Re: Jak wyczyścić ME Region?
от Google Adsense [BOT] • 21 Сентябрь 2017, 22:28
Coreix - Colocation, Dedicated Servers, VPS, 24h/365 Human Technical Support https://coreix.net.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Mój problem w tym przypadku polega na tym, że potrzebuję wyczyścić ME Region we wsadzie z tego wątku:
schemat-lenovo-thinkpad-edge-e540-compal-aile2-nm-a161-t43854.html
Na forum znalazłem Flash image tool v.6, na podstawie anglojęzycznych poradników, mniej więcej łapię o co chodzi. Natomiast nie ma tam mostka HM87.
Skąd bierze się "czyste ME Region"?
Może ktoś rozwinąć ten temat? Może przyda się komuś jako poradnik?
schemat-lenovo-thinkpad-edge-e540-compal-aile2-nm-a161-t43854.html
Na forum znalazłem Flash image tool v.6, na podstawie anglojęzycznych poradników, mniej więcej łapię o co chodzi. Natomiast nie ma tam mostka HM87.
Skąd bierze się "czyste ME Region"?
Może ktoś rozwinąć ten temat? Może przyda się komuś jako poradnik?
Otwórz wsad w Flash image tool, musisz mieć odpowiednią wersję, tu najprawdopodobniej 9 lub 10, i podaj wersję firmware ME.
Wszystko masz tutaj
http://www.win-raid.com/t596f39-Intel-M ... Tools.html
Wszystko masz tutaj
http://www.win-raid.com/t596f39-Intel-M ... Tools.html
mcrobert писал(а):Dodam, że BIOS 4MB nie otwiera się we Flash Image Tool.
czyli wychodzi że ME Region jest w tym drugim
Ok, czyli masz wersję 9.0.10. Potrzebujesz ją podmienić na wersję wyczyszczoną o podobnym numerze.
W podanym linku szukaj akapitu B1. Consumer Systems
interesuje nas plik Intel ME 9.0 1.5MB Firmware v9.0.31.1487
Po rozpakowaniu trzeba go podmienić za poprzedni w Flash Image tool i skompilować . Program wygeneruje Ci prawdopodobnie dwa wsady, wgrywasz ten 8MB i powinno działać.
Niestety nie poradziłem sobie, po zrobieniu wszystkiego wg wskazówek i wgraniu wsadu płyta wisi na 0,6A bez obrazu, ale wentylator nie pracuje na maxa.
Posiłkowałem się również tym filmem:
https://www.youtube.com/watch?v=RjpU639q-3Q
Niestety oprócz tego okazało się, że to nie BIOS jest winowajcą w moim przypadku (Thinkpad e540) Płyta po resecie BIOS/wgraniu nowego (nawet tego na którym startuje bez obrazu) uruchamia się i działa poprawnie. Po odłączeniu i włączeniu zasilnia startuje na sekundę na 200mA i się wyłącza.
Posiłkowałem się również tym filmem:
https://www.youtube.com/watch?v=RjpU639q-3Q
Niestety oprócz tego okazało się, że to nie BIOS jest winowajcą w moim przypadku (Thinkpad e540) Płyta po resecie BIOS/wgraniu nowego (nawet tego na którym startuje bez obrazu) uruchamia się i działa poprawnie. Po odłączeniu i włączeniu zasilnia startuje na sekundę na 200mA i się wyłącza.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Vogelek23 писал(а):Twój problem wykracza, niestety, poza ramy tego działu.Łukaszu jeśli możesz to poproszę o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu.
Idąc dalej w stronę czyszczenia ME Region w takim razie.
Pacjent to ASUS K46CM, po programowaniu BIOS laptop wstał.
Po chwili wentylator na max, więc wzrok kieruje w stronę Me Region.
Użyłem Intel ME System Tools v8 r1 do otwarcia pliku BIOS, poszło gładko bez błędów. Z sekcji Me region wywnioskowałem, że mam wersję 8.1.0 i ściągnąłem plik Intel ME Firmware v8.1.70.1590 (1.5MB). Podmieniłem regiony ->Build i zaprogramowałem BIOS otrzymanym outimage. Laptop działa, ale wentylator dalej po chwili wchodzi w max obroty.
Spróbowałem również podmienić region w nowym Biosie na plik wyczytany przez flash image tool ze starego, również wentylator na max.
Może ktoś coś podpowiedzieć?
Coreix - Colocation, Dedicated Servers, VPS, 24h/365 Human Technical Support https://coreix.net.
Na płycie w tym Asusie miałem HM76, ale rzeczywiście wgranie innego wsadu od wersji UMA (poprzednie od wersji z nVidią) dało efekt i problem wentylatora znikł.
Natomiast dziś jeszcze czyściłem region w MSI po wymianie HM86 i wszystko poszło gładko, także leci "pomógł" da Ciebie kolego, za przybliżenie tematu Dzięki!
Jeśli możesz się jeszcze podzielić jakimiś wskazówkami na temat czyszczenia regionów to chętnie poczytam
Natomiast dziś jeszcze czyściłem region w MSI po wymianie HM86 i wszystko poszło gładko, także leci "pomógł" da Ciebie kolego, za przybliżenie tematu Dzięki!
