• Asus X553M - zawiesza się sam

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Asus X553M - zawiesza się sam

przez asqard 15 października 2017, 21:32
Witam koledzy po długiej nieobecności, spowodowanej chorobą. Na początek trafił do mnie laptop z rodziny Asus X553M z objawem zawieszania się po chwili, kod błędu według MS 0x80070057 lub naprzemiennie 0x80041003 (Windows 7 64-bit) wskazuje na problem z pamięcią ram, ale mogę się mylić :(
Moje pytanie: jak temu zaradzić? Laptop wszystko ma na stałe wlutowane, pamięci i CPU. Z góry dziękuję za podpowiedzi.
PS. Przepraszam moderację, jeżeli wątek w złym dziale dałem, ale ten mi najbardziej pasował.

Re: Asus X553M - zawiesza się sam

przez Google Adsense [BOT] 15 października 2017, 21:32

#2 Re: Asus X553M - zawiesza się sam

przez johannowak 18 października 2017, 02:46
Na początek odłącz dysk z Windowsem i uruchom komputer z bootowalnego nośnika usb, najlepiej z jakimś linuksem, posiadającym menu z opcją testowania pamięci RAM
Pozwoli to częściowo ocenić, czy uszkodzenie jest sprzętowe.

#3 Re: Asus X553M - zawiesza się sam

przez Endrju211 21 października 2017, 11:07
johannowak napisał(a):Na początek odłącz dysk z Windowsem i uruchom komputer z bootowalnego nośnika usb, najlepiej z jakimś linuksem, posiadającym menu z opcją testowania pamięci RAM
Pozwoli to częściowo ocenić, czy uszkodzenie jest sprzętowe.

lub boot usb z programem memtest. Nie trzeba wyjmować do tego dysku.

#4 Re: Asus X553M - zawiesza się sam

przez evil696 25 października 2017, 10:56
Szukałem zdjęć płyty i wszystkie które znalazłem były bez wlutowanego ramu za to posiadały jeden slot. Można prosić dokładne oznaczenie płyty głównej, ewentualnie zdjęcia ramu, na niektóre platformy istnieje możliwość wyłączenia zintegrowanego ramu i korzystanie tylko ze slotu.

Re: Asus X553M - zawiesza się sam

przez Google Adsense [BOT] 25 października 2017, 10:56
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).