 2 USB co dla wielu będzie nie wystarczające, do tego bardzo blisko siebie co nie ułatwia przy manewrach z połączonymi przez USB peryferiami
Tu przyznaję Ci całkowitą rację - czasami dwa pendrive'y ciężko jest wpiąć jednocześnie do obu portów, bo istotnie w tym modelu są one wyjątkowo blisko siebie.
pawel80 wrote:HDMI brak, VGA brak
Jest za to Display Port, który ogarnia DVI, HDMI i VGA. W nowszych maszynach jest Thunderbolt, który prócz wymienionych wcześniej wyjść video oferuje parę innych, ciekawych tematów
Oczywiście przy użyciu stosownych adapterów.
pawel80 wrote:Sam windows nie jest w 100% kompatybilny, do tego dochodzi koszt licencji za system.
Jeśli mówimy o Windows 7, to koszt COA jest śmiesznie mały (ciekawostką jest fakt, że sprzedawane w internecie COA nie naruszają postanowień licencji). W przypadku laptopa z grafiką zintegrowaną, nie zauważyłem problemów z kompatybilnością Windowsa - problemy pojawiały się głównie w maszynach z grafikami dyskretnymi, zwłaszcza w iMac-ach z 2009-2011 roku.
Sam pracuję na A1502 z dyskiem 512GB i dwoma OS'ami (w tym Windows 7 Pro) i powiem szczerze, że maszyna działa naprawdę szybko i bezproblemowo. A przy tym jest mała, lekka i wygodna. Plusem A1502 jest natywny port HDMI - w zapasowym A1466 jest tylko Mini Display Port, który to już wymaga adaptera. No ale A1502 i A1466 mają swoje bolączki - głównie w okolicach CPU i SMC. Starszy A1278 tych problemów nie ma. W porównaniu do Lenovo, którego nabyła moja "połówka" (i po miesiącu oddała mamie, żeby nie poleciał przypadkowo przez okno), te sprzęty jednak dzieli przepaść technologiczna i jakościowa.
Nie, nie jestem fanem marki Apple - subiektywnie oceniam po prostu jakość sprzętu, który na co dzień naprawiam