Jeśli możesz się jeszcze podzielić jakimiś wskazówkami na temat czyszczenia regionów to chętnie poczytam
Tak jak kolega @grzewoj wspomniał i podlinkował to najprawdopodobniej najlepsza wiedza na temat ME. Z tym, że trzeba to przeczytać wszystko uważnie i ze zrozumieniem.
Ja do odczytu wersji Region używam ME Analyzer, do tego powyżej HM7X, jeżeli pamięć mnie nie myli, do kompilacji bios wykorzystać można sam hex editor. Podmieniając stary Me-Region na nowy.
Z tym tylko, że też trzeba pamiętać, aby zacząć podmianę od wersji o jeden wyżej niż oryginał. A nie od razu najnowszy, bo gdyby nie zadziałał tak skompilowany wsad i wgramy z powrotem ze starszą wersją Me. Laptop może nie wstać z obrazem i jedynie pozostanie wymiana mostu lub AiO.
Ja do odczytu wersji Region używam ME Analyzer, do tego powyżej HM7X, jeżeli pamięć mnie nie myli, do kompilacji bios wykorzystać można sam hex editor. Podmieniając stary Me-Region na nowy.
Z tym tylko, że też trzeba pamiętać, aby zacząć podmianę od wersji o jeden wyżej niż oryginał. A nie od razu najnowszy, bo gdyby nie zadziałał tak skompilowany wsad i wgramy z powrotem ze starszą wersją Me. Laptop może nie wstać z obrazem i jedynie pozostanie wymiana mostu lub AiO.
Witam mam pytanie czy jest możliwość sprawdzenie która wersje me region mam jeżeli uległy uszkodzeniu lub nie zrobiło sie kopi zapasowej kości bios i ec ? Napisałeś że wgranie złego me region może skutkować uszkodzeniem mostka.
Zastanawiam się co tak właściwie robimy podmieniając pewną cześć pliku bios z plikiem me region. Rozumiem że dane me region w starym pliku są uszkodzone i wgrywamy naprawione. Więc dlaczego nazywa się to czyszczeniem me region ?
Pozdrawiam
Zastanawiam się co tak właściwie robimy podmieniając pewną cześć pliku bios z plikiem me region. Rozumiem że dane me region w starym pliku są uszkodzone i wgrywamy naprawione. Więc dlaczego nazywa się to czyszczeniem me region ?
Pozdrawiam
Togu писал(а):Więc dlaczego nazywa się to czyszczeniem me region ?Czyszczenie ME Region to, jak sama nazwa wskazuje, czyszczenie - czyli usunięcie fragmentu kodu z wsadu. Natomiast nadpisanie nowszym Regionem to po prostu UPDATE (aktualizacja) lub REBUILD (przebudowa).
Togu писал(а):Rozumiem że dane me region w starym pliku są uszkodzone i wgrywamy naprawione.Nie są uszkodzone - po prostu nie pasują pod dany most PCH.
Togu писал(а):Zastanawiam się co tak właściwie robimy podmieniając pewną cześć pliku bios z plikiem me region.Aktualizujemy ME Region dla konkrentego modelu PCH.
Togu писал(а):czy jest możliwość sprawdzenie która wersje me region mam jeżeli uległy uszkodzeniu lub nie zrobiło sie kopi zapasowej kości bios i ec ?Pozostaje poprosić kogoś na forum o sprawdzony wsad z wyczyszczonym ME Regionem.
Togu писал(а):Napisałeś że wgranie złego me region może skutkować uszkodzeniem mostka.Nie tyle uszkodzeniem fizycznym mostka, co jego nieprawidłową konfiguracją i w konsekwencji ryzykiem braku możliwości "wczytania" poprawnego ME. Podobnie jest w przypadku ustawień fusebitów w mikrokontrolerach: jeśli przez pomyłkę przestawisz wewnętrzny zegar na zewnętrzny, to - o ile nie przewidziałeś na płytce rezonatora kwarcowego lub generatora - nie będziesz mógł odczytać ani zapisać mikrokontrolera przez żaden z dostępnych interfejsów.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Czyszczenie ME Region powinno wskazywać na uśniecie z pliku informacji o ME Region.. pytanie tylko co to mi da? skoro bez tych informacji nie będzie się komunikował z PCH?
Wszystkie tutoriale/manuale opisują czynność czyszczenie ME Region poprzez nadpisanie pliku bios odpowiednim plikiem z tą samą wersja ME Region która była wcześniej w starym wsadzie BIOS.
Czy są pliki ME region czyste ? które nie zależnie od wersji która miało się wcześniej można dograć do wsadu bios i będą działać?
Generalnie ma dwa komputer HP 640 G1 - objaw ten sam włączają się czarny ekran wentylator na full. Jestem pewien na 100% że to kwestia biosu i właśnie problemu z tymi dany ME Region :/
Wszystkie tutoriale/manuale opisują czynność czyszczenie ME Region poprzez nadpisanie pliku bios odpowiednim plikiem z tą samą wersja ME Region która była wcześniej w starym wsadzie BIOS.
Czy są pliki ME region czyste ? które nie zależnie od wersji która miało się wcześniej można dograć do wsadu bios i będą działać?
Generalnie ma dwa komputer HP 640 G1 - objaw ten sam włączają się czarny ekran wentylator na full. Jestem pewien na 100% że to kwestia biosu i właśnie problemu z tymi dany ME Region :/
Re: Jak wyczyścić ME Region?
от Google Adsense [BOT] • 14 Январь 2018, 16:18