• HP 15-ay055TU zawiesza się

#1 HP 15-ay055TU zawiesza się

by romanpolska 30 October 2017, 17:35
Witam
Laptop po około 10min od włączenia przestaje reagować poprawnie na klawiaturę i pad. Reakcja jest skokowa lub wcale, wygląda to jakby zasoby jego były obciążone na 100%. Bios ma przywrócone domyślne ustawienia, W10 zachowuje się tak samo jak W7. Nie ma znaczenia czy zainstaluje sterowniki układowe czy nie, uruchomiony w trybie awaryjnym z obsługą sieci również się tak zachowuje. Raczej się nie przegrzewa gdyż restart laptopa uzdrawia go na chwilę. Po około godzinie pracy mignie parę razy obraz i wypisze komunikat o problemie z sterownikiem grafiki oczywiście w sytuacji uruchomienia w normalnym trybie w W7 z zainstalowanymi sterownikami.
Czym ten problem zdiagnozować?
Pozdrawiam

Re: HP 15-ay055TU zawiesza się

by Google Adsense [BOT] 30 October 2017, 17:35

#2 Re: HP 15-ay055TU zawiesza się

by Vogelek23 30 October 2017, 19:16
romanpolska wrote:Po około godzinie pracy mignie parę razy obraz i wypisze komunikat o problemie z sterownikiem grafiki
Obawiam się, że ten problem wykracza poza ramy niniejszego działu i masz do naprawy/wymiany chipset grafiki.

#3 Re: HP 15-ay055TU zawiesza się

by romanpolska 30 October 2017, 21:22
Witam
Zapomniałem dopisać że testy dostępne na stronie HP robiłem i wszystkie przechodziły OK. Test grafiki ma jedną z zakładek (testuj do wystąpienia błędu) walczył z dwie godziny i żaden błąd nie został zarejestrowany. Skoro testy w dostępne przed załadowaniem systemu przechodzą bez błędu to pozwoliłem sobie założyć temat tutaj.
Pozdrawiam

#4 Re: HP 15-ay055TU zawiesza się

by Vogelek23 1 November 2017, 01:11
Jeśli na różnych systemach operacyjnych i nawet w trybie awaryjnym występuje ten sam problem, to usterka może być tylko sprzętowa. Zwłaszcza, że system zgłaszał już problem ze sterownikiem grafiki.

romanpolska wrote:walczył z dwie godziny i żaden błąd nie został zarejestrowany
2 godziny to tyle, co nic. W przypadku uszkodzonych chipsetów grafiki, ich wada może się ujawnić nawet po kilku dniach pełnego obciążenia GPU.

#5 Re: HP 15-ay055TU zawiesza się  [SOLVED]

by romanpolska 31 December 2017, 14:23
Witam
Przeanalizowałem dokładnie zasoby sprzętowe tego osobnika i pozwoliłem sobie zaryzykować o wymianę dysku na SSD, zainstalowanie systemu w UEFI.
Efekt tego taki że da się oglądać dwie zakładki FireFox-a i grać w Pasjansa bez zakłóceń :-)
Dziękuje za pomoc
Pozdrawiam

Re: HP 15-ay055TU zawiesza się  [SOLVED]

by Google Adsense [BOT] 31 December 2017, 14:23