• Programator Pamięci BIOS Flash SPI (out of technical support)

Re: Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez Google Adsense [BOT] 21 stycznia 2011, 10:46

#22 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez DjDave 8 lutego 2011, 21:13
Czy jest możliwość wstawienia pliku projektu płytki tak, aby wysłać do firmy zajmującej się tworzeniem PCB? Ewentualnie czy jest możliwość zamówienia gdzieś takiej płytki?

#23 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez Vogelek23 8 lutego 2011, 22:29
To nie jest projekt komercyjny. Płytkę można zrobić samemu metodą chociażby termotransferu.

#24 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez DjDave 9 lutego 2011, 01:04
Robiłem właśnie tą metodą jednak coś jest nie tak a płytkę wolałbym robioną maszynowo (precyzyjne ścieżki i wiercenie, pokrycie lakierem itp.)

#25 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez opelr 14 lutego 2011, 13:42
Witam, Bios Eon F80-75hcp HP DV5, nie wykrywa ID w programatorze, pozostałe dwie pozycje czyta.
Długo się odczytuje i same FF, czy prawidłowa pozycja dla tego układu to EN25(b,d,f...) ?

NA 100% uszko0dzona mam, podstawiłem A25L080M-F z DV6 i Laptop rusza.

-- poniedziałek, 14 lut 2011, 19:44 --

Witam jeszcze raz :), czy te układy są zamienne ?, bios eon wykryło mi w programatorze ( kabel lpt mi się uszkodził), zgrałem bios z A25L080M-F i wgrałem do Eona, ten sam objaw ( nie załącza się), czy kość może być uszkodzona mimo, że ją identyfikuje i programuje bez błędów ?

#26 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez kwinto10 18 lutego 2011, 20:08
Zmontowałem właśnie programator, ale zamiast 3,3v mam 4,25V :wtf:

#27 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez Vogelek23 18 lutego 2011, 20:19
opelr napisał(a):czy kość może być uszkodzona mimo, że ją identyfikuje i programuje bez błędów ?

Niekoniecznie - jeśli fabrycznie była kość inna niż EON, może to być kwestia niezgodności pamięci (problem obsługi danej pamięci przez EC/KBC).
Ten sam problem miałem w Acerach - Macronix i Winbond działały, EON nie chciał pomimo prawidłowej weryfikacji.

kwinto10 - czy Twój programator jest wykonany dokładnie według projektu, czy nanosiłeś jakieś zmiany?

#28 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez DjDave 18 lutego 2011, 20:28
kwinto10 napisał(a):Zmontowałem właśnie programator, ale zamiast 3,3v mam 4,25V

Dolutuj równolegle jakiś kondensator np. 100nF i wtedy zmierz.
Możesz też zastosować stabilizator na 3,3V.

#29 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez kwinto10 18 lutego 2011, 20:47
Wymieniłem na szybko na LD33 . Tak się spieszyłem że napięcie zmierzyłem dopiero jak nie wykrywał pamięci.

#30 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez Vogelek23 18 lutego 2011, 20:50
DjDave napisał(a):Dolutuj równolegle jakiś kondensator np. 100nF i wtedy zmierz.

Hmmm... Gdzie ten kondensator dolutować?
Być może Kolega kwinto10 w miejsce D1-D3 zamiast zwykłych "krzemówek" zamontował diody Schottky'ego.

#31 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez kwinto10 18 lutego 2011, 20:59
Diody 1n4148

#32 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez DjDave 18 lutego 2011, 21:46
Taki wynik mogą powodować niewielkie ładunki oraz brak obciążenia. Miałem w praktyce już takie przypadki. Kondensator oczywiście do 3,3V i do masy.

#33 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez Vogelek23 19 lutego 2011, 00:23
DjDave napisał(a):Kondensator oczywiście do 3,3V i do masy.

Obrazek

#34 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez willyvmm 19 lutego 2011, 09:28
Ze względu na nieliniowy charakter diody przy niskich prądach, dodałbym równolegle do tego kondensatora rezystor 3k3Ω w celu wymuszenia minimalnego prądu ca. 1mA. (pewnie 10kΩ też by zdał egzamin).
Powinno zapobiec to wzrostowi napięcia przy braku obciążenia.

#35 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez Vogelek23 19 lutego 2011, 18:08
Obciążeniem dla tej gałęzi jest sama pamięć Flash - chyba, że zwora przełączająca zasilanie pamięci Flash założona jest w pozycji 5V.

#36 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez p4ck3r 23 marca 2011, 13:44
witam, ostatnio zmontowałem ten układ, zczytałem kość MX25L8005 z laptopa emachines E725 a następnie wgrałem nowszą wersję jednak lapek nie wstaje po tej zmianie. Sprawdzałem kilka razy na 2 kościach tego typu i nie przechodzi mi weryfikacji po programowaniu. Programator podłączony bezpośrednio w złącze LPT komputera stacjonarnego, klikając w Help - Test Hardware też niby nie widzi programatora.
można prosić o jakąś pomoc co może być nie tak?

#37 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez Vogelek23 23 marca 2011, 18:35
1. Czy na każdej kości weryfikacja wyrzuca błąd w tej samej komórce?
2. Jak jest wykonane mocowanie kości w programatorze?
3. Czy program rozpoznaje prawidłowo typ i pojemność kości po kliknięciu w ikonę ID?
4. Jakich wsadów używasz do programowania - standardowych WPH czy obciętych do pojemności kostki?

#38 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez p4ck3r 24 marca 2011, 14:06
1. na różnych kościach weryfikacja staje w różnych miejscach.
2. kość jest lutowana na płytce programatora
3. klikająć ID pokazuje właściwy typ i pojemność
4. Wrzucałem wsady pobrane ze strony producenta i są to pliki o wielkości takiej jak pojemność kości.

Dziwi mnie to że mogę wgrywać i zgrywać z kości, czytać ID a klikająć test hardware nie widzi programatora, jeszcze muszę sprawdzić na drugim PC czy bedzie to samo.

#39 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez Usunięty Użytkownik 402 24 marca 2011, 22:59
Może ustawienie portu ma jakieś znaczenie? -portu lpt oczywiście.

#40 Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez kwinto10 25 marca 2011, 17:17
U mnie również z weryfikacją jest różnie. Ponieważ błędy za każdą weryfikacją wyskakują w innym miejscu założyłem że to problem z odczytem a nie zapisem. Biosy które mimo błędów weryfikacji wlutowałem w laptopy działają i nie sprawiają problemów.

Re: Programator Pamięci BIOS Flash SPI

przez Google Adsense [BOT] 25 marca 2011, 17:17